Aerodrom "diše", ali uz pomoć Vlade Srpske

Javno preduzeće "Aerodromi Republike Srpske" je u prošloj godini pozitivno poslovalo, ali i dalje u velikoj mjeri zavisi od doznaka Vlade Republike Srpske, navedeno je u revizorskom izvještaju za prošlu godinu, u kojem je ovom preduzeću dato pozitivno mišljenje.

Republika Srpska 09.09.2015 | 07:49
Aerodrom "diše", ali uz pomoć Vlade Srpske

Međutim, u ovom izvještaju je Upravi JP "Aerodromi Republike Srpske" skrenuta pažnja da ovo preduzeće ostvarenim poslovnim prihodima ne namiruje ni polovinu rashoda poslovanja, ali da je uz subvencije Vlade Republike Srpske, nakon dužeg perioda, iskazalo dobitak u poslovanju.

"Preduzeće u velikoj mjeri zavisi od doznaka Vlade Republike Srpske, a kumulirani gubici iz ranijih godina čine skoro polovinu kapitala i mogu dovesti do ugrožavanja načela stalnosti poslovanja", stoji u ovom izvještaju.

Kako je navedeno, preduzeće iskazuje određena povećanja poslovnih prihoda, a takav trend je nastavljen i u 2015. godini, iako i dalje više od 50 odsto prihoda doznačuje Vlada kroz grantove.

"Povećanje poslovnih prihoda i doznake Vlade su uticale na značajno smanjenje kratkoročnih obaveza, a preduzeće izmiruje zaostale i tekuće obaveze", stoji u ovom revizorskom izvještaju za prošlu godinu, koji je uradila revizroska kuća "Adition" Banjaluka.

Inače, JP "Aerodromi RS" su prošlu godinu završili sa dobiti od 142.616 maraka, što je dobar rezultat imajući u vidu da su godinu ranije završili sa gubitkom od 47.736 KM.

Ukupni prihodi ovog preduzeća u prošloj godini iznosili su 3,3 miliona maraka i nešto su veći nego godinu dana ranije, od čega su najveći prihodi pod stavkom - ostali poslovni prihodi, dok su iza njih prihodi od prodaje.

Sa druge strane, ukupni rashodi ovog preduzeća u prošloj godini iznosili su oko 3,2 miliona maraka, od čega su najveći troškovi bruto zarada i naknada, u iznosu od 1,4 miliona maraka.

Ipak, treba reći da banjalučki aerodrom od decembra prošle godine radi poslove prihvata i otpreme rashlađenog mesa od više isporučilaca iz BiH za Republiku Tursku.

Do sada je izvršeno više od 90 kargo "operacija", te prevezeno više od 3.900 tona mesa, dok je ostala roba prevožena u znatno manjem obimu. S tim u vezi, banjalučki aerodrom je do sada uložio više od 100.000 KM vlastitih sredstava u kargo skladište, a u planu su i nove investicije s ciljem da se ta djelatnost i dalje odgovorno obavlja.

Međutim, strahuje se da će Komisija za integralno upravljanje granicom BiH predložiti Savjetu ministara BiH da se i Aerodrom Tuzla otvori za prevoz robe životinjskog porijekla, čime bi preuzeo taj posao od banjalučkog aerodroma. Ukoliko bi došlo do realizacije ovih namjera, iz Uprave preduzeća "Aerodromi Republike Srpske" i resornog ministarstva tvrde da bi to bio jak udarac za aerodrom Banjaluka.

Miroslav Janjić, direktor preduzeća "Aerodromi RS", rekao je da je pozitivno mišljenje revizora samo po sebi dovoljan osnov da se zaključi da preduzeće radi u skladu s knjigovodstvenim i računovodstvenim standardima i zakonodavnim okvirom koji reguliše ovu oblast.

"To na šta je skrenuta pažnja odnosi se na dvije stavke, a to je stalnost poslovanja preduzeća i mogućnost ugrožavanja poslovanja sa stanovišta gubitka iz prethodnih godina, koji jeste značajan i iznosi oko 5,8 miliona KM", rekao je Janjić. Prema njegovim riječima, taj akumulirani gubitak je kroz pozitivni rezultat iz prethodne godine danas već manji za 142.616 maraka, koliko je iznosio dobitak u 2014.

Janjić je naveo da je njihov cilj i opredjeljenje da idu u pravcu smanjenja iznosa subvencija Vlade, u korist izvornih prihoda i na tim principima rade i ovih devet mjeseci ove godine.

