Bošnjaci diskriminišu srpske i hrvatske đake

Srpski učenici godinama su potpuno diskriminisani u skoro svim školama u federalnim kantonima sa dominantnim bošnjačkim stanovništvom, gdje im nije dozvoljeno izučavanje srpskog jezika iako im je to pravo zagarantovano Ustavom.

Bosna i Hercegovina 08.09.2015 | 23:00
Bošnjaci diskriminišu srpske i hrvatske đake

Slična situacija u vezi sa izučavanjem grupe nacionalnih predmeta je i sa učenicima hrvatske nacionalnosti na ovim područjima. Čelnici obrazovnog sistema u FBiH godinama žmure na taj problem, a to nije zasmetalo ni bošnjačkim političarima, koji su pokrenuli kampanju da bošnjačkoj djeci u Srpskoj bude omogućeno izučavanje nepostojećeg bosanskog jezika umjesto Ustavom definisanog jezika bošnjačkog naroda.

Poslanik SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona Slaviša Mihajlović kaže da su đaci u tom kantonu, gdje je najveća koncentracija srpskih učenika u FBiH, godinama diskriminisani.

- Stvari su pokrenute sa mrtve tačke tek poslije našeg učešća u vlasti, ali ono do čega smo došli još je daleko od prava zagarantovanih Ustavom. Izučavanje grupe nacionalnih predmeta jedino je ispoštovano u osnovnoj školi u Grahovu, u Drvaru se samo djelimično primjenjuje u osnovnoj i srednjoj školi, dok u Glamoču uopšte ne postoji - kaže Mihajlović i dodaje da učenici srpske nacionalnosti ne izučavaju grupu nacionalnih predmeta ni u ostalim kantonima izuzev vjeronauke u nekoliko škola.

On je podsjetio da su poslanici SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona uputili apelaciju Ustavnom sudu nakon što nisu usvojeni njihovi amandmani na Zakon o udžbenicima u vezi sa štampanjem udžbenika na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

- Ustavni sud je zakon u koji nisu ugrađeni naši amandmani proglasio neustavnim. To je najznačajnija odluka u posljednjih 15 godina. Naš primjer treba da slijede svi kantoni - kaže Mihajlović.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u Tuzli Slavko Peričević kaže da je u školama u tom kantonu na sceni dugogodišnje direktno kršenje Ustava.

- Ni u jednoj školi na području Tuzlanskog kantona nema nikakve mogućnosti da djeca uče i nastavu slušaju na srpskom ili hrvatskom jeziku. To govori da se radi o pokušaju nametanja bošnjačkog jezika kao dominantnog nad jezicima ostalih konstitutivnih naroda - kaže Peričević.

Ističe da je ustavna diskriminacija po tom osnovu prisutna u svim kantonima FBiH.

- Srpska i hrvatska djeca diskriminisana su u svim bošnjačkim kantonima. To pitanje su problematizovali Bošnjaci u RS, ali moraju priznati da je prisutno i van Republike Srpske i treba ga riješiti u cijeloj BiH - kaže Peričević.

Okrećući leđa od problema u FBiH, bošnjačka udruženja i političari već duže vrijeme vode agresivnu kampanju za uvođenje bosanskog jezika u škole u Srpskoj koja je rezultirala čak i bojkotom nastave i preuzimanja diploma. Bošnjačka djeca ne idu na nastavu u okolini Zvornika, u Vrbanjcima kod Kotor Varoša i Konjević Polju kod Bratunca. Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Zvornika Radomir Petrović kaže da su bošnjačka djeca i juče nastavila bojkot nastave u područnim odjeljenjima u naseljima Liplje, Snagovo, Divič, Kula Grad i Donja Kamenica.

- U područnim odjeljenjima nastavu bojkotuje svih 76 učenika bošnjačke nacionalnosti od prvog do petog razreda, a nastavu ne bojkotuju u matičnoj osnovnoj školi - kaže Petrović.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević kaže da je u Ustavu Republike Srpske definisano da Bošnjaci u Srpskoj govore jezikom bošnjačkog naroda.

