Влада ФБиХ касни са измирењем обавеза

Стање у буџету Федерације БиХ није добро јер Влада касни са измирењем планираних обавеза за ову годину, рекла је федерални министар финансија Јелка Милићевић.

Босна и Херцеговина 09.09.2015 | 09:42
Влада ФБиХ касни са измирењем обавеза

Милићевићева је нагласила да се очекују приливи од Свјетске банке, тренд раста прихода од пореза и да ће Влада завршити започете разговоре са комерцијалним банкама, а све да би се ублажио проблем ликвидности.

Одговарајући на питање какви су планови за санацију стања у Заводу за пензионо-инвалидско осигурање (ПИО/МИО) јер је мало вјероватно да ће августовска пензија моћи бити исплаћена до 15. септембра, Милићевићева је за "Дневни аваз" навела да Влада ФБиХ конкретно жели помоћи кроз повезивање Завода ПИО/МИО са домаћим финансијским институцијама.

"Проблеми Завода акумулирају се годинама због нередовних прилива на име пореза и доприноса на плате. Преузете обавезе према Заводу имају повлаштени статус и Влада их редовно и приоритетно извршава", напоменула је она.

Милићевићева је наела да је овај сазив Владе предузео низ активности у вези са стварањем повољнијег пословног амбијента, што ће за посљедицу имати нова запошљавања и самим тим и нове приливе у Завод.

Према њеним ријечима, сагледавају се и могућности наплате потраживања по неизмиреним порезима и доприносима на плату, а обављени су и разговори са Удружењем банака да би се увидјела могућност поправљања ликвидности Завода и поштивања рока исплате пензија.

Милићевићева је рекла за да ће се у буџету средства која су планирана од ММФ-а надокнадити кроз комерцијални однос са банкама које су начелно већ исказале интерес да дају средства умјесто транше ММФ-а.

Она је истакла да се расправља о условима као што су рокови и камате, наглашавајући да је основни услов усвајање ребаланса буџета ФБиХ за 2015. годину у оба дома Парламента.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МИЛИ ПРЕДСЕДНИЦЕ

09.09.2015 08:41

Ево брисем сузе,јадна Федерација економски колапс-а какво је стање код нас РСу,где сунце сија и ноцу и све благодати овога света,то ме интересује а не Федерација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

09.09.2015 09:11

Федерација је у колапсу а за РС још није сигурно,чека се велики и мали кредит из Русије.Паре стижу авионом у Требиње а даљна расподјела по РС-у вршит че се електро аутима,њемачке поште.

Name

Доста

09.09.2015 10:07

Па обратите се Синиши Додику он је добијо 3,5 милиона на гузове

ОДГОВОРИТЕ