Uslovne kazne za paljenje Ambasade

Viši sud u Beogradu osudio je devet optuženih na uslovne kazne zatvora za paljenje Ambasade SAD 2008. posle mitinga "Kosovo je Srbija".

Srbija 09.09.2015 | 15:30
Uslovne kazne za paljenje Ambasade

Dvoje je oslobođeno.

Svim osuđenima su izrečene uslovne zatvorske kazne od pet do deset meseci, koje neće morati da odsluže ukoliko u naredne dve ili tri godine ne počine nijedno krivično delo.

Optuženi su oslobođeni optužbi za napad na hrvatsku i nemačku ambasadu.

Prema rečima sudije, tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza da su optuženi nasrnuli i na ambasade Hrvatske i Nemačke, tako da je taj deo "izostao iz izreke presude".

Dejan Vučković i Nikola Kosanović uslovno su osuđeni na deset meseci zatvora sa rokom provrere od tri godine.

Đorđe Tomin, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić i Marko Novitović uslovno su osuđeni na osam meseci zatvora, Milan Tomas i Filip Backović uslovno su osuđeni na šest meseci, a Draženko Nikolić uslovno na pet meseci, svi sa rokom provere od dve godine.

Samo je Nikolić osuđen za nasilničko ponašanje, a svi ostali za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Oslobođeni su Dušan Sedlar i Aleksandar Erceg.

Branilac Dušana Sedlara najavio je da će njegov klijent zatražiti milionsku odštetu zbog štete koja mu je naneta podizanjem optužnice.

Protiv Milana Dubočanina postupak je razdvojen i njemu će presuda biti naknadno izrečena.

Tužilaštvo optužene tereti za krivično delo izazivanja opšte opasnosti i u završnoj reči je predložilo da budu osuđeni, dok je odbrana poricala krivicu.

U optužnici se navodi da su optuženi kritičnog dana oko 18:30 organizovano došli do zgrade Ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović.

Prethodno su, kako se navodi u optužnici, gađali Ambasadu Hrvatske i Ambasadu Nemačke, u kojoj su izazvali manji požar.

Više javno tužilaštvo u Beogradu zimus je pokrenulo novu istragu o tome ko je i kakve propuste napravio za vreme i nakon obezbeđivanja mitinga „Kosovo je Srbija“ .

Vodi se predistražni postupak protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika Beogradske policije, Borivoja Tešića, koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i protiv nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića, preneli su mediji.

Branioci osuđenih zbog kamenovanja i paljenja ambasade SAD smatraju da sud nije imao smelosti da izrekne oslobađajuću presudu i da su uslovne kazne zatvora kako politički kompromis, tako i kompromis za izbegavanje plaćanja odštete.

Advokat Dušan Mašić je rekao novinarima ispred Palate pravde da je to još jedna od političkih presuda koja ne služi na čast srpskom pravosuđu.

Ova presuda je rezultirala direktnim pritiskom Američke države i ambasade. Momci koji su danas osuđeni, osuđeni su bez ijednog dokaza. Njihova odgovornost nije ni na koji način dokazana i smatram da će ova presuda najverovatnije biti stvar razmatranja po našim žalbama i da ovakva neće moći da opstane, rekao je Mašić.

Prema njegovim rečima, takva presuda je vrsta kompromisa, a "blagost (kazni) je nesigurnost sudskog veća da su ti ljudi krivi za to što su izvršili".

Njegov kolega Želimir Čabrilo naveo je da su svi okrivljeni dobili neverovatno niske uslovne kazne kakve bi inače dobili da su napravili neko lakše krivično delo u saobraćaju.

Nemam druggog obrazloženja, već da je sud pokušao da izbegne oslobđajuće kazne koje su bile nužne u ovakvoj situaciji, jer bi kod oslobađajućih kazni sud morao da plati svakom od okrivljenih po bar milion dinara, puta broj okrviljnih - to bi bilo 12, 13 miliona dinara, rekao je Čabrilo.

Prema njegovim rečima, to bi dovelo do neke nove blokade računa Višeg suda u Beogradu, te je na ovaj način postugnut kompromis koji ničemu ne doprinosi, a naročito ne pravdi.

Sigurno da je sramota paljenje bilo koje ambasade pa i ambasade SAD, kao značajnog faktora za Srbiju, ali je sigurno da ova grupa mladih ljudi, iz mahom sela iz Vojvodine, nije to učinila, naveo je Čabrilo.

On je tvrdio da u dokaznom postupku nije utvrđeno da je bilo ko od njih pojedinačno uzeo bilo kakav kamen, maramicu, naočare ili bilo koj drugi predmet i bacio ga i pravcu ambasade, i dodao da u Kneza Miloša nema kamenja.

Branilac Dušana Sedlara, koji je oslobođen optužbi, rekao je da će u svakom slučaju njegov branjenik tražiti višemilionsku odštetu.

Sedlar je u međuvremenu diplomirao i sad je na master studijama. Zvali su ga razni poslodavci iz inostranstva i nije mogao da ide, jer se njegovo ime povlačilo po medijima zbog paljenja ambasase. Šteta naneta Sedlaru je nemerljiva i izaći ćemo sa odštetinm zahtevom koji će svakako biti milionski, rekao je advokat.

Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od pet do 10 meseci devet optuženih zbog paljenja američke ambasade 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok su dvojica oslobođena optužbi.

Uslovne kazne neće biti izvršene ukoliko okrivljeni ne učine neko novo krivično delo u roku od dve, odnosno tri godine.
Optuženi su oslobođeni optužbi za napad na hrvatsku i nemačku ambasadu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar