USO: Ispadoše Mari i Berdih, Rodžer lagano ponovo!

Kevin Anderson ostvario je pobedu karijere pošto je na US openu izbacio Endija Marija i plasirao se u četvrtfinale. Drugi teniser sveta Rodžer Federer plasirao se bez većih problema u četvrtinu finala US Opena. Rišar Gasker plasirao se u četvrtinu finala US Opena, pošto je posle borbe u četiri seta bio bolji od Tomaša Berdiha – 2:6, 6:3, 6:4, 6:1.

Tenis 08.09.2015 | 12:20
USO: Ispadoše Mari i Berdih, Rodžer lagano ponovo!

Južnoafrički teniser je do svog prvog Gren slem četvrtfinala stigao posle velike borbe u četiri seta – 7:6, 6:3, 6:7, 7:6.

Pre nekoliko meseci Anderson je na Vimbldonu ispustio vođstvo od 2-0 u setovima u istoj rundi protiv Novaka Đokovića, ali Endi Mari ipak nije uspeo da ponovi podvig prvog reketa sveta.

Posle mučenja Marija sa Manarinom, za njega je izuzetno važan bio prvi set koji je Anderson rešio u 12. poenu taj-brejka (7:5). U drugom setu Mari je mentalno pao, pa je Južnoafrikanac brzo stigao do duplog brejka. Mari je vratio jedan, ali je Anderson u devetom gemu odservirao za 2-0.

Usledio je pokušaj povratka Marija u meč. Škot je ispustio svoj servis na startu trećeg seta, delovao je izgubljeno ali je uz energiju iz publike uspeo da se vrati i u taj-brejku izbori četvrti period.

Tada je izgledalo da je Anderson mentalno pao i da ga je važnost meča i blizina pobede ponovo sputala, ali ipak ovoga puta je bio hrabar.

Odigrao je veoma dobar set, nije Mariju dozvolio priliku za brejk, a onda je u 13. gemu potpuno pregazio rivala i sa ubedljivuh 7-0 stigao je do najveće pobede u karijeri.

Njegov rival u četvrtfinalu biće Stan Vavrinka.

Legendarni Švajcarac je za 162 minuta igre porazio domaćeg igrača Džona Iznera, nanevši mu peti poraz u šest međusobnih duela – 7:6(0), 7:6(8), 7:5.

Rodžer je tako nastavio sa sjajnim igrama na američkoj turneji, upisao je čak 55 vinera i samo 16 neiznuđenih grešaka, spasavši svih pet brejk prilika gorostasnog rivala.

S druge strane, posle nekoliko rutinskih gemova u uvodu meča, Rodžer je do prve prilike da rivalu oduzme servis stigao u šestom gemu prvog seta, ali je Amerikanac dobrim servisia uspeo da se izvuče. Do kraja prvog dela igre nije bilo previše uzbuđenja, da bi Rodžer odigrao savršen taj-brek – u kom nije ispustio nijedan poen.

Bio je to prvi put da Izner, koji je upisao dva vinera manje, ali i 34 neiznuđenje greške, nije uzao barem poen u 13. gemu, na bilo kom turniru, a odigrao ih je u svojoj karijeri – 428 – (272-156).

Duel je prelomljen u drugom setu, kada Izner nije uspeo da iskoristi pet brejk šasni i 40:0, pošto je Federer, kao po navici, pogađao neverovatne uglove i linije kada je bilo najbitnije.

Međutim, ni on nije uspeo da iskoristi svoje prilike i ubedljivije kruniše svoju igru, pa se ponovo ušlo u taj-brejk. Rodžer nije bio ubedljiv kao u prvom, Džon je čak spasao i dve set lopte, ali kod treće nije imao šanse.

Ispostaviće se, poslednji period igre nije se dramatično razilikovao od prva dva. Momak iz Bazela igrao je relaksirano i bez previše pritiska, čekajući svoju šansu, ali je Izner opet uspeo da se izvuče – ovoga puta sprečivši rivala da iskoristi tri šanse da mu oduzme servis u osmom gemu.

Ipak, to mu nije pošto za rukom četiri gema kasnije. Pošto je bez izgubljenog poena izborio novi taj-brejk, Rodžer je zaigrao još agresivnije i rizičnije, što mu je donelo tri set/meč lopte. Prvu nije pretvorio u trijumf, ali drugu jeste.

On je tako nastavio da bude nemilosrdan protiv rivala iz SAD, kada je u pitanju poslednji Gren slem sezone, pošto je ostvario 14 pobedu u nizu – poslednji put je poražen od nekog Amerikanca 2001. godine, kada je, upravo u četvrtom kolu, bolji bio Andre Agasi.

Federer će se za plasman u polufinale boriti sa Francuzom Rišarom Gaskeom, koji je u četiri seta savladao Tomaša Berdiha iz Češke.

Ipak, nije delovalo da će Francuz tako lako izaći na kraj sa Čehom, pogotovo jer je Berdih lako stigao do vođstva u setovima, ali je od tog trenutka potpuno stao.

U prvom setu nije bilo uzbuđenja sve do petog gema, kada je na servisu bio Berdih, a Gaske propustio tri brejk šanse.

Onda, kako to obično biva, stigla je kazna – Tomaš dva puta rivalu oduzima servis, pretvorivši drugu brejk/set loptu u vođstvo u setovima. Međutim, to nije prviše uticalo na 12. tenisera sveta, koji je ostao miran i za 42 minuta vratio duel na početak.

Najpre je brejknuo rivala u petom servis gemu drugog perioda igre, kada je iskoristio drugu, od tri vezane, šasnu za brejk, a zatim na isti način stigao do izjednačenja.

Treći set bio je daleko najneizvesniji, pošto nijedan od dvojice tenisera nije stigao ni u priliku da ovom drugom oduzme servis. Bili su izuzetno sigurni, ne gubivši više od dva poena u svojim servis gemovima, ali šesti teniser planete nije izdržao. Francuz je pametno sačekao pad, napao rivala i stigao do tri uzastopne set lopte – a već prvu pretvorio je u preokret.

Već posle narednog gema bilo je jasno kako će se ovaj duel završiti, kada je Francuz ponovo brejknuo rivala, posle maratonskog gema, a isto je učinio i još dva puta, da bi na kraju sa ubedljivih 6:1 zakazao duel sa Rodžerom Federom u borbi za polufinale.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cccc

08.09.2015 13:07

Veliki potencijal i sigurno se penje u sam vrh tenisa Kivin.

ODGOVORITE