Video: Toni je... Bog!

Najbolji košarkaš Francuske postao je i najbolji strelac u istoriji Evropskih prvenstava.

Košarka 08.09.2015 | 19:20
Video: Toni je... Bog!

Francuzi su ne baš ubedjivo savladali Poljake, a treću pobedu u nizu na Eurobasketu posebno će upamtiti Toni Parker, ali i istorija!

Francuski plejmejker je pogotkom u prvom četvrtini tog duela postao najbolji strelac u istoriji šampionata Evrope.

Parker je tako prestigao legendarnog grčkog košarkaša Nikosa Galisa, koji je do sada bio rekorder sa 1.030 poena.

"Kada sam počinjao karijeru nisam ni mogao da zamislim da ću ovako daleko dogurati. Moja karijera, planovi, uspesi... nisam ni mogao da zamislim da će ići u ovom smeru... prošlo je kao san. Kada govorimo o najboljem strelcu u istoriji, osvajanju Eurobasketa, svim pojedinačnim uspesima, mislim da ne cenimo dovoljno značaj svih ostvarenih uspeha.. Zista je velika čast biti u krugu najboljih evropskih igrača svih vremena", rekao je 33-godišnji Parker.

Legendarni Nikos Galis, koji je Grke odveo do trona Evrope 1987. godine, dosadašnji rekord je držao postigavši ga na samo 33 odigrana meča na EP, dok je Toniju Parkeru bilo potrebno 62 utakmice da preskoči 1.030 poena.

Taj momenat ulaska u istoriju navijači su pozdravili velikim aplauzom na nogama.

Bivši grčki košarkaš tako je ostao i dalje najbolji po prosečno ubačenom broju poena po meču - 31,2, ali i jedini košarkaš koji je na četiri Eurobasketa bio imenovan za najboljeg strelca.

"Sve je ovo nestvarno. Ne razmišljate o takvim stvarima kada počinjete. Imate imena poput Tonija Kukoča, Dražena Petrovića, koji su velikani evropske košarke i zaista je bizarno bilo razmišljati da će neko iz Francuske biti blizu broja jedan", dodao je Parker.

Toni Parker je debitovao za selekciju Francuske 2000. godine i od tada je upisao 150 nastupa za nacionalni tim i 2013. predvodio ga je do najznačajnijeg trofeja - zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

"Toni je sve za ovaj tim. Kada nije sa nama moramo da damo više. Trener mora da da više. On menja igru i da razlika se jasno vidi", nije štedeo reči hvale na račun kolege iz selekcije Mikael Želabal.

Komentari / 0

Ostavite komentar