Бошњаци дискриминишу српске и хрватске ђаке

Српски ученици годинама су потпуно дискриминисани у скоро свим школама у федералним кантонима са доминантним бошњачким становништвом, гдје им није дозвољено изучавање српског језика иако им је то право загарантовано Уставом.

Босна и Херцеговина 08.09.2015 | 23:00
Бошњаци дискриминишу српске и хрватске ђаке

Слична ситуација у вези са изучавањем групе националних предмета је и са ученицима хрватске националности на овим подручјима. Челници образовног система у ФБиХ годинама жмуре на тај проблем, а то није засметало ни бошњачким политичарима, који су покренули кампању да бошњачкој дјеци у Српској буде омогућено изучавање непостојећег босанског језика умјесто Уставом дефинисаног језика бошњачког народа.

Посланик СНСД-а у Скупштини Ливањског кантона Славиша Михајловић каже да су ђаци у том кантону, гдје је највећа концентрација српских ученика у ФБиХ, годинама дискриминисани.

- Ствари су покренуте са мртве тачке тек послије нашег учешћа у власти, али оно до чега смо дошли још је далеко од права загарантованих Уставом. Изучавање групе националних предмета једино је испоштовано у основној школи у Грахову, у Дрвару се само дјелимично примјењује у основној и средњој школи, док у Гламочу уопште не постоји - каже Михајловић и додаје да ученици српске националности не изучавају групу националних предмета ни у осталим кантонима изузев вјеронауке у неколико школа.

Он је подсјетио да су посланици СНСД-а у Скупштини Ливањског кантона упутили апелацију Уставном суду након што нису усвојени њихови амандмани на Закон о уџбеницима у вези са штампањем уџбеника на српском језику и ћириличном писму.

- Уставни суд је закон у који нису уграђени наши амандмани прогласио неуставним. То је најзначајнија одлука у посљедњих 15 година. Наш примјер треба да слиједе сви кантони - каже Михајловић.

Предсједник Хрватског народног вијећа у Тузли Славко Перичевић каже да је у школама у том кантону на сцени дугогодишње директно кршење Устава.

- Ни у једној школи на подручју Тузланског кантона нема никакве могућности да дјеца уче и наставу слушају на српском или хрватском језику. То говори да се ради о покушају наметања бошњачког језика као доминантног над језицима осталих конститутивних народа - каже Перичевић.

Истиче да је уставна дискриминација по том основу присутна у свим кантонима ФБиХ.

- Српска и хрватска дјеца дискриминисана су у свим бошњачким кантонима. То питање су проблематизовали Бошњаци у РС, али морају признати да је присутно и ван Републике Српске и треба га ријешити у цијелој БиХ - каже Перичевић.

Окрећући леђа од проблема у ФБиХ, бошњачка удружења и политичари већ дуже вријеме воде агресивну кампању за увођење босанског језика у школе у Српској која је резултирала чак и бојкотом наставе и преузимања диплома. Бошњачка дјеца не иду на наставу у околини Зворника, у Врбањцима код Котор Вароша и Коњевић Пољу код Братунца. Директор Основне школе "Свети Сава" из Зворника Радомир Петровић каже да су бошњачка дјеца и јуче наставила бојкот наставе у подручним одјељењима у насељима Липље, Снагово, Дивич, Кула Град и Доња Каменица.

- У подручним одјељењима наставу бојкотује свих 76 ученика бошњачке националности од првог до петог разреда, а наставу не бојкотују у матичној основној школи - каже Петровић.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић каже да је у Уставу Републике Српске дефинисано да Бошњаци у Српској говоре језиком бошњачког народа.

- Ми не бјежимо од тога. Окупљања родитеља и ученика и бојкот наставе су потврда да се ту не ради само о родитељима и ученицима, већ о другим намјерама - рекао је Малешевић.

Да је политика упетљала прсте у ову причу, потврђује и јучерашњи састанак родитеља бошњачке дјеце са функционерима СДА Рамизом Салкићем, Садиком Ахметовићем, Едином Рамићем и Недимом Чивићем у просторијама меџлиса Исламске заједнице у Зворнику. Салкић, који је и потпредсједник Републике Српске, је рекао да Малешевић треба приоритетно да ријеши проблем у вези са изучавањем националне групе предмета. Устав Републике Српске предвидио је увођење групе националних предмета у разредима у којима има више од 18 дјеце припадника одређене нације.

Бојкот

- У септембру 2013. године организован бојкот наставе у Коњевић Пољу и Врбањцима

- На полугодиштима и почетком сваке школске године долази до бојкота наставе

- У септембру ове године организован бојкот наставе у школама на подручју Зворника, Котор Вароша и Братунца

Лажни бојкот

Медији у ФБиХ објавили су јуче информацију да су родитељи дјеце српске националности обуставили наставу у Првој основној школи у брчанском насељу Илићка јер не желе да њихову дјецу уче наставници Бошњаци. Директор централне Прве основне школе у Брчком Оријана Милошевић демантовала је те тврдње.

- Није било бојкота. Само је једна мајка негодовала. Након што смо разговарали с њом, одлучила је да остави своје дијете на настави - каже Милошевићева.

Извор: Глас Српске

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Един

08.09.2015 11:44

Босански језик је најстарији језик у регији. Вук Карадзиц је реформу језика направио обилазеци Босну. У Зони Замфировој се говори српски језик. Хрвати са сјевера се не разумију са оним из далмације. Засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

08.09.2015 12:06

Зашто си до рата причао српско-хрватски језик а не српско-хрватски-босански?

Name

Зоран

08.09.2015 12:07

То ти у медреси науцио!

Name

нихад

08.09.2015 12:27

Којим језиком ја у Херцеговини као муслиман да говорим идиоте да нецу мозда босанским НИКАД уцио сам српскохрватски и не видим ста је лосе ту.

Name

Питац

08.09.2015 12:42

Зоран @ Јел ти то нешто имаш против Медресе ? Ускоро у Б.Луци се отвара Факултет исламских наука,ако ниси знао.

Name

па

08.09.2015 12:58

Вук је обилазио крајеве гдје зиве Срби, турски га није занимао.

Name

Коwалски

08.09.2015 13:05

Едо царе, Вук је до краја живота жалио што никада није ступио на простор Босанског пашалука јер је био убијеђен да би тамо пронашао непроцјењиво усмено благо.

Name

кјк

08.09.2015 13:43

Зар ово није хрватски кантон ?

Name

Тако је

08.09.2015 14:18

Един је лијепо рекао и то су чињенице. Ви га само пљујете а ни једног валидног аргумента нисте изнијели... А ти Нихаде се мало образуј па онда коментариши, не пиши глупости..

Name

Салих

08.09.2015 16:47

Един: Јеси ли и ти у џамији уцио историју?...ха,ха....По " уставу " који је донела Алијина "БиХ" у марту 1993. јасно се види да тада ни по њима не постоје " Бошњаци ", нити постоји " Бошњачки " језик у уоптреби. То је само још један доказ колика су лутања истант нације, која се заснива искључиво на фалсификовању прошлости и негирању дуговјековног српског националног идентитета на просторима земаља Босне, тако и Херцеговине.

Name

Един

08.09.2015 20:48

Када тако лојепо говорис о дуговјековном српском идентитету требао би знати да за врјеме Вука К. у Босни није било Срба него су били Босњаци православци. Процитај нацертаније и мало процитај о национални устанцима у Европи који су потакнути Францунском револуцијом. Хвала и искрен поздрав свима.

Name

о чему ви

08.09.2015 11:54

Благо нама како мале проблеме имамо. 1.Јел наставник србин или муслиман? 2.Јел језик српски или босански? Што је 60 % људи незапослено што су медје зарасле и нико не ради што је просјецна плата 40 % мјесечних издавања никоме ниста. Сретно нам било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дода

08.09.2015 11:58

Па треба тражити своја права, на цијелом територију БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тута бугарин

08.09.2015 12:45

Ово око језика је без икакве везе циста будаластиња сва три језика све је то исто или слицно. Нек зове коме како то годи ево ја прицам и писем кинески.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна за о цему ви

08.09.2015 13:07

Говорило се српско-хрватски да не би ко остао без главе сто је најбољи примјер био 92-е.Ни један народ нити друство у титовој Југославији није било дискриминирано као Босњаци све под пластом и у нади Срба и Хрвата да се утопе у те двије народне групе.Када је говнар видио да га висе неце нити Срби,а ни Хрвати онда је себи насао Дземалудина Биједица и др, па их прозвао 74-е муслиманима са велико М сто је било понизење веце него оно неопредјељен. Данас многи хвале Босњаци Тита, а заборавили су да је комунизам потрајао и нестало би нас за сва времена!! ДАНАС ЈЕ МОЈ ПАЈДО ДРУГА ПРИЦА НИЈЕ ВИСЕ НИКО НАИВАН!!!ЈЕ..С САВ НОВАЦ СВИЈЕТА КАДА ТЕБЕ НЕМА КАДА СЕ ОДЛУЦУЈЕ О ТВОЈОЈ СУДБИНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

08.09.2015 13:47

Коју Славу је славио твој прадеда ? И дан данас сви имате иконе на таванима а прицате о 'босанском' језику. Измисљена нација, измисљени језик.

