Вигемарк: Акциони план за ЕУ интергације БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк поздравио је договор предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић и Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадила Новалића о акционом плану за провођење реформске агенде.

Босна и Херцеговина 09.09.2015 | 15:50
Вигемарк: Акциони план за ЕУ интергације БиХ

Импресивно је видјети одлучност и дјеловање ентитетских влада на имплементацији реформске агенде која је битна и у контексту европских интеграција, рекао је Вигемарк на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка премијера Српске и ФБиХ.

Према његовим ријечима, усвојени усаглашени акциони план за провођење конкретних мјера и циљева потребно је да се усагласи и са Савјетом министара БиХ.

Реформска агенда представља најсвеобухватнији напор да се унаприједи привреда у овој земљи, истакао је Вигемарк и изразио увјерење да ће сви политички актери, странке и лидери ујединити напоре да заједно остваре напредак и поведу земљу напријед.

Он је подсјетио да највећи дио мјера из агенде треба да проведу ентитетске владе.

Ова агенда се тиче свих категорија становништва, тиче се директно и рудара, радника, пензионера, студената, младих незапослених људи, рекао је Вигемарк и оцијенио да је ово једини начин како БиХ може ићи даље.

Према његовим ријечима, у том контексту важни су свакодневни рад и активности на хармонизацији.

Ове послове за вас не може урадити ЕУ, ово су задаци које морају урадити власти на државном нивоу и ентитети. Ми смо са своје стране јесмо обећали помоћ, укључујући и финансијску, али ове активности су обухваћене и заједничком изјавом политичких лидера, нагласио је Вигемарк.

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ потврдио је да су надлежна тијела Европске комисије данас дала "зелено свјетло" за извоз млијека и млијечних производа из БиХ у све земље ЕУ.

Током ове седмице, чим буду објављена имена четири предузећа која имају дозволу за извоз, извоз може почети без одлагања, истакао је Вигемарк.

На питање да коментарише одлуку Тужилаштва БиХ о одбијању анализе ОЕБС-а, он је одговорио да његов посао није да се уплиће на било који начин у рад било ког тужилаштва.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ротондо

09.09.2015 13:59

Ларс не радуј се узалуд и ниста не поздрављај, нема од те љубави ниста. То је само да вам замазу оци и да коју маркицу испросе. На све це фукаре пристати а цим им ледја окренете опет по старом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

09.09.2015 14:56

Нема више тога,празна пушка,нема муниције за пресеравања,касе празне.. Сад морају ради себе јер неће моћи плату исплатити. Пристају на све.