Азијске берзе ојачале

На азијским су берзама цијене акција у сриједу снажно порасле, захваљујући јучерашњем опоравку Wалл Стреета и европских тржишта, као и расту кинеских берзи други дан заредом.

Свијет 09.09.2015 | 11:48
Азијске берзе ојачале

На токијској је берзи Никкеи индекс у 7,30 сати био у плусу више од 5,5 одсто, док су цијене акција у Сингапуру, Шангају, Аустралији, Јужној Кореји и Хонг Конгу скочиле између 0,4 и 2,9 одсто.

Захваљујући томе, МСЦИ индекс азијско-пацифичких акција, без јапанских, био је у 7,30 сати у плусу 2,5 одсто, ојачавши други дан заредом.

Азијске улагаче охрабрио је јучерашњи скок цијена акција на Wалл Стреету за више од 2 одсто, а знатно су порасли и европски берзански индекси, након извјештаја о рекордној вриједности њемачког извоза и увоза.

То је подстакло наду да је инострана потражња и даље снажна, упркос назнакама успоравања раста кинеске и цијеле глобалне економије.

Уз то, улагачи се надају да ће кинеске власти увести додатне подстицајне економске мјере – наставити са смањењем кључних камата и стопе издвајања обавезних резерви банака.

Очекују се и нове регулаторне мјере за стабилизацију кинеских берзи, након што су од половине јуна цијене акција пале више од 40 одсто.

Захваљујући томе, јутрос су цијене акција у Шангају порасле више од 1,5 одсто, након што су јуче скочиле готово 3 одсто.

Највећи је добитник јутрос јапански Никкеи индекс, са скоком за више од 5,5 одсто, па је пред највећим дневним добитком у посљедње четири и по године, јер је премијер Схинзо Абе поновио да влада разматра смањење пореза за компаније.

Упркос томе, неки су аналитичари опрезни.

„Након оштрог пада цијена акција посљедњих недјеља, данашњи скок, као и јучерашњи на Wалл Стреету, представља шпекулативни одскок. Очекујем да ће тржиште остати нестабилно све док се не виде побољшања у подручјима слабости, посебно у кинеској економији“, каже Ангус Глуские, директор у фонду Wхите Фундс Манагемент.

А након што је јуче скочила за више од 4 одсто, захваљујући охрабрујућим показатељима из Њемачке, јутрос су цијене нафте стабилне.

На лондонском је тржишту цијена барела јутрос порасла 0,5 одсто, на 49,75 долара. Даљи смјер цијена зависиће о извјештају Америчког нафтног института о залихама ‘црног злата’ у САД-у прошле седмице, који ће бити објављен послијеподне.

А на валутним је тржиштима јапански јен јутрос ослабио јер су због раста цијена акција улагачи склонији ризику, па валуте које слове за сигурна уточишта капитала у несигурна времена губе на привлачности.

Тако је курс долара јутрос достигао 120,25 јена, док је јуче у ово доба износио 119,15 јена.

Америчка је валута ојачала и у односу на европску, па је цијена евра склизнула с јучерашњих 1,1190 на 1,1170 долара.

Извор: Хина

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мрка капа

09.09.2015 09:56

Бравооооо.Цим Кинезима сване, коњокрадицама смркне !

ОДГОВОРИТЕ