Платили лопова да им опљачка банку

Грађани лажно пријављују разбојништва, крађу аутомобила, понекад и отмицу, а иза тога крије се само један мотив - да на брз начин зараде.

Србија 07.09.2015 | 21:30
Платили лопова да им опљачка банку

Најчешће лажно пријављују крађу возила. Када су кола купљена на лизинг, па не могу више да плаћају рату, грађани их продају за неке ситне паре и пријаве крађу. Учесталији су покушаји преваре, тачније “скидање” са осигурања луксузних, иностраних возила - кажу наш саговорник из Одељења за сузбијање имовинских деликата београдске полиције.
 
Наиме, та возила су “каско” осигурана, и грађани их из иностранства довезу у Србију, продају, а затим пријаве крађу.
 
- Узму паре и од осигурања, и на једном возилу покушају да зараде два пута - напомиње наш саговорник.
 
У Србији је забележен и случај продаје аутомобила изнајмљеног у Македонији, да би мушкарац који је рентирао кола, возом отпутовао у Грчку и тамо пријавио крађу. Ипак, полиција је успела да га разоткрије и поднесе пријаву.

Разоткривени су и они који су лажно пријављивали да су опљачкани. Тако је пријављен радник бензинске пумпе, која нема ни видео-надзор, ни обезбеђење, кога су наводно напали наоружани пљачкаши и из касе украли 200.000 динара.
 
- Радник једне фирме пријавио је разбојништво. Када су инспектори дошли затекли су га крвавог, тврдио је да га је пиштољем по глави ударио разбојник и да му је украо 300.000 динара које је носио - наводи наш саговорник.
 
Међутим, “опљачкани” се сам одао.

- После “разбојништва” купио се себи маркирану гардеробу. И у тим стварима, вредним више од хиљаду евра, дошао је у полицију да да изјаву. Инспекторима је то било сумњиво, па су га питали колика му је плата. Рекао је да зарађује 25.000 до 30.000 динара, а на питање одакле му онда да паре да купује скупу гардеробу, није имао одговор. На крају је признао да је све инсценирао и да је чак хефталицом себе ударио у главу да би повреда била веродостојна - каже наш саговорник.
 
Дешавало се и да запослени у банци организују пљачку, а да би било све уверљиво због видео-надзора, ангажују и маскиране разбојнике који из сефа однесу 50.000 динара.

Надлежни из банке пријавили су да је украдено три милиона, да би прикрили проневеру - констатује наш саговорник.

Девојка која је радила у кладионици и поткрадала газду, испричала је то момку. Он је маскиран упао у кладионицу, пришао јој и запретио, она је дала новац, али да се нешто међу њима чудно дешава уочили су инспектори који су прегледали снимак видео-надзора. Младић је признао да су све инсценирали, али је девојка била чвршћа и тек када се суочила са затворском казном, испричала је шта су договорили.

- Људи греше ако мисле да могу лако да пријаве лажно разбојништво или крађу возила и да се извуку. Свака пљачке, која нема сведока, или не постоји видео-запис, сумњива је. Детаљно се проверава наводни оштећени, његово окружење, па ако сумњамо да је све намештаљка, упућујемо га и на полиграф - каже наш саговорник.

Лажна силовања

Лажним пријављивањем кривичних дела грађани не желе само да преваре фирму, државу или осигурање, и материјално профитирају, већ и да напакосте махом бившим емотивним партнерима.

- Девојка је позвала бившег момка, имали су секс, мало грубљи, са огреботинама, после кога је он отишао. Девојка је себе ударила неколико пута и пријавила да је силована. Лекарски преглед потврдио је да је имала грубљи сексуални однос, повреде, па је младић приведен. Тек после неког времена признала је да је све инсценирала - кажу у полицији.

Дешава се да жене, које варају своје партнере, то не признају мужу, него инсценирају да су силоване. Често дођу у полицију да пријаве да су наводно силоване. али се и тај покушај преваре брзо разоткрије.

- Свака пријава силовања се истражује као стварна. Али често се дешава да откријемо да је лажна а мотиви су разни - прикривање неверства, оптуживање бившег партнера - напомињу у полицији.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар