Видео - Анализа: Минут до рекорда, гол до легенди!

Саша Илић стаје уз раме Вукотићу, ако буде стрелац у дербију стиже Бобека, Ђуровског и Савића! Капитен Партизана у суботу игра 25. вечити дерби...

Фудбал 10.09.2015 | 15:00
Видео - Анализа: Минут до рекорда, гол до легенди!

Ђурђевдан. И још недеља. Право време за фудбал. И за дерби. Тадашњи тренер Партизана Милош Милутиновић излази на атлетску стазу Маракане, само који минут раније у протокол је издиктирао следећа презимена:
„Стојић, Радовић, Ројевић, Јешић, Стојковић, Радановић, Смајић, Поповић, Манце, Вукотић и Клинчарски“.

Седа на клупу и гледа. Додуше, нема бог зна шта да види. Ни он, ни око 100.000 гледалаца на, тада без столица, крцатом стадиону. Завршено је како је и почело - 0:0, мада је 74. дерби из 6. маја 1984. године ушао у историју, јер је на њему постављен апсолутни рекорд по броју сусрета са највећим ривалом.

Момчило Моца Вукотић одиграо је 25. првенствени меч против црвено-белих.

Тачно 31 годину, четири месеца и шест дана касније тај рекорд биће изједначен. Поравнаће га још једна легенда црно-белих. Једина права од распада некадашње државе.

Саша Илић!

Под условом да му тренер Зоран Милинковић укаже поверење макар и на један секунд Саша Илић ће одиграти свој 25. дерби и тако на вечној листи фудбалера београдских великана сусрести свог идола из дечачких дана, јер је већ надмашио чувене првотимце Црвене звезде: Бору Костића (23 дербија) и Драгана Џајића (21 дерби).

„Зна се шта за овдашњи фудбал, посебно Партизан, представља Момчило Вукотић. Зна се и да је у мојим очима Моца један, једини, непревазиђен. Са њим нико не може да се мери. Мени може да представља само част што ћу са таквом легендом да се изједначим. Још док ме отац као дете водио на трибине да бих гледао моје црно-беле причао сам како имам жељу да направим каријеру налик Вукотићевој. Знам да то није могуће, али ме овакви подаци чине срећним, показују да сам неки траг у клубу, ипак, оставио, иако никад нисам јурио рекорде или статистичке податке“, каже Саша Илић, који је за клуб из Хумске 1 у лигашким мечевима против Црвене звезде дебитовао 27. септембра 1997. у поразу на Маракани од 0:2. у оквиру 108. дербија.

Погледајте видео снимак са првог дербија на коме је Саша Илић био стрелац, 20. марта 1999. (2:2)...

Од тада до данас одиграо је 24 сусрета, на њима има скор од осам победа, пет ремија и 11 пораза. Постигао је и четири гола. Занимљиво, кад год је Илић био стрелац Партизан није изгубио. Штавише, увек би на тим мечевима црно-бели мрежу Звезде тресли по два пута (2:2, 2:0, 2:1 и 2:2).

Илић је довео црно-беле у вођство у победи од 2:0 30. октобра 1999. у 113. дербију...

На црно-белој вечној листи стрелаца у највећој утакмици овдашњег фудбала тренутно је поравнат са Владицом Ковачевићем, Драганом Манцеом, Предрагом Мијатовићем и Матејом Кежманом (по четири). Евентуални погодак у суботу омогућио би му да се изједначи са Стјепаном Бобеком и Првославом Михаиловићем (из Партизана), односно Милком Ђуровским и Душаном Савићем (из Црвене звезде), с обзиром да су сви по пет пута давали голове вечитом ривалу.

Био је Саша Илић стрелац првог гола у 116. дербију, 14. априла 2001....

У тој категорији ненадмашан је, и биће ко зна до кад, Марко Валок, који је у дресу Партизана испалио 13 прецизних хитаца.

За крај, подсетите се асистенције и поготка Саше Илића из 119. дербија, играног 19. октобра 2002. у Хумској...

Коментари / 0

Оставите коментар