Name

мики

08.09.2015 14:00

Дејане не размишљај о другима већ о својим прецима из Турске .

Name

ајде

08.09.2015 15:53

@Мики о каквим и чијим ти прецима из Турске говориш? Мало прецизнији буди, да будем сигуран да си се провалио, не бих сада да пренаглим. Српски језик су сви учили и то је чињеница. Од кога ко настаје тако и језик остаје, само што сте ви бошњаци без разлога комплексаши, па се свим силама борите да изгубите један и једини коријен. Српски. Тачка!!!

Name

Јајце

09.09.2015 07:12

Сто ти писес глупости,цуј нестало би нас да је потрајао комунизам,,,по мени висе нестајемо сад у демократији,,немамо срества за зивот у БИХ па нам се дјеца зене и удају за странце,свабе,,,у Њемацкој це гарант бити прави муслимани,99% омладине зели напустит БИХ,не знам само ко це остати у БИХ да буде муслиман

Name

Фелиx

08.09.2015 13:11

Босански језик су укинули аустроугари 1908 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док

08.09.2015 13:32

Мала исправка ,није 1908 г. него 4.10.1907 г.

Name

Болеро

08.09.2015 13:25

Наслов не одговара садржају текста. Не дискирминишу Бошњаци већ Хрвати. Кантон 10 или херцегбосански је под управом Хрвата, а не Бошњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кјк

08.09.2015 13:45

То је за дневну употребу јер видиш да пола читалаца не размишља !

Name

блбл

08.09.2015 13:35

Наиван покусај замагливања проблема у РС. Уценици у федерацији на крају сколске године могу да бирају који језик да им се уписе у сведоцанство.Могу ли то исто и у РС-у ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

08.09.2015 13:58

У овом кантону су већином Хрвати!

Name

Един

08.09.2015 13:35

Зар нису Вука протјелари у Аустрију зато сто је искривљаво Српски језик уводеци Босански.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гењо

08.09.2015 13:53

Тако у Аустрији аустријанци говоре аустријским језиком, швајцарци швајцарски,они уопште не уче њемачки, а о Американцима да и не причамо.

Name

гењо не лупетај

08.09.2015 18:38

Геније ти са марса. Швајцарци уче њемачки језик у школама.

Name

Коwалски

09.09.2015 06:54

Вук је 1813. побјегао из Србије послије краха Првог српског устанка. Његови каснији сукоби са Милошем су посљедица његових отворених симпатија за Вожда. Мани се Вука, видиш да немаш појма.

Name

постен

08.09.2015 13:47

Ливањски кантон су Хрвати вецина Гламоц такодје. Не знам о каквим ви Босњацима говорите. Нек Додик пита свог пајду Цовица засто му то ради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скелар_ПД

08.09.2015 14:21

Па наравно Босњаци су и у Вуковару скидали цирилицу са плоца срам нек ик буде!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозица

08.09.2015 15:41

Боље вама свима да заборавите језике и мрзњу,да се окренете зивоту да непродје узалуд.Зивот је кратак,,,,узивајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

РХ

08.09.2015 16:00

До 90-те нити један Муслиман није нити знао а камо ли спомињо Бошњачки језик а сада би да имају неки свој нови језик и писмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

08.09.2015 20:57

Само да знате,први босански рјецник је изасао 1631.године,први српски рјецник изасао 1818.године. Српски језик је настао од босанског језика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није вазно ...

