Аеродром "дише", али уз помоћ Владе Српске

Јавно предузеће "Аеродроми Републике Српске" је у прошлој години позитивно пословало, али и даље у великој мјери зависи од дознака Владе Републике Српске, наведено је у ревизорском извјештају за прошлу годину, у којем је овом предузећу дато позитивно мишљење.

Република Српска 09.09.2015 | 07:49
Аеродром "дише", али уз помоћ Владе Српске

Међутим, у овом извјештају је Управи ЈП "Аеродроми Републике Српске" скренута пажња да ово предузеће оствареним пословним приходима не намирује ни половину расхода пословања, али да је уз субвенције Владе Републике Српске, након дужег периода, исказало добитак у пословању.

"Предузеће у великој мјери зависи од дознака Владе Републике Српске, а кумулирани губици из ранијих година чине скоро половину капитала и могу довести до угрожавања начела сталности пословања", стоји у овом извјештају.

Како је наведено, предузеће исказује одређена повећања пословних прихода, а такав тренд је настављен и у 2015. години, иако и даље више од 50 одсто прихода дозначује Влада кроз грантове.

"Повећање пословних прихода и дознаке Владе су утицале на значајно смањење краткорочних обавеза, а предузеће измирује заостале и текуће обавезе", стоји у овом ревизорском извјештају за прошлу годину, који је урадила ревизроска кућа "Адитион" Бањалука.

Иначе, ЈП "Аеродроми РС" су прошлу годину завршили са добити од 142.616 марака, што је добар резултат имајући у виду да су годину раније завршили са губитком од 47.736 КМ.

Укупни приходи овог предузећа у прошлој години износили су 3,3 милиона марака и нешто су већи него годину дана раније, од чега су највећи приходи под ставком - остали пословни приходи, док су иза њих приходи од продаје.

Са друге стране, укупни расходи овог предузећа у прошлој години износили су око 3,2 милиона марака, од чега су највећи трошкови бруто зарада и накнада, у износу од 1,4 милиона марака.

Ипак, треба рећи да бањалучки аеродром од децембра прошле године ради послове прихвата и отпреме расхлађеног меса од више испоручилаца из БиХ за Републику Турску.

До сада је извршено више од 90 карго "операција", те превезено више од 3.900 тона меса, док је остала роба превожена у знатно мањем обиму. С тим у вези, бањалучки аеродром је до сада уложио више од 100.000 КМ властитих средстава у карго складиште, а у плану су и нове инвестиције с циљем да се та дјелатност и даље одговорно обавља.

Међутим, страхује се да ће Комисија за интегрално управљање границом БиХ предложити Савјету министара БиХ да се и Аеродром Тузла отвори за превоз робе животињског поријекла, чиме би преузео тај посао од бањалучког аеродрома. Уколико би дошло до реализације ових намјера, из Управе предузећа "Аеродроми Републике Српске" и ресорног министарства тврде да би то био јак ударац за аеродром Бањалука.

Мирослав Јањић, директор предузећа "Аеродроми РС", рекао је да је позитивно мишљење ревизора само по себи довољан основ да се закључи да предузеће ради у складу с књиговодственим и рачуноводственим стандардима и законодавним оквиром који регулише ову област.

"То на шта је скренута пажња односи се на двије ставке, а то је сталност пословања предузећа и могућност угрожавања пословања са становишта губитка из претходних година, који јесте значајан и износи око 5,8 милиона КМ", рекао је Јањић. Према његовим ријечима, тај акумулирани губитак је кроз позитивни резултат из претходне године данас већ мањи за 142.616 марака, колико је износио добитак у 2014.

Јањић је навео да је њихов циљ и опредјељење да иду у правцу смањења износа субвенција Владе, у корист изворних прихода и на тим принципима раде и ових девет мјесеци ове године.

"Циљ нам је да тако наставимо и даље, али то зависи од низа садржаја који се односе на комплетан привредни амбијент који нас окружује, развојне претпоставке и могућност улагања у аеродромску инфраструктуру и опрему, како бисмо били у већој могућности да понудимо више садржаја потенцијалним корисницима у домену авио-саобраћаја и другим корисницима кроз секундарне дјелатности", рекао је Јањић. Он је оцијенио да скретање пажње у овом ревизорском извјештају има само добру намјеру да их опомене за нешто што они, како је рекао, већ знају и настоје да смање те ризике на које су ревизори упозорили.

