Mur: Politički polarizovana atmosfera u BiH

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izjavio je danas da je proteklih dana, prilikom opisivanja razloga zbog kojih OEBS vrši nezavisnu analizu rada Suda i Tužilaštva BiH, komentarisao politički polarizovanu atmosferu.

Bosna i Hercegovina 09.09.2015 | 00:00
Mur: Politički polarizovana atmosfera u BiH

U reagovanju na današnje saopštenje Suda BiH, Mur naglašava da mu nije bila namjera da tvrdi da je bilo koja odluka Suda ili Tužilaštva BiH donesena pod političkim uticajem, nego da je sve što ove pravosudne institucije rade predmet reagovanja političkih stranaka, kao i uopšte javnosti u BiH.

Mur je istakao da je OEBS izuzetno zahvalan Sudu BiH zbog dugogodišnje izvanredne saradnje i da bi bio zahvalan za priliku da svoju izjavu i detaljnije objasni Sudu BiH, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH.

Sud BiH saopštio je danas da je iznenađen više puta ponovljenim javnim Murovim izjavama da ova pravosudna institucija djeluje pod političkim pritiskom, navodeći da su ove izjave neargumentovane.

"Nama u Sudu BiH nije jasno na koji je konkretno i čiji politički pritisak ambasador mislio, jer u percepciji domaće javnosti to može stvoriti zaključak da su i naše odluke donesene pod političkim pritiskom", pitaju se u ovoj pravosudnoj instituciji.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izjavio je 5. septembra da očekuje da će analiza rada Tužilaštva i Suda BiH na predmetima ratnih zločina biti završena do sredine novembra, naglašavajući da Tužilaštvu BiH, koje nije omogućilo pristup spisima na predmetima ratnih zločina, vrata OEBS-a nisu zatvorena.

Komentari / 0

Ostavite komentar