Условне казне за паљење Амбасаде

Виши суд у Београду осудио је девет оптужених на условне казне затвора за паљење Амбасаде САД 2008. после митинга "Косово је Србија".

Србија 09.09.2015 | 15:30
Условне казне за паљење Амбасаде

Двоје је ослобођено.

Свим осуђенима су изречене условне затворске казне од пет до десет месеци, које неће морати да одслуже уколико у наредне две или три године не почине ниједно кривично дело.

Оптужени су ослобођени оптужби за напад на хрватску и немачку амбасаду.

Према речима судије, тужилаштво није поднело довољно доказа да су оптужени насрнули и на амбасаде Хрватске и Немачке, тако да је тај део "изостао из изреке пресуде".

Дејан Вучковић и Никола Косановић условно су осуђени на десет месеци затвора са роком проврере од три године.

Ђорђе Томин, Драган Маринков, Младен Небригић и Марко Новитовић условно су осуђени на осам месеци затвора, Милан Томас и Филип Бацковић условно су осуђени на шест месеци, а Драженко Николић условно на пет месеци, сви са роком провере од две године.

Само је Николић осуђен за насилничко понашање, а сви остали за тешко дело против опште сигурности.

Ослобођени су Душан Седлар и Александар Ерцег.

Бранилац Душана Седлара најавио је да ће његов клијент затражити милионску одштету због штете која му је нанета подизањем оптужнице.

Против Милана Дубочанина поступак је раздвојен и њему ће пресуда бити накнадно изречена.

Тужилаштво оптужене терети за кривично дело изазивања опште опасности и у завршној речи је предложило да буду осуђени, док је одбрана порицала кривицу.

У оптужници се наводи да су оптужени критичног дана око 18:30 организовано дошли до зграде Амбасаде САД и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у коме је погинуо Зоран Вујовић.

Претходно су, како се наводи у оптужници, гађали Амбасаду Хрватске и Амбасаду Немачке, у којој су изазвали мањи пожар.

Више јавно тужилаштво у Београду зимус је покренуло нову истрагу о томе ко је и какве пропусте направио за време и након обезбеђивања митинга „Косово је Србија“ .

Води се предистражни поступак против пензионисаних генерала Стевана Бјелића, тадашњег начелника Београдске полиције, Боривоја Тешића, који је командовао Жандармеријом, тадашњег начелника Управе полиције МУП Србије Младена Курибака, као и против некадашњег руководиоца у Београдској полицији Слободана Вуколића и официра из врха команде Жандармерије Бојана Марковића и Зорана Рашковића, пренели су медији.

Браниоци осуђених због каменовања и паљења амбасаде САД сматрају да суд није имао смелости да изрекне ослобађајућу пресуду и да су условне казне затвора како политички компромис, тако и компромис за избегавање плаћања одштете.

Адвокат Душан Машић је рекао новинарима испред Палате правде да је то још једна од политичких пресуда која не служи на част српском правосуђу.

Ова пресуда је резултирала директним притиском Америчке државе и амбасаде. Момци који су данас осуђени, осуђени су без иједног доказа. Њихова одговорност није ни на који начин доказана и сматрам да ће ова пресуда највероватније бити ствар разматрања по нашим жалбама и да оваква неће моћи да опстане, рекао је Машић.

Према његовим речима, таква пресуда је врста компромиса, а "благост (казни) је несигурност судског већа да су ти људи криви за то што су извршили".

Његов колега Желимир Чабрило навео је да су сви окривљени добили невероватно ниске условне казне какве би иначе добили да су направили неко лакше кривично дело у саобраћају.

Немам друггог образложења, већ да је суд покушао да избегне ослобђајуће казне које су биле нужне у оваквој ситуацији, јер би код ослобађајућих казни суд морао да плати сваком од окривљених по бар милион динара, пута број окрвиљних - то би било 12, 13 милиона динара, рекао је Чабрило.

Према његовим речима, то би довело до неке нове блокаде рачуна Вишег суда у Београду, те је на овај начин постугнут компромис који ничему не доприноси, а нарочито не правди.

Сигурно да је срамота паљење било које амбасаде па и амбасаде САД, као значајног фактора за Србију, али је сигурно да ова група младих људи, из махом села из Војводине, није то учинила, навео је Чабрило.

Он је тврдио да у доказном поступку није утврђено да је било ко од њих појединачно узео било какав камен, марамицу, наочаре или било кој други предмет и бацио га и правцу амбасаде, и додао да у Кнеза Милоша нема камења.

Бранилац Душана Седлара, који је ослобођен оптужби, рекао је да ће у сваком случају његов брањеник тражити вишемилионску одштету.

Седлар је у међувремену дипломирао и сад је на мастер студијама. Звали су га разни послодавци из иностранства и није могао да иде, јер се његово име повлачило по медијима због паљења амбасасе. Штета нанета Седлару је немерљива и изаћи ћемо са одштетинм захтевом који ће свакако бити милионски, рекао је адвокат.

Виши суд у Београду осудио је данас на условне казне затвора од пет до 10 месеци девет оптужених због паљења америчке амбасаде 2008. године после митинга "Косово је Србија", док су двојица ослобођена оптужби.

Условне казне неће бити извршене уколико окривљени не учине неко ново кривично дело у року од две, односно три године.
Оптужени су ослобођени оптужби за напад на хрватску и немачку амбасаду.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар