Видео: Тони је... Бог!

Најбољи кошаркаш Француске постао је и најбољи стрелац у историји Европских првенстава.

Кошарка 08.09.2015 | 19:20
Видео: Тони је... Бог!

Французи су не баш убедјиво савладали Пољаке, а трећу победу у низу на Еуробаскету посебно ће упамтити Тони Паркер, али и историја!

Француски плејмејкер је поготком у првом четвртини тог дуела постао најбољи стрелац у историји шампионата Европе.

Паркер је тако престигао легендарног грчког кошаркаша Никоса Галиса, који је до сада био рекордер са 1.030 поена.

"Када сам почињао каријеру нисам ни могао да замислим да ћу овако далеко догурати. Моја каријера, планови, успеси... нисам ни могао да замислим да ће ићи у овом смеру... прошло је као сан. Када говоримо о најбољем стрелцу у историји, освајању Еуробаскета, свим појединачним успесима, мислим да не ценимо довољно значај свих остварених успеха.. Зиста је велика част бити у кругу најбољих европских играча свих времена", рекао је 33-годишњи Паркер.

Легендарни Никос Галис, који је Грке одвео до трона Европе 1987. године, досадашњи рекорд је држао постигавши га на само 33 одиграна меча на ЕП, док је Тонију Паркеру било потребно 62 утакмице да прескочи 1.030 поена.

Тај моменат уласка у историју навијачи су поздравили великим аплаузом на ногама.

Бивши грчки кошаркаш тако је остао и даље најбољи по просечно убаченом броју поена по мечу - 31,2, али и једини кошаркаш који је на четири Еуробаскета био именован за најбољег стрелца.

"Све је ово нестварно. Не размишљате о таквим стварима када почињете. Имате имена попут Тонија Кукоча, Дражена Петровића, који су великани европске кошарке и заиста је бизарно било размишљати да ће неко из Француске бити близу броја један", додао је Паркер.

Тони Паркер је дебитовао за селекцију Француске 2000. године и од тада је уписао 150 наступа за национални тим и 2013. предводио га је до најзначајнијег трофеја - златне медаље на Европском првенству у Словенији.

"Тони је све за овај тим. Када није са нама морамо да дамо више. Тренер мора да да више. Он мења игру и да разлика се јасно види", није штедео речи хвале на рачун колеге из селекције Микаел Желабал.

Коментари / 0

Оставите коментар