08.09.2015 21:08

за Едина ,посто је толико неписмен ,само кратко појасњење ,јер не заслузује опсирније и струцније ,...Српски језик ,је језик ,,а све остало ,је направљено у "лабораторијама ",ако разумис српски ,сто ти писемо ,....јадни сте ,да не мозете бити јаднији,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јебем зене политицарима у бих

08.09.2015 22:04

Устав РС казе Босњаци говоре језиком босњацког народа и у цемује проблем питам босњаке веома стару нацију сто отесе од мог друга презиме за нацију наговарам друга да их тузи медјународном суду за право цовјека сто је могуце и да их добије на суду јер је његово презиме старије од њихове нације видјет цемо ко је у праву јозо или они .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Един

09.09.2015 08:31

Презиме Босњак се понављА код сва три народа ,сто знаци да су овдје увИјек зивЈЕли само Босњаци.Тек у 19. стољецу је поцело посрбљавање православних Босњака ... Лијеп поздрав и свима здравља искрено.

Name

ЗАВАДИ ПА ВЛАДАЈ

09.09.2015 15:13

ИМАС ЛИЈЕПО ИМЕ КАД БИ СВИМ ПОЛИТИЦАРИМА ИТД. ГЛАВОЊА ПО ДЕЈТОНУ ПАРИЗУ БЕЦУ ПОСТОЈЕ ТРИ ГОВОРА МРЗЊЕ БОСАНСКИИИИИИ,ХРВАТСКИ И СРПСКИ А УСТАВ РС МОРА ДА СЕ УКЛОПИ А НЕ ДА СТРСИ ВАН ДЕЈТОНА И ОСТАЛИХ ДОГОВОРА,ПА НИКО СЕ И НЕ КЛЕТЕ У ДЕЈТОН КО ВАС ПРЕДСЕДНИК,ПА ГДЕ СМО САД МРЗЊА- БОЛИ МЕ ОНА СТВАР КО ГОВОРИ КОЈИМ ЈЕЗИКОМ .

Name

Патриота

09.09.2015 02:36

Науците се једном какви Босњаци па то су потурице! Знате ли историју!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за патриоту

09.09.2015 11:11

Патриота ти не стоји јер патриоте не вриједјају друге.Боље ти стоји совиниста.

Name

сваста

09.09.2015 08:05

Какв си ти посланик а не знас тко је тамо вецина гдје радис,а вриједас Босњаке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

09.09.2015 10:34

Какав босњацки језик па зар сте ви босанци толико ... Увјек је био СРПСКО-ХРВАТСКИ језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Словенца

09.09.2015 11:52

Словенац,граматика ти је лоса.Ако волис свој језик науци основне ствари из граматике.

Name

Милојко Бања Лука

09.09.2015 16:35

Теби је граматика одлична. Када не знате шта и како онда вријеђање људи који вам одговоре. Зато ти знаш одлично граматику и питам те шта ће ти неки измишљени исламски језик када знаш Српски.?

Name

Серафим

09.09.2015 14:18

Федерација је највеца стенара на Балкану тамо свако свакога и у свако време јасе па се незна ко је ко сад су се сетили да су Срби, Муслимани и Хрвати а како ствари стоје сви заједно су СКОРОЈЕВИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

09.09.2015 14:18

У Херцеговини нема ни муслимана ни босанског чега сви ви тамо Усташе да се разумијемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

09.09.2015 15:53

Баш ће у БАЊА ЛУЦИ да отворе факултет терористичких исламских наука. Први идем да славим отварање када и уколико га саграде и платићу пјеваче да вам пјева уз пјесму "дабогда се запалила".

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Милојко

10.09.2015 09:33

Тебе нико не узима за озбиљно.

Name

Питац

09.09.2015 17:37

Осим људи и дјеце које Хрвати малтретирају у Дрвару и Босанском Грахову, волио бих да неко напише тачно о којем мјесту и школи у Федерацији се ради, тј. у којој школи је поднесен захтјев за организацију националне групе предмета. Знам да се у свим Католичким Школским Центрима у кантонима са бошњачком већином учи Хрватски језик, тако да не држи баш све воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Милојка

09.09.2015 21:36

Док се ти борис како да се ослободис тог смрада у себи,ја уцим језике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТКУД ТО

10.09.2015 13:17

ПА ЗАР ИМА СРПСКЕ ДЈЕЦЕ У ФЕДЕРАЦИЈИ, ОТКУД ТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звака за глупака

10.09.2015 18:37

Док вас Додик замајава овим глупостима, а вецина народа и даље насједа на ове прице, он полакао краде ста се јос мозе украсти... Хахахаха... Који ретарди у 3пм.

ОДГОВОРИТЕ