Vigemark: Akcioni plan za EU intergacije BiH

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark pozdravio je dogovor predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića o akcionom planu za provođenje reformske agende.

Bosna i Hercegovina 09.09.2015 | 15:50
Vigemark: Akcioni plan za EU intergacije BiH

Impresivno je vidjeti odlučnost i djelovanje entitetskih vlada na implementaciji reformske agende koja je bitna i u kontekstu evropskih integracija, rekao je Vigemark na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka premijera Srpske i FBiH.

Prema njegovim riječima, usvojeni usaglašeni akcioni plan za provođenje konkretnih mjera i ciljeva potrebno je da se usaglasi i sa Savjetom ministara BiH.

Reformska agenda predstavlja najsveobuhvatniji napor da se unaprijedi privreda u ovoj zemlji, istakao je Vigemark i izrazio uvjerenje da će svi politički akteri, stranke i lideri ujediniti napore da zajedno ostvare napredak i povedu zemlju naprijed.

On je podsjetio da najveći dio mjera iz agende treba da provedu entitetske vlade.

Ova agenda se tiče svih kategorija stanovništva, tiče se direktno i rudara, radnika, penzionera, studenata, mladih nezaposlenih ljudi, rekao je Vigemark i ocijenio da je ovo jedini način kako BiH može ići dalje.

Prema njegovim riječima, u tom kontekstu važni su svakodnevni rad i aktivnosti na harmonizaciji.

Ove poslove za vas ne može uraditi EU, ovo su zadaci koje moraju uraditi vlasti na državnom nivou i entiteti. Mi smo sa svoje strane jesmo obećali pomoć, uključujući i finansijsku, ali ove aktivnosti su obuhvaćene i zajedničkom izjavom političkih lidera, naglasio je Vigemark.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH potvrdio je da su nadležna tijela Evropske komisije danas dala "zeleno svjetlo" za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u sve zemlje EU.

Tokom ove sedmice, čim budu objavljena imena četiri preduzeća koja imaju dozvolu za izvoz, izvoz može početi bez odlaganja, istakao je Vigemark.

Na pitanje da komentariše odluku Tužilaštva BiH o odbijanju analize OEBS-a, on je odgovorio da njegov posao nije da se upliće na bilo koji način u rad bilo kog tužilaštva.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rotondo

09.09.2015 13:59

Lars ne raduj se uzalud i nista ne pozdravljaj, nema od te ljubavi nista. To je samo da vam zamazu oci i da koju markicu isprose. Na sve ce fukare pristati a cim im ledja okrenete opet po starom.

ODGOVORITE
Name

Zero

09.09.2015 14:56

Nema više toga,prazna puška,nema municije za preseravanja,kase prazne.. Sad moraju radi sebe jer neće moći platu isplatiti. Pristaju na sve.