ЕП шокови: Финци добили Русе, Белгија Литванију, Летонци Чехе!

Трећи дан Европског првенства у кошарци донео је највеће изненађење, Белгија је победила кошаркашку велесилу Литванију. Кошаркаши Финске савладали су Русију 81:79, кошем Петерија Копонена три секунде пре краја. Кошаркаши Летоније савладали су Чешку 72:65 (17:22, 23:11, 11:9, 21:23) и нанели први пораз овој селекцији на Европском првенству. 

Кошарка 07.09.2015 | 21:20
ЕП шокови: Финци добили Русе, Белгија Литванију, Летонци Чехе!

Кошем Метјуа Лоџеског у последњој секунди Белгијанци су савладали фаворита групе Д са 76:74 (12:20, 23:15, 22:19, 19:20).

Погодак бека Олимпијакоса је признат тек након што су судије прегледале успорени снимак.

Литванци су кренули су последњи напад, али је Калнијетис промашио шут за три поена пет секунди пре краја утакмице.

Сем ван Росом је повукао контру и промашио шут за победу, али је Лоџески стигао до лопте и успео да је убаци у обруч пре истека времена, што су накнадно утврдили арбитри.

Код Литваније најбољи је био Јонас Валанчунас са 25 поена и 12 скокова, док је Паулијус Јанкунас додао 13 уз по 4 скока и асистенције.

Белгијанци сада деле прво место у групи са Литванијом са по две победе уз пораз, али имају бољи кош количник и наравно међусобни скор.

У драматичном мечу у Монпељеу ниједан тим није имао више од пет поена предности, финиш је донео резултатску клацкалицу, да би Копонен три секунде пре краја погодио за тријумф Финаца.

Витали Фридзон је покушао уз звук сирене да донесе тријумф Русима, али није погодио, па је његова селекција доживела трећи пораз.

Финце је у првој победи предводио Ерик Марфи са 19 поена и 7 скокова, Сашу Салин је додао 16 поена уз 4 скока, док је јунак Копонен меч завршио са 12 поена и 6 асистенција.

Најбољи у руском тиму био је несуђени јунак Фридзон са 22 поена (4/7 за три) и 4 асистенција, а пратили су га Андреј Воронцевич са 13 поена, 11 скокова и 5 асистенција, те Андреј Зубков и Дмитриј Квостов са по 11 поена.

Чеси су добро отворили меч и стекли пет поена вишка после првог периода, али их је у наставку стао шут, за разлику од ривала који је уз добру одбрану преокренуо на +12 крајем трећег дела.

Поенима Томаша Саторанског и Јана Веселог Чеси успевају само да приђу на 5-6 разлике, али не и да преокрену за трећи тријумф.

Летонце је до прве победе предводио Јанис Блумс са 14 поена и 4 скока, а сјајно су га пратили Јанис Стрелникс са 11 поена и 7 асистенција, те Каспарс Бержинс са такође 11 поена и 6 скокова.

Саторански је био најбољи у екипи Чешке са 22 поена, 8 асистенција и 4 скока, стандардно добро га је пратио Весели са дабл-даблом од 17 поена и 11 скокова, док је Блејк Шилб додао 11 поена.

Две селекције су сада изједначене у групи Д са Белгијом и Литванијом са по пет бодова.

Чешка у следећем колу игра против Белгије, а у последњем са Литванијом, док су Летонци у много бољој позицији јер се састају са аутсајдерима групе Украјином и Естонијом.

Коментари / 0

Оставите коментар