Емираћани купују имања у Војводини

Долазак држављана Уједињених Арапских Емирата у околину Сомбора, гдје су купили десет домаћинстава, прошао је скоро незапажено, али у апатинском селу Пригревица, гдје су Емираћанима продате четири куће, узнемирени грађани тражили су од мјесне заједнице да стопира продају.

Србија 08.09.2015 | 10:00
Емираћани купују имања у Војводини

Србија није свима који долазе са Блиског истока успутна станица, а долазак нових комшија из Емирата у Пригревицу код једног броја становника тог села унио је немир, јавља РТС.

Они не вјерују да ће нове комшије долазити само на одмор, како тврде посредници у куповини из Сомбора, него сумњају да им је крајњи циљ да купе пољопривредно земљиште.

Грађани се плаше јер мисле да у некој будућности они и њихова дјеца неће моћи да купују или шире своја газдинства, па им је самим тим угрожена будућност.

Мјесна заједница Пригревица затражила је од надлежног министарства објашњење по ком основу је странцима дозвољено да купе некретнине.

Србија са Емиратима нема потписан уговор о куповини непокретности, али је Министарство правде утврдило да Емираћани могу да купују некретнине у Србији, јер то могу и српски држављани у Емиратима.

Странци могу постати власници непокретности, али не и власници пољопривредног земљишта.

Упркос томе, Емираћани су одустали од даље куповине јер сматрају да у Пригревици нису добродошли.

Село Пригревица, надомак Апатина, има око 4.000 становника. Ово мјесто су 1946. године колонизовали досељеници из Лике и Баније, а више од 90 одсто мјештана је српске националности.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зацудјен

09.09.2015 10:52

јос један доказ небеском гостољубивом народу

ОДГОВОРИТЕ