Србија-потоп,Јадран-ураган,у БиХ облачно

Док у Хрватској и Србији хидрометеоролошки заводи упозоравају грађане да се од четвртка навече очекује невријеме, у БиХ је готово немогуће чути прогнозу дужу од 24 сата.

Босна и Херцеговина 08.09.2015 | 22:51
Србија-потоп,Јадран-ураган,у БиХ облачно

"У Републици Српској и ФБиХ у сриједу ће превладавати сунчано вријеме, уз малу до умјерену облачност, док ће током вечери и ноћи у већини крајева доћи до наоблачења", једино је што можемо званично сазнати од бх. завода.

Тек се на мапи на званичном сајту Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске са карте за 11. септембар може "очитати" како се падавине очекују само око Градишке и Приједора.

С друге стране, Републички хидрометеоролошки завод Србије упозорио је данас да се у четвртак и у ноћи између четвртка и петка очекују обилније падавине.

Киша се очекује у централним, јужним и источним крајевима, а прогнозира се да ће пасти око 30 литара за 12 часова, а локално и више.

У петак се очекује слабљење, а од средине дана постепени престанак падавина и делимично разведравање. Температура ваздуха биће мало испод просечних вредности. У суботу ће превладавати сунчано и мало топлије време. Затим ће до краја периода бити претежно сунчано и топло вријеме са температуром ваздуха изнад просјечних вриједности.

У Хрватској ће бити драматичније. Након што се данас медијима проширила вијест о могућности стварања медитеранског урагана, који би на јужни Јадран могао стићи у четвртак, Црометео је реаговао објављујући текст о карактеристикама тог ријетког метеоролошког феномена.

Уз упозорење како ће се за услове "медицанеа" (Медитерранеан хуррицане) са сигурношћу знати најкасније до сутра ујутро, Црометео пише како постоји мала, али реална могућност да се медицане појави на овим просторима.

Тако у чланку у овој необичној појави Црометео подсјећа како је сличан циклон погодио јужну Далмацију крајем 2008. те како је по неким обиљежјима подсјећао на медицане. Непогода је прошла преко дубровачког подручја, а цијелог дана је падала киша уз јаку буру.

Олујни западни вјетар подигао је врло велике таласе, а најјачи удари вјетра на Јадрану забиљежени су у Црној Гори, гдје је измјерено чак 236 км/х, и то у Херцег Новом.

Медицанеи се, као и тропске олује, најчешће задржавају изнад мора те доласком до копна слабе. Ипак, паралелно с порастом температура усљед глобалног загријавања, овакве појаве могле би постати све чешће.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxx

09.09.2015 06:45

РТРС-ВРИЈЕМЕ-сутра вријеме слично данашњем уз могућност промјене у појединим дијеловима БиХ

ОДГОВОРИТЕ