- Mi ne bježimo od toga. Okupljanja roditelja i učenika i bojkot nastave su potvrda da se tu ne radi samo o roditeljima i učenicima, već o drugim namjerama - rekao je Malešević.

Da je politika upetljala prste u ovu priču, potvrđuje i jučerašnji sastanak roditelja bošnjačke djece sa funkcionerima SDA Ramizom Salkićem, Sadikom Ahmetovićem, Edinom Ramićem i Nedimom Čivićem u prostorijama medžlisa Islamske zajednice u Zvorniku. Salkić, koji je i potpredsjednik Republike Srpske, je rekao da Malešević treba prioritetno da riješi problem u vezi sa izučavanjem nacionalne grupe predmeta. Ustav Republike Srpske predvidio je uvođenje grupe nacionalnih predmeta u razredima u kojima ima više od 18 djece pripadnika određene nacije.

Bojkot

- U septembru 2013. godine organizovan bojkot nastave u Konjević Polju i Vrbanjcima

- Na polugodištima i početkom svake školske godine dolazi do bojkota nastave

- U septembru ove godine organizovan bojkot nastave u školama na području Zvornika, Kotor Varoša i Bratunca

Lažni bojkot

Mediji u FBiH objavili su juče informaciju da su roditelji djece srpske nacionalnosti obustavili nastavu u Prvoj osnovnoj školi u brčanskom naselju Ilićka jer ne žele da njihovu djecu uče nastavnici Bošnjaci. Direktor centralne Prve osnovne škole u Brčkom Orijana Milošević demantovala je te tvrdnje.

- Nije bilo bojkota. Samo je jedna majka negodovala. Nakon što smo razgovarali s njom, odlučila je da ostavi svoje dijete na nastavi - kaže Miloševićeva.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

Edin

08.09.2015 11:44

Bosanski jezik je najstariji jezik u regiji. Vuk Karadzic je reformu jezika napravio obilazeci Bosnu. U Zoni Zamfirovoj se govori srpski jezik. Hrvati sa sjevera se ne razumiju sa onim iz dalmacije. Zasto?

ODGOVORITE
Name

o čemu vi

08.09.2015 12:06

Zašto si do rata pričao srpsko-hrvatski jezik a ne srpsko-hrvatski-bosanski?

Name

Zoran

08.09.2015 12:07

To ti u medresi naucio!

Name

nihad

08.09.2015 12:27

Kojim jezikom ja u Hercegovini kao musliman da govorim idiote da necu mozda bosanskim NIKAD ucio sam srpskohrvatski i ne vidim sta je lose tu.

Name

Pitac

08.09.2015 12:42

Zoran @ Jel ti to nešto imaš protiv Medrese ? Uskoro u B.Luci se otvara Fakultet islamskih nauka,ako nisi znao.

Name

pa

08.09.2015 12:58

Vuk je obilazio krajeve gdje zive Srbi, turski ga nije zanimao.

Name

Kowalski

08.09.2015 13:05

Edo care, Vuk je do kraja života žalio što nikada nije stupio na prostor Bosanskog pašaluka jer je bio ubijeđen da bi tamo pronašao neprocjenjivo usmeno blago.

Name

kjk

08.09.2015 13:43

Zar ovo nije hrvatski kanton ?

Name

Tako je

08.09.2015 14:18

Edin je lijepo rekao i to su činjenice. Vi ga samo pljujete a ni jednog validnog argumenta niste iznijeli... A ti Nihade se malo obrazuj pa onda komentariši, ne piši gluposti..

Name

Salih

08.09.2015 16:47

Edin: Jesi li i ti u džamiji ucio istoriju?...ha,ha....Po " ustavu " koji je donela Alijina "BiH" u martu 1993. jasno se vidi da tada ni po njima ne postoje " Bošnjaci ", niti postoji " Bošnjački " jezik u uoptrebi. To je samo još jedan dokaz kolika su lutanja istant nacije, koja se zasniva isključivo na falsifikovanju prošlosti i negiranju dugovjekovnog srpskog nacionalnog identiteta na prostorima zemalja Bosne, tako i Hercegovine.

Name

Edin

08.09.2015 20:48

Kada tako lojepo govoris o dugovjekovnom srpskom identitetu trebao bi znati da za vrjeme Vuka K. u Bosni nije bilo Srba nego su bili Bosnjaci pravoslavci. Procitaj nacertanije i malo procitaj o nacionalni ustancima u Evropi koji su potaknuti Francunskom revolucijom. Hvala i iskren pozdrav svima.

Name

o čemu vi

08.09.2015 11:54

Blago nama kako male probleme imamo. 1.Jel nastavnik srbin ili musliman? 2.Jel jezik srpski ili bosanski? Što je 60 % ljudi nezaposleno što su medje zarasle i niko ne radi što je prosjecna plata 40 % mjesečnih izdavanja nikome nista. Sretno nam bilo.

ODGOVORITE
Name

doda

08.09.2015 11:58

Pa treba tražiti svoja prava, na cijelom teritoriju BiH.

ODGOVORITE
Name

tuta bugarin

08.09.2015 12:45

Ovo oko jezika je bez ikakve veze cista budalastinja sva tri jezika sve je to isto ili slicno. Nek zove kome kako to godi evo ja pricam i pisem kineski.

ODGOVORITE
Name

mlada bosna za o cemu vi

08.09.2015 13:07

Govorilo se srpsko-hrvatski da ne bi ko ostao bez glave sto je najbolji primjer bio 92-e.Ni jedan narod niti drustvo u titovoj Jugoslaviji nije bilo diskriminirano kao Bosnjaci sve pod plastom i u nadi Srba i Hrvata da se utope u te dvije narodne grupe.Kada je govnar vidio da ga vise nece niti Srbi,a ni Hrvati onda je sebi nasao Dzemaludina Bijedica i dr, pa ih prozvao 74-e muslimanima sa veliko M sto je bilo ponizenje vece nego ono neopredjeljen. Danas mnogi hvale Bosnjaci Tita, a zaboravili su da je komunizam potrajao i nestalo bi nas za sva vremena!! DANAS JE MOJ PAJDO DRUGA PRICA NIJE VISE NIKO NAIVAN!!!JE..S SAV NOVAC SVIJETA KADA TEBE NEMA KADA SE ODLUCUJE O TVOJOJ SUDBINI!

ODGOVORITE
Name

Dejan

08.09.2015 13:47

Koju Slavu je slavio tvoj pradeda ? I dan danas svi imate ikone na tavanima a pricate o 'bosanskom' jeziku. Izmisljena nacija, izmisljeni jezik.

Name

miki

08.09.2015 14:00

Dejane ne razmišljaj o drugima već o svojim precima iz Turske .

Name

ajde

08.09.2015 15:53

@Miki o kakvim i čijim ti precima iz Turske govoriš? Malo precizniji budi, da budem siguran da si se provalio, ne bih sada da prenaglim. Srpski jezik su svi učili i to je činjenica. Od koga ko nastaje tako i jezik ostaje, samo što ste vi bošnjaci bez razloga kompleksaši, pa se svim silama borite da izgubite jedan i jedini korijen. Srpski. Tačka!!!

Name

Jajce

09.09.2015 07:12

Sto ti pises gluposti,cuj nestalo bi nas da je potrajao komunizam,,,po meni vise nestajemo sad u demokratiji,,nemamo srestva za zivot u BIH pa nam se djeca zene i udaju za strance,svabe,,,u Njemackoj ce garant biti pravi muslimani,99% omladine zeli napustit BIH,ne znam samo ko ce ostati u BIH da bude musliman

Name

Felix

08.09.2015 13:11

Bosanski jezik su ukinuli austrougari 1908 godine.

ODGOVORITE
Name

Dok

08.09.2015 13:32

Mala ispravka ,nije 1908 g. nego 4.10.1907 g.

