Azijske berze ojačale

Na azijskim su berzama cijene akcija u srijedu snažno porasle, zahvaljujući jučerašnjem oporavku Wall Streeta i evropskih tržišta, kao i rastu kineskih berzi drugi dan zaredom.

Svijet 09.09.2015 | 11:48
Azijske berze ojačale

Na tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 5,5 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skočile između 0,4 i 2,9 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 2,5 odsto, ojačavši drugi dan zaredom.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena akcija na Wall Streetu za više od 2 odsto, a znatno su porasli i evropski berzanski indeksi, nakon izvještaja o rekordnoj vrijednosti njemačkog izvoza i uvoza.

To je podstaklo nadu da je inostrana potražnja i dalje snažna, uprkos naznakama usporavanja rasta kineske i cijele globalne ekonomije.

Uz to, ulagači se nadaju da će kineske vlasti uvesti dodatne podsticajne ekonomske mjere – nastaviti sa smanjenjem ključnih kamata i stope izdvajanja obaveznih rezervi banaka.

Očekuju se i nove regulatorne mjere za stabilizaciju kineskih berzi, nakon što su od polovine juna cijene akcija pale više od 40 odsto.

Zahvaljujući tome, jutros su cijene akcija u Šangaju porasle više od 1,5 odsto, nakon što su juče skočile gotovo 3 odsto.

Najveći je dobitnik jutros japanski Nikkei indeks, sa skokom za više od 5,5 odsto, pa je pred najvećim dnevnim dobitkom u posljednje četiri i po godine, jer je premijer Shinzo Abe ponovio da vlada razmatra smanjenje poreza za kompanije.

Uprkos tome, neki su analitičari oprezni.

„Nakon oštrog pada cijena akcija posljednjih nedjelja, današnji skok, kao i jučerašnji na Wall Streetu, predstavlja špekulativni odskok. Očekujem da će tržište ostati nestabilno sve dok se ne vide poboljšanja u područjima slabosti, posebno u kineskoj ekonomiji“, kaže Angus Gluskie, direktor u fondu White Funds Management.

A nakon što je juče skočila za više od 4 odsto, zahvaljujući ohrabrujućim pokazateljima iz Njemačke, jutros su cijene nafte stabilne.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,5 odsto, na 49,75 dolara. Dalji smjer cijena zavisiće o izvještaju Američkog naftnog instituta o zalihama ‘crnog zlata’ u SAD-u prošle sedmice, koji će biti objavljen poslijepodne.

A na valutnim je tržištima japanski jen jutros oslabio jer su zbog rasta cijena akcija ulagači skloniji riziku, pa valute koje slove za sigurna utočišta kapitala u nesigurna vremena gube na privlačnosti.

Tako je kurs dolara jutros dostigao 120,25 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 119,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra skliznula s jučerašnjih 1,1190 na 1,1170 dolara.

Izvor: Hina

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mrka kapa

09.09.2015 09:56

Bravooooo.Cim Kinezima svane, konjokradicama smrkne !

ODGOVORITE