Извор: Независне новине

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Митар Јеринић

09.09.2015 06:40

Медији су раније открили да иза комплетне пљачке новца Бобар банке стоји највиши политички врх Републике Српске, на челу са предсједниким Милорадом Додиком, који би се - оде ли са власти - могао врло брзо наћи на оптуженичкој клупи! Фалцоне Привате банк је швајцарска приватна банка која се бави управљањем имовине приватних клијената и богатих породица. Сједиште банке је у Цириху. Њена представништва распоређена су у Дубаију, Абу Дабију, Женеви, Лондону... Еуроаксис банка је руска банка у мјешовитом власништву, гдје већински власници долазе из Србије. Раније је Србија код ове банке депоновала дио девизних резерви, али су резерве Србије повучене када су почеле избијати афере у овој банци. Шема пљачке новца Бобар банке Бобар банка формирала је девизне депозите код неколико страних банака – Србија, Словенија, Црна Гора али и банкама у неколико других држава. Након тога, више компанија из Босне и Херцеговине, тачније из Републике Српске, код истих банака су подигле милионске кредите, а као колатерал за поврат кредита служили су поменути депозити Бобар банке. Новац од кредита које су бх. компаније добиле од тих банака, аутоматски су пребацивали на рачуне Фалцоне Привате банке у Швајцарској и Еуроаксис банке у Русији. Након што би бх. компаније извукле новац од страних банака, престале би враћати кредите, а банке су своја потраживања намириле из депозита Бобар банке. Истрагом Тужилаштва и СИПЕ обухваћене су компаније: Елвацо из Бијељине, Холдинг Дринатранс из Зворника, Универзал из Бијељине, Прогрес из Бијељине, Графокомерц из Требиња, Атлас банка из Подгорице, Таубингер Електрик из Фоче, Семпет Монт из Зворника, Бобар Гроуп, Бобар Радио, Бобар осигурање и Бобар Аутосемберија из Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕЗИМЕНИ

09.09.2015 07:15

Не смета Додику да извози месо у мрску Турску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Копилот

09.09.2015 07:53

Предузеће Аеродроми РС ово у множини,изгледа да аеродром Требиње и даље ферцера.

Name

Ре Копилот

09.09.2015 09:05

Хахаха управо тако

Name

Радован

09.09.2015 07:18

Битно је да аеродром "дише" а шећерана нек "издахне"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

09.09.2015 07:20

ЦИВИЛНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И АЕРОДРОМ БАЊА ЛУКА ЈЕ УНИШТИО МИЛОРАД ДОДИК И НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ... ЊИХОВЕ ПАРТИЈЕ КОЈЕ СУ НА ВЛАСТИ (СНСД ДНС) ДУЖЕ ОД 10 ГОДИНА ПРЕНОСИЛЕ СУ И КОНАЧНО ПРЕНИЈЕЛЕ СВЕ НАДЛЕЖНОСТИ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА НА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ И АКТИВНО УЧЕСТВОВАЛИ У ФОРМИРАЊУ ЧАК ДВЕ АГЕНЦИЈЕ НА НИВОУ БИХ (ДИРЕКТОРАТ ЦИВИЛНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И АГЕНЦИЈУ ЗА УСЛУГЕ КОНТРОЛЕ ЛЕТЕЊА) У КОЈИМА БУКОВАЛНО СКОРО НИШТА НЕ РАДИ ВИШЕ ОД 500 СЛУЖБЕНИКА, ОД КОЈИХ ЈЕ ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ЊИХОВИХ РОЂАКА, ПРИЈАТЕЉА И ЧЛАНОВА ОВЕ ДВЕ ПАРТИЈЕ... А У ТИМ АГЕНЦИЈАМА СЕ ОВИ ИСТИ РАЗБАЦУЈУ НОВЦЕМ ИЗ БУЏЕТА И ВИСОКИМ ПРИХОДИМА ОД ПРЕЛЕТА АВИОНА ПРЕКО БИХ И ЗАКЉУЧУЈУ СУМЊИВИ ПОСЛОВИ О ЧЕМУ ПОСТОЈЕ ИЗВЈЕШТАЈИ ДРЖАВНЕ РЕВИЗИЈЕ БИХ... ДА ЈЕ ТО ТАЧНО УКАЗУЈЕ И ДА САДА ВЛАДА РС НЕ СМИЈЕ ДА ДОНЕСУ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА МИНИСТАРСТВИМА У РС И ДА ФОРМАЛНО ИЗ СКУПШТИНИ РС ПРЕДЛОЖИ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О УКИДАЊУ РЕПУБЛИЧКЕ ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ЦИВИЛНУ ВАЗДУШНУ ПЛОВИДБУ КОЈА ФАКТИЧКИ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ ЈЕР СУ РАДНИКЕ ПРЕУЗЕЛЕ БИХ АГЕНЦИЈЕ. СТО СЕ ТИЧЕ АЕРОДРОМА БАЊАЛУКА, СВЕ ПОВОЉНЕ МЕЂУНАРОДНЕ КРЕДИТЕ НАМЈЕЊЕНЕ ЗА ОВАЈ АЕРОДРОМ, ЧУБРИЛОВИЦ ЈЕ ПРЕУСМЈЕРИО У ИЗГРАДЊУ МАХОВЉАНСКЕ ПЕТЉЕ ЈОС 2010. ГОДИНЕ, ЈЕР СУ ДОДИК И ОН СМАТРАЛИ ДА БАЊАЛУЧКОМ АЕРОДРОМУ И НЕ ТРЕБАЈУ ИНВЕСТИЦИЈЕ, ЈЕР ОНО ШТО АЕРОДРОМ НАСЛЕДИО ОД БИВШЕ СФРЈ ДОВОЉНО ЈЕ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКОВЕ ЛЕТОВЕ ПОСЛОВНИМ МЛАЗНИМ АВИОНОМ - ТРЕБАО ЈЕ САМО ПЛАЋАТИ РАДНИКЕ НА АЕРОДРОМУ ЗА ОПСЛУЖИВАЊЕ ЊЕГОВОГ АВИОНА И ТО ЈЕ ОБЕЗБЈЕДИО СА ГРАНТОМ ИЗ БУЏЕТА ОД 2 МИЛИОНА КМ ГОДИСЊЕ... А ЧУБРИЛОВИЋ СЕ ВИШЕ БАВИО БРОЈАЊЕМ ПУТНИКА НА ФИКТИВНОМ ТРЕБИЊСКОМ АЕРОДРОМУ, НЕГО ШТО ЈЕ РАЗМИШЉАО О СТРАТЕГИЈИ РАЗВОЈА ВАЗДУСНОГ САОБРАЋАЈА У РС КОЈА НЕ ПОСТОЈИ НИ У МИСЛИМА ОВОГ БИВШЕГ МИНИСТРА... А КАДА СЕ ИЗНЕНАДА БЕЗ УТИЦАЈА БИЛО КОЈЕГ ВЛАДИНОГ ЧИНОВНИКА ПОЈАВИЛА ПРИЧА О КАРГО САОБРАЋАЈУ ЗА ТУРСКУ, НА АЕРОДРОМУ СУ НА БРЗИНУ ПРЕПРАВИЛИ НЕКАКВЕ АЕРОДРОМСКЕ ГАРАЖЕ И КОРИСТЕ ИХ КАО ИНПРОВИЗОВАНЕ ХЛАДЊАЧЕ ЗА МЕСО.. НАЖАЛОСТ, АЛИ ОВО ЈЕ ИСТИНА ЈЕР ДИРЕКТОР АЕРОДРОМА И ПОМОЋНИЦА МИНИСТРА ЗА ВАЗДУШНИ САОРАЋАЈ НЕМАЈУ ФОРМАЛНО ВАЗДУХОПЛОВНО ОБРАЗОВАЊЕ, А ПАРТИЈА ИХ ЈЕ ДОВЕЛА ИЗ НОВОГ ГРАДА ДА РАДЕ ОВАЈ ПОСАО О КОЈЕМ НИШТА НЕ ЗНАЈУ... А ШТО СЕ САОБРАЋАЈА ТИЧЕ, БАЊАЛУЧКИ АЕРОДРОМ ДАНАС УЧЕСТВУЈЕ СА НАЈВИШЕ 3% УКУПНОГ ВАЗДУШНОГ САОБРАЋАЈА У БИХ, А ИСПРЕД ЊЕГА СУ УБЈЕДЉИВО САРАЈЕВСКИ, МОСТАРСКИ И ТУЗЛАНСКИ АЕРОДОРОМ... И САДА ЈЕ НЕКО ДРУГИ КРИВ ЗА СВЕ ШТО СЕ САДА ДЕШАВА И ШТО СЕ НЕ МОЖЕ АДМИНИСТРАТИВНИМ МЈЕРАМА ГАСИТИ УСПЈЕХ ДРУГИХ АЕРОДРОМА У КОЈЕ ЊИХОВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ УЛАЖУ НОВАЦ- И ТО ЈЕ ИСТИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензија

09.09.2015 08:22

Све тачно.

Name

како у држави тако и ту

09.09.2015 08:32

Та фирма већ 10 година наручује којекакве ревизорске извјештаје од којекавих приватних назови ревизорских кућа које напишу оно што се од њих тражи а власт не дозвољава "Чекиној" ревизији да прочешља њихово "пословање". А у тој фирми лоповлука односно непотизма, корупције, негативне селекције и организованог криминала до грла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

10.09.2015 04:52

Једино позитивно послује аеродром у Требињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

10.09.2015 22:22

Дупло више путника него прошле године. Још кад им СНСД пробије тунел и улије воде из мора, биће туризма. Удесетостручиће им се број путника. Жао ће бити министру Чубриловићу што се не ували по трећи пут за министра.

Name

РЕ

11.09.2015 07:02

Добро је док не ради, нема губитака. Чим проради и почну авиони полијетати и слијетати, ето и губитака. Као и код осталих јавних предузећа, установа, фондова. Частим оног који покаже државну фирму да ради без губитака. Од прве наредне пензије.

Name

економист

22.10.2015 21:32

Мислим да је извоз тог меса у Турску завршен. То месо је највјероватније из Турске пребацивано у Сирију Исламској држави а Руси растурише ИД. Неки су годину дана одлично зарађивали на том месу. Аеродром Бањалука понајмање. Уз то, Марија Захарова тражи истраге око тога ко снабдијева ИД оружјем? Можда се сјете па затраже и истраге око тога ко је хранио и храни ИД цијело вријеме.

ОДГОВОРИТЕ