"Cilj nam je da tako nastavimo i dalje, ali to zavisi od niza sadržaja koji se odnose na kompletan privredni ambijent koji nas okružuje, razvojne pretpostavke i mogućnost ulaganja u aerodromsku infrastrukturu i opremu, kako bismo bili u većoj mogućnosti da ponudimo više sadržaja potencijalnim korisnicima u domenu avio-saobraćaja i drugim korisnicima kroz sekundarne djelatnosti", rekao je Janjić. On je ocijenio da skretanje pažnje u ovom revizorskom izvještaju ima samo dobru namjeru da ih opomene za nešto što oni, kako je rekao, već znaju i nastoje da smanje te rizike na koje su revizori upozorili.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mitar Jerinić

09.09.2015 06:40

Mediji su ranije otkrili da iza kompletne pljačke novca Bobar banke stoji najviši politički vrh Republike Srpske, na čelu sa predsjednikim Miloradom Dodikom, koji bi se - ode li sa vlasti - mogao vrlo brzo naći na optuženičkoj klupi! Falcone Private bank je švajcarska privatna banka koja se bavi upravljanjem imovine privatnih klijenata i bogatih porodica. Sjedište banke je u Cirihu. Njena predstavništva raspoređena su u Dubaiju, Abu Dabiju, Ženevi, Londonu... Euroaksis banka je ruska banka u mješovitom vlasništvu, gdje većinski vlasnici dolaze iz Srbije. Ranije je Srbija kod ove banke deponovala dio deviznih rezervi, ali su rezerve Srbije povučene kada su počele izbijati afere u ovoj banci. Šema pljačke novca Bobar banke Bobar banka formirala je devizne depozite kod nekoliko stranih banaka – Srbija, Slovenija, Crna Gora ali i bankama u nekoliko drugih država. Nakon toga, više kompanija iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Republike Srpske, kod istih banaka su podigle milionske kredite, a kao kolateral za povrat kredita služili su pomenuti depoziti Bobar banke. Novac od kredita koje su bh. kompanije dobile od tih banaka, automatski su prebacivali na račune Falcone Private banke u Švajcarskoj i Euroaksis banke u Rusiji. Nakon što bi bh. kompanije izvukle novac od stranih banaka, prestale bi vraćati kredite, a banke su svoja potraživanja namirile iz depozita Bobar banke. Istragom Tužilaštva i SIPE obuhvaćene su kompanije: Elvaco iz Bijeljine, Holding Drinatrans iz Zvornika, Univerzal iz Bijeljine, Progres iz Bijeljine, Grafokomerc iz Trebinja, Atlas banka iz Podgorice, Taubinger Elektrik iz Foče, Sempet Mont iz Zvornika, Bobar Group, Bobar Radio, Bobar osiguranje i Bobar Autosemberija iz Bijeljine.

ODGOVORITE
Name

BEZIMENI

09.09.2015 07:15

Ne smeta Dodiku da izvozi meso u mrsku Tursku.

ODGOVORITE
Name

Kopilot

09.09.2015 07:53

Preduzeće Aerodromi RS ovo u množini,izgleda da aerodrom Trebinje i dalje fercera.

Name

Re Kopilot

09.09.2015 09:05

Hahaha upravo tako

Name

Radovan

09.09.2015 07:18

Bitno je da aerodrom "diše" a šećerana nek "izdahne"

