Srbija traži investicije za izbjegličke centre

Premijer Aleksandar Vučić predložio je kancelarki Angeli Merkel da Srbija izgradi još najmanje tri prihvatna centra za izbeglice. S druge strane, tražio je da Nemačka dodatno pomogne Srbiji kroz investicije, otkriva “Blic”.

Srbija 09.09.2015 | 07:30
Srbija traži investicije za izbjegličke centre

Tokom jučerašnjeg sastanka u Berlinu koji je trajao sat vremena, Vučić je rekao da jedan novi centar za izbeglice može da bude izgrađen na granici sa Makedonijom, a ostali na jugu Srbije bez tačno precizirane lokacije. Gradnja centara bi trebalo da počne što pre kako bi se spremno dočekali hladniji dani.

Prihvatni centar i u Beogradu?

- Merkelova je bila zadovoljna ovim predlozima, ali i brzinom kojom se Srbija hvata u koštac s problemima izbeglica. Vučić je predložio i da umesto novca za zbrinjavanje izbeglica Merkelova svojim uticajem doprinese većim nemačkim investicijama u Srbiji - kaže izvor “Blica” iz Vlade Srbije.

Zbog dobrog upravljanja krizom, Angela Merkel je poručila da očekuje „veću pomoć za Srbiju od UNHCR i Evropske komisije“.

Prema ovim informacijama centri za prihvat izbeglica neće biti građeni od čvrstih materijala, već će biti montažnog tipa.

- Pokušaćemo da iskoristimo i postojeće kapacitete, kao što je urađeno u Subotici. Ukoliko to ne bude dovoljno ili ako ne budemo imali dovoljno prostora, spremni smo da podignemo privremene, montažne objekte - kaže izvor “Blica”.

On dodaje i da „nije isključeno da i u Beogradu bude izgrađen jedan centar za izbeglice i to na periferiji srpske prestonice“.

Kako se poštuje Evropa

I Vučić je potvrdio da je sa kancelarkom Merkel najviše razgovarao o izbeglicama.

- Razgovarali smo i kako se prema ovom problemu ponašaju određene evropske zemlje. Pun ponosa sam rekao da Srbija pokazuje apsolutnu solidarnost sa problemima izbeglica, ali i sa Nemačkom i Evropom - rekao je Vučić.

On je primetio i ovo:

- Čini mi se da su mnogi Evropu strašno voleli dok je trebalo da Evropa, Nemačka i drugi plaćaju kroz evropske fondove za razvoj nečije poljoprivrede, ili pomoći posle prirodnih katastrofa. A kada treba da se pomogne Evropi i evropski pomaže onda je odziv mnogo manji - rekao je Vučić i dodao da nisu tačne informacije o naseljavanju 500.000 ljudi izbeglica u Srbiji.

S druge strane Angela Merkel je podvukla da je Srbija suočena sa velikim izazovom.

- Srbiju, iako nije članica EU, posebno pogađa ovaj problem. Izbeglice u Srbiju dolaze iz jedne države članice i potom ponovo ulaze u EU - rekla je Merkelova.
Što se tiče lažnih azilanata ona je dodala da je Srbija “bezbedna država” i da naši građani nemaju pravo na azil. Ali i da će se činiti sve da mladima u Srbiji bude data perspektiva.

Predlog EU: Koliko će koja zemlja primiti izbeglica

Vulin: Prihvatni centri biće uz autoput

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je da će privremeni centar za izbeglice u Beogradu biti izgrađen bliže autoputu gde će im biti pruženo sve što je neophodno.

- Biće oslobođen centar Beograda i sve će izbeglice biti smeštene bliže autoputu gde će moći da dobiju prevoz, hranu i sve druge neophodne usluge. To će biti privremeni centar i neće se graditi trajni kapaciteti - rekao je Vulin.

Izvor: Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

naivni đokica

09.09.2015 06:07

Moja budaletino,to malo novca što ti oni nude daj ti njima nek sa tim novcem oni rješavaju njihov problem jer izbjeglice hoće u Evropu a ne u Srbiju.Kroz njihovu evropsku državu,,Grčku,,oni dolaze pa to onda nije vaš nego Evropske Unije problem, ulazak u šengen nije u Mađarskoj nego Grčkoj.

ODGOVORITE
Name

Osvit

09.09.2015 06:28

Gospodin Vucic daje prijedloge koji mogu imati nesagledive posljedice po Srbiju kao drzavu i mislim da takve odluke on kao pojedinac ne moze donijeti jer je ocito da EU ne zeli izbjeglice da se govori o prijemu nekoliko desetina hiljada izbjeglica a radi se o stotinama hiljada i milionima izbjeglica koji hoce u razvijene zemlje Evrope a ne u Srbiju.Izgradnjom prihvatnih centara i pokusajem da se u prvi momenat od izbjeglicke krize napravi biznis dugorocno se sigorno dovodi do destabilizacije regiona i same Srbije.Srbija treba pomoci u svojim mogucnostima ali svakako ne rjesavati posljedice tudje politike.

ODGOVORITE
Name

Azilant

09.09.2015 07:38

Sto ce Srbija sa onim izbjeglicama koje evropljani progase ekonomskim i ne dozvole ulazak u EU mozda naseliti Sumadiju i mjenjati demografsku sliku Srbije.

Name

Maxo

09.09.2015 06:32

Ja neznam od kuda ovi brojevi kad je samo prosli Vikend u Minhen doslo preko 30.000 izbeglica. I Njemacke Novine pisu min 800.000 do kraja godine samo u Njemackoj ????

ODGOVORITE
Name

x

09.09.2015 07:30

Sad se Evropa buni zbog izbeglica,sa Bliskog Istoka a kad su Ameri razarali te zemlje na pravdi boga onda su ih podrzavali.Pravdajuci se da su proizvodili atomsko oruzje,sto je bila samo fora za invaziju.Tako su uzeli sve naftne resurse od tih jadnih zemalja.Pa i Rusija bi vec legla da ne posjeduje to sto ima za odbranu.A tamo gdje su sigurni da nema opasnosti,idu razarati.Eto sad rezultata Evropi.

ODGOVORITE