Имам зрео за Кадију

Иступи имама Џамије краља Фахда у Сарајеву, Незима Халиловића, и његова учестали позиви на уништење Републике Српске су посао за Тужилаштво БиХ и безбедносне агенције на челу са СИПА, каже за "Новости" Драган Мектић, министар безбедности БиХ.

Босна и Херцеговина 09.09.2015 | 22:51
Имам зрео за Кадију

Политички и верски аналитичари сматрају да се оваквим иступима пре свега морају позабавити религијске заједнице, које на то - жмуре.

- Поводом изјава Халиловића одржаћу састанак са главним тужиоцем БиХ Гораном Салиховићем. Овакве изјаве су кривично дело у најмању руку против интегритета БиХ и Устава БиХ. Позивати на насилно рушење БиХ и подстрекавати на кривична дела тероризма је кажњиво, па Тужилаштво мора да реагује - истиче Мектић.

Министар каже да нема моћ да нареди него да сугерише покретање истраге, која је, оцењује, више него битна због заједничког живота и мира међу народима.

- Реч је о позивању на насиље, рушењу Устава БиХ и уништењу једног ентитета - Републике Српске. Халиловићеви иступи нису од јуче - појашњава Мектић.

СИРИЈА И ИРАК

У последњем извештају Обавештајно-безбедносне агенције БиХ (ОБА) као највеће претње БиХ наведен је повратак ратника са сиријског и ирачког ратишта где се боре на страни терористичке организације Исламске државе те њихове везе с међународним терористима. У извештају се истиче да је у БиХ регистровано око 3.000 особа које су блиске исламским радикалима и да су на ратиштима Сирије и Ирака на страни терориста погинуле 43 особе из БиХ, а 50 их се вратило у земљу.

Енвер Казаз, политички и верски аналитичар и професор на Филозофском факултету у Сарајеву, каже да иступи имама Халиловића, колико год у првом тренутку изгледали као небулозни, могу се у једном тренутку показати као реални.

- Не би се могло тако олако рећи да институције система БиХ нису ушле у борбу са радикализмом, пре свега са вехабијским. Питање је сложено и треба га вратити институцијама система одакле је и дошло, а то су религијске институције - каже Казаз за "Новости". - Док оне не укину могућност да се радикалне интерпретације религије заснивају унутар тих институција, и док их оне не буду осудиле, до тада ће свака борба бити политичка, или полицијска и - неуспешна.

Казаз додаје да Исламска заједница мора да окарактерише такве иступе као нелегитимну интерпретацију вере ислама.

- Не можете одговорити на радикализам терором или полицијским мерама, јер то подразумева и контраефекат. Ми у БиХ сада немамо религију односно веру, већ религизирану идеологију. То је највеће искушење за аутономију религијске институције у БиХ. Оног тренутка кад религија схвати да у пакту са идеологијом губи своју самосталност онда можемо очекивати да политичке елите изгубе подршку религијских институција - каже професор Казаз.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

мрка капа

09.09.2015 10:00

И тако нека будала поведе за собом сиротињу И залудјене неким наводним идеалом И ето ти белаја...У коријену сасјеци зло прије него буде касно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШАЛА

09.09.2015 10:09

ЈА ОВОГ ГОСПОДИНА НЕ РАЗУМИЈЕМ. КОЈИМ ЈЕЗИКОМ ГОВОРИ АЛИ И КОЈИМ ПИСМОМ ПИШЕ. МАЖДА БИХ ГА И СХВАТИО ДА РЕЧЕ ОД КОЈЕ ЈЕ ЛОЗЕ И КОМ СТАБЛУ ПРИПАДА. ДЈЕДОВИ МУ СЕ НИСУ НИ ПОШТЕНО ОХЛАДИЛИ А ОН ТРАЖИ МЈЕСТО У РАЈУ, НАОПАКО БИЛО. ШТО ЋЕ ОВАКО МЛАД ЧОВЈЕК У РАЈУ, НЕ СХВАТАМ. КАКО ЈЕ ЗАПОЧЕО, ДАЛЕКО ЋЕ СТИЋИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

09.09.2015 10:32

Кадија те тузи,кадија ти суди!!!Јесте ли негдје цули да Православни Попови позивају на унистење једног ентитета,на немире,на рат???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаркассе

09.09.2015 12:04

Нисам цуо ал сам видио својим оцима како наредују тако несто... Сабери се цовјеце

Name

ре спаркассе

09.09.2015 13:38

Па како си видио и презивио?Не лази погани.

Name

блбл

09.09.2015 10:37

Колико слицних изјава цујемо скоро сваки дан од политоцара из РС за унистење БиХ. Јели и то кривицно дело?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

09.09.2015 10:44

Шта чекаш Горане, Главни тужиоче? Оде време Салиховићу! Шта још треба да уради овај тзв. овај заблудели (з)верски службеник, па да реагујеш и ти и твоји тзв. тужитељи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

жута

10.09.2015 07:28

Е , нема Горан кад' , чува стан начелнику у Тузли !

Name

Мд

09.09.2015 11:09

Не позива он на тероризам кад је вец сам терориста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

09.09.2015 11:23

БиХ ста је то мејтеф?? бзибозлук,Мека? терористицка станица или касарна? врскаи идеолоска наказа? или место где це сви који зиве да изјане своје супље главе нема вецег зла од искривљених радикалних попова и ходза нити веце вјере од невјере. Ко у Бога верује постује и бозанске законе Бог казе НЕ УБИ!! А цовек Ходза, поп и рабин казу помоли се и УБИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

09.09.2015 12:19

А Додик?? Он је веч позвао на рушење БиХ 100 ПУТА. Јел и он сазрио за кадије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родољуб

09.09.2015 13:02

Бољи је наслов:"Имам зрео за робију"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није то

09.09.2015 21:27

Мора несто реци, а не зна какве посљедице то мозе имати. Ако се сјетимо Абу Хамзе- оног из УК. Ја сам као српкиња потписивала петиције протов изруцења у САД. Те сам навукла на себе све сто пузе и спијунира. Ходза, нецу за тебе ниста потписивати. Смири се док има времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило М.

10.09.2015 06:43

Сестро СРБкињо, нико те није терао да од ђавола правиш анђела!

Name

жута

10.09.2015 07:32

Е , нема Горан кад' , чува стан начелнику у Тузли !