Video - Analiza: Minut do rekorda, gol do legendi!

Saša Ilić staje uz rame Vukotiću, ako bude strelac u derbiju stiže Bobeka, Đurovskog i Savića! Kapiten Partizana u subotu igra 25. večiti derbi...

Fudbal 10.09.2015 | 15:00
Video - Analiza: Minut do rekorda, gol do legendi!

Đurđevdan. I još nedelja. Pravo vreme za fudbal. I za derbi. Tadašnji trener Partizana Miloš Milutinović izlazi na atletsku stazu Marakane, samo koji minut ranije u protokol je izdiktirao sledeća prezimena:
„Stojić, Radović, Rojević, Ješić, Stojković, Radanović, Smajić, Popović, Mance, Vukotić i Klinčarski“.

Seda na klupu i gleda. Doduše, nema bog zna šta da vidi. Ni on, ni oko 100.000 gledalaca na, tada bez stolica, krcatom stadionu. Završeno je kako je i počelo - 0:0, mada je 74. derbi iz 6. maja 1984. godine ušao u istoriju, jer je na njemu postavljen apsolutni rekord po broju susreta sa najvećim rivalom.

Momčilo Moca Vukotić odigrao je 25. prvenstveni meč protiv crveno-belih.

Tačno 31 godinu, četiri meseca i šest dana kasnije taj rekord biće izjednačen. Poravnaće ga još jedna legenda crno-belih. Jedina prava od raspada nekadašnje države.

Saša Ilić!

Pod uslovom da mu trener Zoran Milinković ukaže poverenje makar i na jedan sekund Saša Ilić će odigrati svoj 25. derbi i tako na večnoj listi fudbalera beogradskih velikana susresti svog idola iz dečačkih dana, jer je već nadmašio čuvene prvotimce Crvene zvezde: Boru Kostića (23 derbija) i Dragana Džajića (21 derbi).

„Zna se šta za ovdašnji fudbal, posebno Partizan, predstavlja Momčilo Vukotić. Zna se i da je u mojim očima Moca jedan, jedini, neprevaziđen. Sa njim niko ne može da se meri. Meni može da predstavlja samo čast što ću sa takvom legendom da se izjednačim. Još dok me otac kao dete vodio na tribine da bih gledao moje crno-bele pričao sam kako imam želju da napravim karijeru nalik Vukotićevoj. Znam da to nije moguće, ali me ovakvi podaci čine srećnim, pokazuju da sam neki trag u klubu, ipak, ostavio, iako nikad nisam jurio rekorde ili statističke podatke“, kaže Saša Ilić, koji je za klub iz Humske 1 u ligaškim mečevima protiv Crvene zvezde debitovao 27. septembra 1997. u porazu na Marakani od 0:2. u okviru 108. derbija.

Pogledajte video snimak sa prvog derbija na kome je Saša Ilić bio strelac, 20. marta 1999. (2:2)...

Od tada do danas odigrao je 24 susreta, na njima ima skor od osam pobeda, pet remija i 11 poraza. Postigao je i četiri gola. Zanimljivo, kad god je Ilić bio strelac Partizan nije izgubio. Štaviše, uvek bi na tim mečevima crno-beli mrežu Zvezde tresli po dva puta (2:2, 2:0, 2:1 i 2:2).

Ilić je doveo crno-bele u vođstvo u pobedi od 2:0 30. oktobra 1999. u 113. derbiju...

Na crno-beloj večnoj listi strelaca u najvećoj utakmici ovdašnjeg fudbala trenutno je poravnat sa Vladicom Kovačevićem, Draganom Manceom, Predragom Mijatovićem i Matejom Kežmanom (po četiri). Еventualni pogodak u subotu omogućio bi mu da se izjednači sa Stjepanom Bobekom i Prvoslavom Mihailovićem (iz Partizana), odnosno Milkom Đurovskim i Dušanom Savićem (iz Crvene zvezde), s obzirom da su svi po pet puta davali golove večitom rivalu.

Bio je Saša Ilić strelac prvog gola u 116. derbiju, 14. aprila 2001....

U toj kategoriji nenadmašan je, i biće ko zna do kad, Marko Valok, koji je u dresu Partizana ispalio 13 preciznih hitaca.

Za kraj, podsetite se asistencije i pogotka Saše Ilića iz 119. derbija, igranog 19. oktobra 2002. u Humskoj...

Komentari / 0

Ostavite komentar