Emiraćani kupuju imanja u Vojvodini

Dolazak državljana Ujedinjenih Arapskih Emirata u okolinu Sombora, gdje su kupili deset domaćinstava, prošao je skoro nezapaženo, ali u apatinskom selu Prigrevica, gdje su Emiraćanima prodate četiri kuće, uznemireni građani tražili su od mjesne zajednice da stopira prodaju.

Srbija 08.09.2015 | 10:00
Emiraćani kupuju imanja u Vojvodini

Srbija nije svima koji dolaze sa Bliskog istoka usputna stanica, a dolazak novih komšija iz Emirata u Prigrevicu kod jednog broja stanovnika tog sela unio je nemir, javlja RTS.

Oni ne vjeruju da će nove komšije dolaziti samo na odmor, kako tvrde posrednici u kupovini iz Sombora, nego sumnjaju da im je krajnji cilj da kupe poljoprivredno zemljište.

Građani se plaše jer misle da u nekoj budućnosti oni i njihova djeca neće moći da kupuju ili šire svoja gazdinstva, pa im je samim tim ugrožena budućnost.

Mjesna zajednica Prigrevica zatražila je od nadležnog ministarstva objašnjenje po kom osnovu je strancima dozvoljeno da kupe nekretnine.

Srbija sa Emiratima nema potpisan ugovor o kupovini nepokretnosti, ali je Ministarstvo pravde utvrdilo da Emiraćani mogu da kupuju nekretnine u Srbiji, jer to mogu i srpski državljani u Emiratima.

Stranci mogu postati vlasnici nepokretnosti, ali ne i vlasnici poljoprivrednog zemljišta.

Uprkos tome, Emiraćani su odustali od dalje kupovine jer smatraju da u Prigrevici nisu dobrodošli.

Selo Prigrevica, nadomak Apatina, ima oko 4.000 stanovnika. Ovo mjesto su 1946. godine kolonizovali doseljenici iz Like i Banije, a više od 90 odsto mještana je srpske nacionalnosti.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zacudjen

09.09.2015 10:52

jos jedan dokaz nebeskom gostoljubivom narodu

ODGOVORITE