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

09.09.2015 07:20

CIVILNO VAZDUHOPLOVSTVO REPUBLIKE SRPSKE I AERODROM BANJA LUKA JE UNIŠTIO MILORAD DODIK I NEDELJKO ČUBRILOVIĆ... NJIHOVE PARTIJE KOJE SU NA VLASTI (SNSD DNS) DUŽE OD 10 GODINA PRENOSILE SU I KONAČNO PRENIJELE SVE NADLEŽNOSTI CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA NA BOSNU I HERCEGOVINU I AKTIVNO UČESTVOVALI U FORMIRANJU ČAK DVE AGENCIJE NA NIVOU BIH (DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA I AGENCIJU ZA USLUGE KONTROLE LETENJA) U KOJIMA BUKOVALNO SKORO NIŠTA NE RADI VIŠE OD 500 SLUŽBENIKA, OD KOJIH JE VIŠE OD POLOVINE NJIHOVIH ROĐAKA, PRIJATELJA I ČLANOVA OVE DVE PARTIJE... A U TIM AGENCIJAMA SE OVI ISTI RAZBACUJU NOVCEM IZ BUDŽETA I VISOKIM PRIHODIMA OD PRELETA AVIONA PREKO BIH I ZAKLJUČUJU SUMNJIVI POSLOVI O ČEMU POSTOJE IZVJEŠTAJI DRŽAVNE REVIZIJE BIH... DA JE TO TAČNO UKAZUJE I DA SADA VLADA RS NE SMIJE DA DONESU IZMJENE ZAKONA MINISTARSTVIMA U RS I DA FORMALNO IZ SKUPŠTINI RS PREDLOŽI IZMJENE ZAKONA O UKIDANJU REPUBLIČKE DIREKCIJE ZA CIVILNU VAZDUŠNU PLOVIDBU KOJA FAKTIČKI VIŠE NE POSTOJI JER SU RADNIKE PREUZELE BIH AGENCIJE. STO SE TIČE AERODROMA BANJALUKA, SVE POVOLJNE MEĐUNARODNE KREDITE NAMJENJENE ZA OVAJ AERODROM, ČUBRILOVIC JE PREUSMJERIO U IZGRADNJU MAHOVLJANSKE PETLJE JOS 2010. GODINE, JER SU DODIK I ON SMATRALI DA BANJALUČKOM AERODROMU I NE TREBAJU INVESTICIJE, JER ONO ŠTO AERODROM NASLEDIO OD BIVŠE SFRJ DOVOLJNO JE ZA PREDSJEDNIKOVE LETOVE POSLOVNIM MLAZNIM AVIONOM - TREBAO JE SAMO PLAĆATI RADNIKE NA AERODROMU ZA OPSLUŽIVANJE NJEGOVOG AVIONA I TO JE OBEZBJEDIO SA GRANTOM IZ BUDŽETA OD 2 MILIONA KM GODISNJE... A ČUBRILOVIĆ SE VIŠE BAVIO BROJANJEM PUTNIKA NA FIKTIVNOM TREBINJSKOM AERODROMU, NEGO ŠTO JE RAZMIŠLJAO O STRATEGIJI RAZVOJA VAZDUSNOG SAOBRAĆAJA U RS KOJA NE POSTOJI NI U MISLIMA OVOG BIVŠEG MINISTRA... A KADA SE IZNENADA BEZ UTICAJA BILO KOJEG VLADINOG ČINOVNIKA POJAVILA PRIČA O KARGO SAOBRAĆAJU ZA TURSKU, NA AERODROMU SU NA BRZINU PREPRAVILI NEKAKVE AERODROMSKE GARAŽE I KORISTE IH KAO INPROVIZOVANE HLADNJAČE ZA MESO.. NAŽALOST, ALI OVO JE ISTINA JER DIREKTOR AERODROMA I POMOĆNICA MINISTRA ZA VAZDUŠNI SAORAĆAJ NEMAJU FORMALNO VAZDUHOPLOVNO OBRAZOVANJE, A PARTIJA IH JE DOVELA IZ NOVOG GRADA DA RADE OVAJ POSAO O KOJEM NIŠTA NE ZNAJU... A ŠTO SE SAOBRAĆAJA TIČE, BANJALUČKI AERODROM DANAS UČESTVUJE SA NAJVIŠE 3% UKUPNOG VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA U BIH, A ISPRED NJEGA SU UBJEDLJIVO SARAJEVSKI, MOSTARSKI I TUZLANSKI AERODOROM... I SADA JE NEKO DRUGI KRIV ZA SVE ŠTO SE SADA DEŠAVA I ŠTO SE NE MOŽE ADMINISTRATIVNIM MJERAMA GASITI USPJEH DRUGIH AERODROMA U KOJE NJIHOVE ZAJEDNICE ULAŽU NOVAC- I TO JE ISTINA.

ODGOVORITE
Name

penzija

09.09.2015 08:22

Sve tačno.

Name

како у држави тако и ту

09.09.2015 08:32

Та фирма већ 10 година наручује којекакве ревизорске извјештаје од којекавих приватних назови ревизорских кућа које напишу оно што се од њих тражи а власт не дозвољава "Чекиној" ревизији да прочешља њихово "пословање". А у тој фирми лоповлука односно непотизма, корупције, негативне селекције и организованог криминала до грла.

ODGOVORITE
Name

Maxo

10.09.2015 04:52

Jedino pozitivno posluje aerodrom u Trebinju.

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

10.09.2015 22:22

Duplo više putnika nego prošle godine. Još kad im SNSD probije tunel i ulije vode iz mora, biće turizma. Udesetostručiće im se broj putnika. Žao će biti ministru Čubriloviću što se ne uvali po treći put za ministra.

Name

RE

11.09.2015 07:02

Dobro je dok ne radi, nema gubitaka. Čim proradi i počnu avioni polijetati i slijetati, eto i gubitaka. Kao i kod ostalih javnih preduzeća, ustanova, fondova. Častim onog koji pokaže državnu firmu da radi bez gubitaka. Od prve naredne penzije.

Name

економист

22.10.2015 21:32

Мислим да је извоз тог меса у Турску завршен. То месо је највјероватније из Турске пребацивано у Сирију Исламској држави а Руси растурише ИД. Неки су годину дана одлично зарађивали на том месу. Аеродром Бањалука понајмање. Уз то, Марија Захарова тражи истраге око тога ко снабдијева ИД оружјем? Можда се сјете па затраже и истраге око тога ко је хранио и храни ИД цијело вријеме.

ODGOVORITE