Platili lopova da im opljačka banku

Građani lažno prijavljuju razbojništva, krađu automobila, ponekad i otmicu, a iza toga krije se samo jedan motiv - da na brz način zarade.

Srbija 07.09.2015 | 21:30
Platili lopova da im opljačka banku

Najčešće lažno prijavljuju krađu vozila. Kada su kola kupljena na lizing, pa ne mogu više da plaćaju ratu, građani ih prodaju za neke sitne pare i prijave krađu. Učestaliji su pokušaji prevare, tačnije “skidanje” sa osiguranja luksuznih, inostranih vozila - kažu naš sagovornik iz Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata beogradske policije.
 
Naime, ta vozila su “kasko” osigurana, i građani ih iz inostranstva dovezu u Srbiju, prodaju, a zatim prijave krađu.
 
- Uzmu pare i od osiguranja, i na jednom vozilu pokušaju da zarade dva puta - napominje naš sagovornik.
 
U Srbiji je zabeležen i slučaj prodaje automobila iznajmljenog u Makedoniji, da bi muškarac koji je rentirao kola, vozom otputovao u Grčku i tamo prijavio krađu. Ipak, policija je uspela da ga razotkrije i podnese prijavu.

Razotkriveni su i oni koji su lažno prijavljivali da su opljačkani. Tako je prijavljen radnik benzinske pumpe, koja nema ni video-nadzor, ni obezbeđenje, koga su navodno napali naoružani pljačkaši i iz kase ukrali 200.000 dinara.
 
- Radnik jedne firme prijavio je razbojništvo. Kada su inspektori došli zatekli su ga krvavog, tvrdio je da ga je pištoljem po glavi udario razbojnik i da mu je ukrao 300.000 dinara koje je nosio - navodi naš sagovornik.
 
Međutim, “opljačkani” se sam odao.

- Posle “razbojništva” kupio se sebi markiranu garderobu. I u tim stvarima, vrednim više od hiljadu evra, došao je u policiju da da izjavu. Inspektorima je to bilo sumnjivo, pa su ga pitali kolika mu je plata. Rekao je da zarađuje 25.000 do 30.000 dinara, a na pitanje odakle mu onda da pare da kupuje skupu garderobu, nije imao odgovor. Na kraju je priznao da je sve inscenirao i da je čak heftalicom sebe udario u glavu da bi povreda bila verodostojna - kaže naš sagovornik.
 
Dešavalo se i da zaposleni u banci organizuju pljačku, a da bi bilo sve uverljivo zbog video-nadzora, angažuju i maskirane razbojnike koji iz sefa odnesu 50.000 dinara.

Nadležni iz banke prijavili su da je ukradeno tri miliona, da bi prikrili proneveru - konstatuje naš sagovornik.

Devojka koja je radila u kladionici i potkradala gazdu, ispričala je to momku. On je maskiran upao u kladionicu, prišao joj i zapretio, ona je dala novac, ali da se nešto među njima čudno dešava uočili su inspektori koji su pregledali snimak video-nadzora. Mladić je priznao da su sve inscenirali, ali je devojka bila čvršća i tek kada se suočila sa zatvorskom kaznom, ispričala je šta su dogovorili.

- Ljudi greše ako misle da mogu lako da prijave lažno razbojništvo ili krađu vozila i da se izvuku. Svaka pljačke, koja nema svedoka, ili ne postoji video-zapis, sumnjiva je. Detaljno se proverava navodni oštećeni, njegovo okruženje, pa ako sumnjamo da je sve nameštaljka, upućujemo ga i na poligraf - kaže naš sagovornik.

Lažna silovanja

Lažnim prijavljivanjem krivičnih dela građani ne žele samo da prevare firmu, državu ili osiguranje, i materijalno profitiraju, već i da napakoste mahom bivšim emotivnim partnerima.

- Devojka je pozvala bivšeg momka, imali su seks, malo grublji, sa ogrebotinama, posle koga je on otišao. Devojka je sebe udarila nekoliko puta i prijavila da je silovana. Lekarski pregled potvrdio je da je imala grublji seksualni odnos, povrede, pa je mladić priveden. Tek posle nekog vremena priznala je da je sve inscenirala - kažu u policiji.

Dešava se da žene, koje varaju svoje partnere, to ne priznaju mužu, nego insceniraju da su silovane. Često dođu u policiju da prijave da su navodno silovane. ali se i taj pokušaj prevare brzo razotkrije.

- Svaka prijava silovanja se istražuje kao stvarna. Ali često se dešava da otkrijemo da je lažna a motivi su razni - prikrivanje neverstva, optuživanje bivšeg partnera - napominju u policiji.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar