УСО: Испадоше Мари и Бердих, Роџер лагано поново!

Кевин Андерсон остварио је победу каријере пошто је на УС опену избацио Ендија Марија и пласирао се у четвртфинале. Други тенисер света Роџер Федерер пласирао се без већих проблема у четвртину финала УС Опена. Ришар Гаскер пласирао се у четвртину финала УС Опена, пошто је после борбе у четири сета био бољи од Томаша Бердиха – 2:6, 6:3, 6:4, 6:1.

Тенис 08.09.2015 | 12:20
УСО: Испадоше Мари и Бердих, Роџер лагано поново!

Јужноафрички тенисер је до свог првог Грен слем четвртфинала стигао после велике борбе у четири сета – 7:6, 6:3, 6:7, 7:6.

Пре неколико месеци Андерсон је на Вимблдону испустио вођство од 2-0 у сетовима у истој рунди против Новака Ђоковића, али Енди Мари ипак није успео да понови подвиг првог рекета света.

После мучења Марија са Манарином, за њега је изузетно важан био први сет који је Андерсон решио у 12. поену тај-брејка (7:5). У другом сету Мари је ментално пао, па је Јужноафриканац брзо стигао до дуплог брејка. Мари је вратио један, али је Андерсон у деветом гему одсервирао за 2-0.

Уследио је покушај повратка Марија у меч. Шкот је испустио свој сервис на старту трећег сета, деловао је изгубљено али је уз енергију из публике успео да се врати и у тај-брејку избори четврти период.

Тада је изгледало да је Андерсон ментално пао и да га је важност меча и близина победе поново спутала, али ипак овога пута је био храбар.

Одиграо је веома добар сет, није Марију дозволио прилику за брејк, а онда је у 13. гему потпуно прегазио ривала и са убедљивух 7-0 стигао је до највеће победе у каријери.

Његов ривал у четвртфиналу биће Стан Вавринка.

Легендарни Швајцарац је за 162 минута игре поразио домаћег играча Џона Изнера, наневши му пети пораз у шест међусобних дуела – 7:6(0), 7:6(8), 7:5.

Роџер је тако наставио са сјајним играма на америчкој турнеји, уписао је чак 55 винера и само 16 неизнуђених грешака, спасавши свих пет брејк прилика горостасног ривала.

С друге стране, после неколико рутинских гемова у уводу меча, Роџер је до прве прилике да ривалу одузме сервис стигао у шестом гему првог сета, али је Американац добрим сервисиа успео да се извуче. До краја првог дела игре није било превише узбуђења, да би Роџер одиграо савршен тај-брек – у ком није испустио ниједан поен.

Био је то први пут да Изнер, који је уписао два винера мање, али и 34 неизнуђење грешке, није узао барем поен у 13. гему, на било ком турниру, а одиграо их је у својој каријери – 428 – (272-156).

Дуел је преломљен у другом сету, када Изнер није успео да искористи пет брејк шасни и 40:0, пошто је Федерер, као по навици, погађао невероватне углове и линије када је било најбитније.

Међутим, ни он није успео да искористи своје прилике и убедљивије крунише своју игру, па се поново ушло у тај-брејк. Роџер није био убедљив као у првом, Џон је чак спасао и две сет лопте, али код треће није имао шансе.

Испоставиће се, последњи период игре није се драматично разиликовао од прва два. Момак из Базела играо је релаксирано и без превише притиска, чекајући своју шансу, али је Изнер опет успео да се извуче – овога пута спречивши ривала да искористи три шансе да му одузме сервис у осмом гему.

Ипак, то му није пошто за руком четири гема касније. Пошто је без изгубљеног поена изборио нови тај-брејк, Роџер је заиграо још агресивније и ризичније, што му је донело три сет/меч лопте. Прву није претворио у тријумф, али другу јесте.

Он је тако наставио да буде немилосрдан против ривала из САД, када је у питању последњи Грен слем сезоне, пошто је остварио 14 победу у низу – последњи пут је поражен од неког Американца 2001. године, када је, управо у четвртом колу, бољи био Андре Агаси.

Федерер ће се за пласман у полуфинале борити са Французом Ришаром Гаскеом, који је у четири сета савладао Томаша Бердиха из Чешке.

Ипак, није деловало да ће Француз тако лако изаћи на крај са Чехом, поготово јер је Бердих лако стигао до вођства у сетовима, али је од тог тренутка потпуно стао.

У првом сету није било узбуђења све до петог гема, када је на сервису био Бердих, а Гаске пропустио три брејк шансе.

Онда, како то обично бива, стигла је казна – Томаш два пута ривалу одузима сервис, претворивши другу брејк/сет лопту у вођство у сетовима. Међутим, то није првише утицало на 12. тенисера света, који је остао миран и за 42 минута вратио дуел на почетак.

Најпре је брејкнуо ривала у петом сервис гему другог периода игре, када је искористио другу, од три везане, шасну за брејк, а затим на исти начин стигао до изједначења.

Трећи сет био је далеко најнеизвеснији, пошто ниједан од двојице тенисера није стигао ни у прилику да овом другом одузме сервис. Били су изузетно сигурни, не губивши више од два поена у својим сервис гемовима, али шести тенисер планете није издржао. Француз је паметно сачекао пад, напао ривала и стигао до три узастопне сет лопте – а већ прву претворио је у преокрет.

Већ после наредног гема било је јасно како ће се овај дуел завршити, када је Француз поново брејкнуо ривала, после маратонског гема, а исто је учинио и још два пута, да би на крају са убедљивих 6:1 заказао дуел са Роџером Федером у борби за полуфинале.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цццц

08.09.2015 13:07

Велики потенцијал и сигурно се пење у сам врх тениса Кивин.

ОДГОВОРИТЕ