Србија тражи инвестиције за избјегличке центре

Премијер Александар Вучић предложио је канцеларки Ангели Меркел да Србија изгради још најмање три прихватна центра за избеглице. С друге стране, тражио је да Немачка додатно помогне Србији кроз инвестиције, открива “Блиц”.

Србија 09.09.2015 | 07:30
Србија тражи инвестиције за избјегличке центре

Током јучерашњег састанка у Берлину који је трајао сат времена, Вучић је рекао да један нови центар за избеглице може да буде изграђен на граници са Македонијом, а остали на југу Србије без тачно прецизиране локације. Градња центара би требало да почне што пре како би се спремно дочекали хладнији дани.

Прихватни центар и у Београду?

- Меркелова је била задовољна овим предлозима, али и брзином којом се Србија хвата у коштац с проблемима избеглица. Вучић је предложио и да уместо новца за збрињавање избеглица Меркелова својим утицајем допринесе већим немачким инвестицијама у Србији - каже извор “Блица” из Владе Србије.

Због доброг управљања кризом, Ангела Меркел је поручила да очекује „већу помоћ за Србију од УНХЦР и Европске комисије“.

Према овим информацијама центри за прихват избеглица неће бити грађени од чврстих материјала, већ ће бити монтажног типа.

- Покушаћемо да искористимо и постојеће капацитете, као што је урађено у Суботици. Уколико то не буде довољно или ако не будемо имали довољно простора, спремни смо да подигнемо привремене, монтажне објекте - каже извор “Блица”.

Он додаје и да „није искључено да и у Београду буде изграђен један центар за избеглице и то на периферији српске престонице“.

Како се поштује Европа

И Вучић је потврдио да је са канцеларком Меркел највише разговарао о избеглицама.

- Разговарали смо и како се према овом проблему понашају одређене европске земље. Пун поноса сам рекао да Србија показује апсолутну солидарност са проблемима избеглица, али и са Немачком и Европом - рекао је Вучић.

Он је приметио и ово:

- Чини ми се да су многи Европу страшно волели док је требало да Европа, Немачка и други плаћају кроз европске фондове за развој нечије пољопривреде, или помоћи после природних катастрофа. А када треба да се помогне Европи и европски помаже онда је одзив много мањи - рекао је Вучић и додао да нису тачне информације о насељавању 500.000 људи избеглица у Србији.

С друге стране Ангела Меркел је подвукла да је Србија суочена са великим изазовом.

- Србију, иако није чланица ЕУ, посебно погађа овај проблем. Избеглице у Србију долазе из једне државе чланице и потом поново улазе у ЕУ - рекла је Меркелова.
Што се тиче лажних азиланата она је додала да је Србија “безбедна држава” и да наши грађани немају право на азил. Али и да ће се чинити све да младима у Србији буде дата перспектива.

Предлог ЕУ: Колико ће која земља примити избеглица

Вулин: Прихватни центри биће уз аутопут

Министар Александар Вулин изјавио је да ће привремени центар за избеглице у Београду бити изграђен ближе аутопуту где ће им бити пружено све што је неопходно.

- Биће ослобођен центар Београда и све ће избеглице бити смештене ближе аутопуту где ће моћи да добију превоз, храну и све друге неопходне услуге. То ће бити привремени центар и неће се градити трајни капацитети - рекао је Вулин.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

наивни ђокица

09.09.2015 06:07

Моја будалетино,то мало новца што ти они нуде дај ти њима нек са тим новцем они рјешавају њихов проблем јер избјеглице хоће у Европу а не у Србију.Кроз њихову европску државу,,Грчку,,они долазе па то онда није ваш него Европске Уније проблем, улазак у шенген није у Мађарској него Грчкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

09.09.2015 06:28

Господин Вуциц даје приједлоге који могу имати несагледиве посљедице по Србију као дрзаву и мислим да такве одлуке он као појединац не мозе донијети јер је оцито да ЕУ не зели избјеглице да се говори о пријему неколико десетина хиљада избјеглица а ради се о стотинама хиљада и милионима избјеглица који хоце у развијене земље Европе а не у Србију.Изградњом прихватних центара и покусајем да се у први моменат од избјеглицке кризе направи бизнис дугороцно се сигорно доводи до дестабилизације региона и саме Србије.Србија треба помоци у својим могуцностима али свакако не рјесавати посљедице тудје политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азилант

09.09.2015 07:38

Сто це Србија са оним избјеглицама које европљани прогасе економским и не дозволе улазак у ЕУ мозда населити Сумадију и мјењати демографску слику Србије.

Name

Маxо

09.09.2015 06:32

Ја незнам од куда ови бројеви кад је само просли Викенд у Минхен досло преко 30.000 избеглица. И Њемацке Новине пису мин 800.000 до краја године само у Њемацкој ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

09.09.2015 07:30

Сад се Европа буни због избеглица,са Блиског Истока а кад су Амери разарали те земље на правди бога онда су их подрзавали.Правдајуци се да су производили атомско орузје,сто је била само фора за инвазију.Тако су узели све нафтне ресурсе од тих јадних земаља.Па и Русија би вец легла да не посједује то сто има за одбрану.А тамо гдје су сигурни да нема опасности,иду разарати.Ето сад резултата Европи.

ОДГОВОРИТЕ