Vlada FBiH kasni sa izmirenjem obaveza

Stanje u budžetu Federacije BiH nije dobro jer Vlada kasni sa izmirenjem planiranih obaveza za ovu godinu, rekla je federalni ministar finansija Jelka Milićević.

Bosna i Hercegovina 09.09.2015 | 09:42
Vlada FBiH kasni sa izmirenjem obaveza

Milićevićeva je naglasila da se očekuju prilivi od Svjetske banke, trend rasta prihoda od poreza i da će Vlada završiti započete razgovore sa komercijalnim bankama, a sve da bi se ublažio problem likvidnosti.

Odgovarajući na pitanje kakvi su planovi za sanaciju stanja u Zavodu za penziono-invalidsko osiguranje (PIO/MIO) jer je malo vjerovatno da će avgustovska penzija moći biti isplaćena do 15. septembra, Milićevićeva je za "Dnevni avaz" navela da Vlada FBiH konkretno želi pomoći kroz povezivanje Zavoda PIO/MIO sa domaćim finansijskim institucijama.

"Problemi Zavoda akumuliraju se godinama zbog neredovnih priliva na ime poreza i doprinosa na plate. Preuzete obaveze prema Zavodu imaju povlašteni status i Vlada ih redovno i prioritetno izvršava", napomenula je ona.

Milićevićeva je naela da je ovaj saziv Vlade preduzeo niz aktivnosti u vezi sa stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta, što će za posljedicu imati nova zapošljavanja i samim tim i nove prilive u Zavod.

Prema njenim riječima, sagledavaju se i mogućnosti naplate potraživanja po neizmirenim porezima i doprinosima na platu, a obavljeni su i razgovori sa Udruženjem banaka da bi se uvidjela mogućnost popravljanja likvidnosti Zavoda i poštivanja roka isplate penzija.

Milićevićeva je rekla za da će se u budžetu sredstva koja su planirana od MMF-a nadoknaditi kroz komercijalni odnos sa bankama koje su načelno već iskazale interes da daju sredstva umjesto tranše MMF-a.

Ona je istakla da se raspravlja o uslovima kao što su rokovi i kamate, naglašavajući da je osnovni uslov usvajanje rebalansa budžeta FBiH za 2015. godinu u oba doma Parlamenta.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MILI PREDSEDNICE

09.09.2015 08:41

Evo brisem suze,jadna Federacija ekonomski kolaps-a kakvo je stanje kod nas RSu,gde sunce sija i nocu i sve blagodati ovoga sveta,to me interesuje a ne Federacija.

ODGOVORITE
Name

Zero

09.09.2015 09:11

Federacija je u kolapsu a za RS još nije sigurno,čeka se veliki i mali kredit iz Rusije.Pare stižu avionom u Trebinje a daljna raspodjela po RS-u vršit če se elektro autima,njemačke pošte.

Name

Dosta

09.09.2015 10:07

Pa obratite se Siniši Dodiku on je dobijo 3,5 miliona na guzove

ODGOVORITE