Name

Bolero

08.09.2015 13:25

Naslov ne odgovara sadržaju teksta. Ne diskirminišu Bošnjaci već Hrvati. Kanton 10 ili hercegbosanski je pod upravom Hrvata, a ne Bošnjaka.

ODGOVORITE
Name

kjk

08.09.2015 13:45

To je za dnevnu upotrebu jer vidiš da pola čitalaca ne razmišlja !

Name

blbl

08.09.2015 13:35

Naivan pokusaj zamaglivanja problema u RS. Ucenici u federaciji na kraju skolske godine mogu da biraju koji jezik da im se upise u svedocanstvo.Mogu li to isto i u RS-u ?

ODGOVORITE
Name

lol

08.09.2015 13:58

U ovom kantonu su većinom Hrvati!

Name

Edin

08.09.2015 13:35

Zar nisu Vuka protjelari u Austriju zato sto je iskrivljavo Srpski jezik uvodeci Bosanski.

ODGOVORITE
Name

Genjo

08.09.2015 13:53

Tako u Austriji austrijanci govore austrijskim jezikom, švajcarci švajcarski,oni uopšte ne uče njemački, a o Amerikancima da i ne pričamo.

Name

genjo ne lupetaj

08.09.2015 18:38

Genije ti sa marsa. Švajcarci uče njemački jezik u školama.

Name

Kowalski

09.09.2015 06:54

Vuk je 1813. pobjegao iz Srbije poslije kraha Prvog srpskog ustanka. Njegovi kasniji sukobi sa Milošem su posljedica njegovih otvorenih simpatija za Vožda. Mani se Vuka, vidiš da nemaš pojma.

Name

posten

08.09.2015 13:47

Livanjski kanton su Hrvati vecina Glamoc takodje. Ne znam o kakvim vi Bosnjacima govorite. Nek Dodik pita svog pajdu Covica zasto mu to radi?

ODGOVORITE
Name

Skelar_PD

08.09.2015 14:21

Pa naravno Bosnjaci su i u Vukovaru skidali cirilicu sa ploca sram nek ik bude!!

ODGOVORITE
Name

Bozica

08.09.2015 15:41

Bolje vama svima da zaboravite jezike i mrznju,da se okrenete zivotu da neprodje uzalud.Zivot je kratak,,,,uzivajte

ODGOVORITE
Name

RH

08.09.2015 16:00

Do 90-te niti jedan Musliman nije niti znao a kamo li spominjo Bošnjački jezik a sada bi da imaju neki svoj novi jezik i pismo.

ODGOVORITE
Name

Svedska

08.09.2015 20:57

Samo da znate,prvi bosanski rjecnik je izasao 1631.godine,prvi srpski rjecnik izasao 1818.godine. Srpski jezik je nastao od bosanskog jezika.

ODGOVORITE
Name

nije vazno ...

08.09.2015 21:08

za Edina ,posto je toliko nepismen ,samo kratko pojasnjenje ,jer ne zasluzuje opsirnije i strucnije ,...Srpski jezik ,je jezik ,,a sve ostalo ,je napravljeno u "laboratorijama ",ako razumis srpski ,sto ti pisemo ,....jadni ste ,da ne mozete biti jadniji,...

ODGOVORITE
Name

jebem zene politicarima u bih

08.09.2015 22:04

Ustav RS kaze Bosnjaci govore jezikom bosnjackog naroda i u cemuje problem pitam bosnjake veoma staru naciju sto otese od mog druga prezime za naciju nagovaram druga da ih tuzi medjunarodnom sudu za pravo covjeka sto je moguce i da ih dobije na sudu jer je njegovo prezime starije od njihove nacije vidjet cemo ko je u pravu jozo ili oni .

ODGOVORITE
Name

Edin

09.09.2015 08:31

Prezime Bosnjak se ponavljA kod sva tri naroda ,sto znaci da su ovdje uvIjek zivJEli samo Bosnjaci.Tek u 19. stoljecu je pocelo posrbljavanje pravoslavnih Bosnjaka ... Lijep pozdrav i svima zdravlja iskreno.

Name

ZAVADI PA VLADAJ

09.09.2015 15:13

IMAS LIJEPO IME KAD BI SVIM POLITICARIMA ITD. GLAVONJA PO DEJTONU PARIZU BECU POSTOJE TRI GOVORA MRZNJE BOSANSKIIIIII,HRVATSKI I SRPSKI A USTAV RS MORA DA SE UKLOPI A NE DA STRSI VAN DEJTONA I OSTALIH DOGOVORA,PA NIKO SE I NE KLETE U DEJTON KO VAS PREDSEDNIK,PA GDE SMO SAD MRZNJA- BOLI ME ONA STVAR KO GOVORI KOJIM JEZIKOM .

Name

Patriota

09.09.2015 02:36

Naucite se jednom kakvi Bosnjaci pa to su poturice! Znate li istoriju!!!

ODGOVORITE
Name

za patriotu

09.09.2015 11:11

Patriota ti ne stoji jer patriote ne vrijedjaju druge.Bolje ti stoji sovinista.

Name

svasta

09.09.2015 08:05

Kakv si ti poslanik a ne znas tko je tamo vecina gdje radis,a vrijedas Bosnjake.

ODGOVORITE
Name

Slovenac

09.09.2015 10:34

Kakav bosnjacki jezik pa zar ste vi bosanci toliko ... Uvjek je bio SRPSKO-HRVATSKI jezik.

ODGOVORITE
Name

za Slovenca

09.09.2015 11:52

Slovenac,gramatika ti je losa.Ako volis svoj jezik nauci osnovne stvari iz gramatike.

Name

Milojko Banja Luka

09.09.2015 16:35

Tebi je gramatika odlična. Kada ne znate šta i kako onda vrijeđanje ljudi koji vam odgovore. Zato ti znaš odlično gramatiku i pitam te šta će ti neki izmišljeni islamski jezik kada znaš Srpski.?

Name

Serafim

09.09.2015 14:18

Federacija je najveca stenara na Balkanu tamo svako svakoga i u svako vreme jase pa se nezna ko je ko sad su se setili da su Srbi, Muslimani i Hrvati a kako stvari stoje svi zajedno su SKOROJEVICI.

ODGOVORITE
Name

Crni

09.09.2015 14:18

U Hercegovini nema ni muslimana ni bosanskog čega svi vi tamo Ustaše da se razumijemo

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

09.09.2015 15:53

Baš će u BANJA LUCI da otvore fakultet terorističkih islamskih nauka. Prvi idem da slavim otvaranje kada i ukoliko ga sagrade i platiću pjevače da vam pjeva uz pjesmu "dabogda se zapalila".

ODGOVORITE
Name

RE Milojko

10.09.2015 09:33

Tebe niko ne uzima za ozbiljno.

Name

Pitac

09.09.2015 17:37

Osim ljudi i djece koje Hrvati maltretiraju u Drvaru i Bosanskom Grahovu, volio bih da neko napiše tačno o kojem mjestu i školi u Federaciji se radi, tj. u kojoj školi je podnesen zahtjev za organizaciju nacionalne grupe predmeta. Znam da se u svim Katoličkim Školskim Centrima u kantonima sa bošnjačkom većinom uči Hrvatski jezik, tako da ne drži baš sve vodu.

ODGOVORITE
Name

Za Milojka

09.09.2015 21:36

Dok se ti boris kako da se oslobodis tog smrada u sebi,ja ucim jezike.

ODGOVORITE
Name

OTKUD TO

10.09.2015 13:17

PA ZAR IMA SRPSKE DJECE U FEDERACIJI, OTKUD TO?

ODGOVORITE
Name

Zvaka za glupaka

10.09.2015 18:37

Dok vas Dodik zamajava ovim glupostima, a vecina naroda i dalje nasjeda na ove price, on polakao krade sta se jos moze ukrasti... Hahahaha... Koji retardi u 3pm.

ODGOVORITE