Imam zreo za Kadiju

Istupi imama Džamije kralja Fahda u Sarajevu, Nezima Halilovića, i njegova učestali pozivi na uništenje Republike Srpske su posao za Tužilaštvo BiH i bezbednosne agencije na čelu sa SIPA, kaže za "Novosti" Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.

Bosna i Hercegovina 09.09.2015 | 22:51
Imam zreo za Kadiju

Politički i verski analitičari smatraju da se ovakvim istupima pre svega moraju pozabaviti religijske zajednice, koje na to - žmure.

- Povodom izjava Halilovića održaću sastanak sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem. Ovakve izjave su krivično delo u najmanju ruku protiv integriteta BiH i Ustava BiH. Pozivati na nasilno rušenje BiH i podstrekavati na krivična dela terorizma je kažnjivo, pa Tužilaštvo mora da reaguje - ističe Mektić.

Ministar kaže da nema moć da naredi nego da sugeriše pokretanje istrage, koja je, ocenjuje, više nego bitna zbog zajedničkog života i mira među narodima.

- Reč je o pozivanju na nasilje, rušenju Ustava BiH i uništenju jednog entiteta - Republike Srpske. Halilovićevi istupi nisu od juče - pojašnjava Mektić.

SIRIJA I IRAK

U poslednjem izveštaju Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) kao najveće pretnje BiH naveden je povratak ratnika sa sirijskog i iračkog ratišta gde se bore na strani terorističke organizacije Islamske države te njihove veze s međunarodnim teroristima. U izveštaju se ističe da je u BiH registrovano oko 3.000 osoba koje su bliske islamskim radikalima i da su na ratištima Sirije i Iraka na strani terorista poginule 43 osobe iz BiH, a 50 ih se vratilo u zemlju.

Enver Kazaz, politički i verski analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kaže da istupi imama Halilovića, koliko god u prvom trenutku izgledali kao nebulozni, mogu se u jednom trenutku pokazati kao realni.

- Ne bi se moglo tako olako reći da institucije sistema BiH nisu ušle u borbu sa radikalizmom, pre svega sa vehabijskim. Pitanje je složeno i treba ga vratiti institucijama sistema odakle je i došlo, a to su religijske institucije - kaže Kazaz za "Novosti". - Dok one ne ukinu mogućnost da se radikalne interpretacije religije zasnivaju unutar tih institucija, i dok ih one ne budu osudile, do tada će svaka borba biti politička, ili policijska i - neuspešna.

Kazaz dodaje da Islamska zajednica mora da okarakteriše takve istupe kao nelegitimnu interpretaciju vere islama.

- Ne možete odgovoriti na radikalizam terorom ili policijskim merama, jer to podrazumeva i kontraefekat. Mi u BiH sada nemamo religiju odnosno veru, već religiziranu ideologiju. To je najveće iskušenje za autonomiju religijske institucije u BiH. Onog trenutka kad religija shvati da u paktu sa ideologijom gubi svoju samostalnost onda možemo očekivati da političke elite izgube podršku religijskih institucija - kaže profesor Kazaz.

Izvor: Večernje novosti

 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

mrka kapa

09.09.2015 10:00

I tako neka budala povede za sobom sirotinju I zaludjene nekim navodnim idealom I eto ti belaja...U korijenu sasjeci zlo prije nego bude kasno...

ODGOVORITE
Name

ŠALA

09.09.2015 10:09

JA OVOG GOSPODINA NE RAZUMIJEM. KOJIM JEZIKOM GOVORI ALI I KOJIM PISMOM PIŠE. MAŽDA BIH GA I SHVATIO DA REČE OD KOJE JE LOZE I KOM STABLU PRIPADA. DJEDOVI MU SE NISU NI POŠTENO OHLADILI A ON TRAŽI MJESTO U RAJU, NAOPAKO BILO. ŠTO ĆE OVAKO MLAD ČOVJEK U RAJU, NE SHVATAM. KAKO JE ZAPOČEO, DALEKO ĆE STIĆI.

ODGOVORITE
Name

MD

09.09.2015 10:32

Kadija te tuzi,kadija ti sudi!!!Jeste li negdje culi da Pravoslavni Popovi pozivaju na unistenje jednog entiteta,na nemire,na rat???

ODGOVORITE
Name

Sparkasse

09.09.2015 12:04

Nisam cuo al sam vidio svojim ocima kako nareduju tako nesto... Saberi se covjece

Name

re sparkasse

09.09.2015 13:38

Pa kako si vidio i prezivio?Ne lazi pogani.

Name

blbl

09.09.2015 10:37

Koliko slicnih izjava cujemo skoro svaki dan od politocara iz RS za unistenje BiH. Jeli i to krivicno delo?

ODGOVORITE
Name

ВОЈВОДА

09.09.2015 10:44

Шта чекаш Горане, Главни тужиоче? Оде време Салиховићу! Шта још треба да уради овај тзв. овај заблудели (з)верски службеник, па да реагујеш и ти и твоји тзв. тужитељи?

ODGOVORITE
Name

žuta

10.09.2015 07:28

E , nema Goran kad' , čuva stan načelniku u Tuzli !

Name

Md

09.09.2015 11:09

Ne poziva on na terorizam kad je vec sam terorista

ODGOVORITE
Name

Serafim

09.09.2015 11:23

BiH sta je to mejtef?? bzibozluk,Meka? teroristicka stanica ili kasarna? vrskai ideoloska nakaza? ili mesto gde ce svi koji zive da izjane svoje suplje glave nema veceg zla od iskrivljenih radikalnih popova i hodza niti vece vjere od nevjere. Ko u Boga veruje postuje i bozanske zakone Bog kaze NE UBI!! A covek Hodza, pop i rabin kazu pomoli se i UBI.

ODGOVORITE
Name

Zero

09.09.2015 12:19

A Dodik?? On je več pozvao na rušenje BiH 100 PUTA. Jel i on sazrio za kadije?

ODGOVORITE
Name

Rodoljub

09.09.2015 13:02

Bolji je naslov:"Imam zreo za robiju"!

ODGOVORITE
Name

Nije to

09.09.2015 21:27

Mora nesto reci, a ne zna kakve posljedice to moze imati. Ako se sjetimo Abu Hamze- onog iz UK. Ja sam kao srpkinja potpisivala peticije protov izrucenja u SAD. Te sam navukla na sebe sve sto puze i spijunira. Hodza, necu za tebe nista potpisivati. Smiri se dok ima vremena.

ODGOVORITE
Name

Михаило М.

10.09.2015 06:43

Сестро СРБкињо, нико те није терао да од ђавола правиш анђела!

Name

žuta

10.09.2015 07:32

E , nema Goran kad' , čuva stan načelniku u Tuzli !