30000 godina zaleđen, a sada će ga probuditi

Francuski tim istraživača je objavio da je otkrio Mollivirus sibericum, četvrtu vrstu predistorijskog virusa pronađenu posle 2003. godine.

Svijet 09.09.2015 | 16:10
30000 godina zaleđen, a sada će ga probuditi

Naučnici će reanimirati 30.000 godina star gigantski virus koji su pronašli u Sibiru, a upozorili su i da bi klimatske promene mogle da probude opasne patogene mikroskopske veličine.

Francuski tim istraživača je u vodećem časopisu američke naučne zajednice ove nedelje objavio da je otkrio Mollivirus sibericum, četvrtu vrstu predistorijskog virusa pronađenu posle 2003. godine i drugu koju je pronašao njihov tim.

Pre nego što ga probude, naučnici će morati da potvrde da virus ne može da uzrokuje oboljenje kod životinja i ljudi.

Da bi se određeni virus kvalifikovao kao "gigantski" mora da bude duži od pola jednog mikrona, hiljaditog dela jednog milimetra.

Mollivirus sibericum dugačak je 0,6 mikrona, a pronađen je u večnom ledu severoistočne Rusije.

Međutim, s obzirom na to da klimatske promene greju arktičku regiju i do dva puta više o svetskog proseka, večni led možda neće još dugo biti večan.

Samo nekoliko virusnih čestica koje su još zarazne mogu da budu dovoljne da se, uz pomoć ranjivog nositelja, oživi potencijalno patogen virus, rekao je Žan-Mišel Klaveri, vodeći istraživač francuskog tima.

Regije u kojima su ovi ogromni mikrobi otkriveni su privlačne zbog prisustva mineralnih resursa, pogotovu nafte pa će postati sve pristupačnije za industrijsko iskorišćavanje ako se topljenje leda nastavi ovim tempom.

Ako ne budemo oprezni i industrijaliziramo ova područja pre nego što ih osiguramo, rizikujemo mogućnost buđenja virusa koje smatramo istrebljenima kao što su, na primer, vodene kozice - male boginje, dodaje Klaveri.

Ovi drevni primerci virusa koji datiraju još iz poslednjeg Ledenog doba ne samo da su veći od onih koji su danas u opticaju već su i genetski kompleksniji, što je začudilo naučnike koji ih proučavaju.

Mollivirus sibericum tako ima preko 500 gena, dok Pandoravirus otkriven 2003. godine ima čak 2.500. Poređenja radi, virus gripe tipa A ima samo osam.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar