30000 година залеђен, а сада ће га пробудити

Француски тим истраживача је објавио да је открио Молливирус сиберицум, четврту врсту предисторијског вируса пронађену после 2003. године.

Свијет 09.09.2015 | 16:10
30000 година залеђен, а сада ће га пробудити

Научници ће реанимирати 30.000 година стар гигантски вирус који су пронашли у Сибиру, а упозорили су и да би климатске промене могле да пробуде опасне патогене микроскопске величине.

Француски тим истраживача је у водећем часопису америчке научне заједнице ове недеље објавио да је открио Молливирус сиберицум, четврту врсту предисторијског вируса пронађену после 2003. године и другу коју је пронашао њихов тим.

Пре него што га пробуде, научници ће морати да потврде да вирус не може да узрокује обољење код животиња и људи.

Да би се одређени вирус квалификовао као "гигантски" мора да буде дужи од пола једног микрона, хиљадитог дела једног милиметра.

Молливирус сиберицум дугачак је 0,6 микрона, а пронађен је у вечном леду североисточне Русије.

Међутим, с обзиром на то да климатске промене греју арктичку регију и до два пута више о светског просека, вечни лед можда неће још дуго бити вечан.

Само неколико вирусних честица које су још заразне могу да буду довољне да се, уз помоћ рањивог носитеља, оживи потенцијално патоген вирус, рекао је Жан-Мишел Клавери, водећи истраживач француског тима.

Регије у којима су ови огромни микроби откривени су привлачне због присуства минералних ресурса, поготову нафте па ће постати све приступачније за индустријско искоришћавање ако се топљење леда настави овим темпом.

Ако не будемо опрезни и индустријализирамо ова подручја пре него што их осигурамо, ризикујемо могућност буђења вируса које сматрамо истребљенима као што су, на пример, водене козице - мале богиње, додаје Клавери.

Ови древни примерци вируса који датирају још из последњег Леденог доба не само да су већи од оних који су данас у оптицају већ су и генетски комплекснији, што је зачудило научнике који их проучавају.

Молливирус сиберицум тако има преко 500 гена, док Пандоравирус откривен 2003. године има чак 2.500. Поређења ради, вирус грипе типа А има само осам.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар