Srbija-potop,Jadran-uragan,u BiH oblačno

Dok u Hrvatskoj i Srbiji hidrometeorološki zavodi upozoravaju građane da se od četvrtka naveče očekuje nevrijeme, u BiH je gotovo nemoguće čuti prognozu dužu od 24 sata.

Bosna i Hercegovina 08.09.2015 | 22:51
Srbija-potop,Jadran-uragan,u BiH oblačno

"U Republici Srpskoj i FBiH u srijedu će prevladavati sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost, dok će tokom večeri i noći u većini krajeva doći do naoblačenja", jedino je što možemo zvanično saznati od bh. zavoda.

Tek se na mapi na zvaničnom sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske sa karte za 11. septembar može "očitati" kako se padavine očekuju samo oko Gradiške i Prijedora.

S druge strane, Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je danas da se u četvrtak i u noći između četvrtka i petka očekuju obilnije padavine.

Kiša se očekuje u centralnim, južnim i istočnim krajevima, a prognozira se da će pasti oko 30 litara za 12 časova, a lokalno i više.

U petak se očekuje slabljenje, a od sredine dana postepeni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Temperatura vazduha biće malo ispod prosečnih vrednosti. U subotu će prevladavati sunčano i malo toplije vreme. Zatim će do kraja perioda biti pretežno sunčano i toplo vrijeme sa temperaturom vazduha iznad prosječnih vrijednosti.

U Hrvatskoj će biti dramatičnije. Nakon što se danas medijima proširila vijest o mogućnosti stvaranja mediteranskog uragana, koji bi na južni Jadran mogao stići u četvrtak, Crometeo je reagovao objavljujući tekst o karakteristikama tog rijetkog meteorološkog fenomena.

Uz upozorenje kako će se za uslove "medicanea" (Mediterranean hurricane) sa sigurnošću znati najkasnije do sutra ujutro, Crometeo piše kako postoji mala, ali realna mogućnost da se medicane pojavi na ovim prostorima.

Tako u članku u ovoj neobičnoj pojavi Crometeo podsjeća kako je sličan ciklon pogodio južnu Dalmaciju krajem 2008. te kako je po nekim obilježjima podsjećao na medicane. Nepogoda je prošla preko dubrovačkog područja, a cijelog dana je padala kiša uz jaku buru.

Olujni zapadni vjetar podigao je vrlo velike talase, a najjači udari vjetra na Jadranu zabilježeni su u Crnoj Gori, gdje je izmjereno čak 236 km/h, i to u Herceg Novom.

Medicanei se, kao i tropske oluje, najčešće zadržavaju iznad mora te dolaskom do kopna slabe. Ipak, paralelno s porastom temperatura usljed globalnog zagrijavanja, ovakve pojave mogle bi postati sve češće.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xxx

09.09.2015 06:45

RTRS-VRIJEME-sutra vrijeme slično današnjem uz mogućnost promjene u pojedinim dijelovima BiH

ODGOVORITE