EP šokovi: Finci dobili Ruse, Belgija Litvaniju, Letonci Čehe!

Treći dan Evropskog prvenstva u košarci doneo je najveće iznenađenje, Belgija je pobedila košarkašku velesilu Litvaniju. Košarkaši Finske savladali su Rusiju 81:79, košem Peterija Koponena tri sekunde pre kraja. Košarkaši Letonije savladali su Češku 72:65 (17:22, 23:11, 11:9, 21:23) i naneli prvi poraz ovoj selekciji na Evropskom prvenstvu. 

Košarka 07.09.2015 | 21:20
EP šokovi: Finci dobili Ruse, Belgija Litvaniju, Letonci Čehe!

Košem Metjua Lodžeskog u poslednjoj sekundi Belgijanci su savladali favorita grupe D sa 76:74 (12:20, 23:15, 22:19, 19:20).

Pogodak beka Olimpijakosa je priznat tek nakon što su sudije pregledale usporeni snimak.

Litvanci su krenuli su poslednji napad, ali je Kalnijetis promašio šut za tri poena pet sekundi pre kraja utakmice.

Sem van Rosom je povukao kontru i promašio šut za pobedu, ali je Lodžeski stigao do lopte i uspeo da je ubaci u obruč pre isteka vremena, što su naknadno utvrdili arbitri.

Kod Litvanije najbolji je bio Jonas Valančunas sa 25 poena i 12 skokova, dok je Paulijus Jankunas dodao 13 uz po 4 skoka i asistencije.

Belgijanci sada dele prvo mesto u grupi sa Litvanijom sa po dve pobede uz poraz, ali imaju bolji koš količnik i naravno međusobni skor.

U dramatičnom meču u Monpeljeu nijedan tim nije imao više od pet poena prednosti, finiš je doneo rezultatsku klackalicu, da bi Koponen tri sekunde pre kraja pogodio za trijumf Finaca.

Vitali Fridzon je pokušao uz zvuk sirene da donese trijumf Rusima, ali nije pogodio, pa je njegova selekcija doživela treći poraz.

Fince je u prvoj pobedi predvodio Erik Marfi sa 19 poena i 7 skokova, Sašu Salin je dodao 16 poena uz 4 skoka, dok je junak Koponen meč završio sa 12 poena i 6 asistencija.

Najbolji u ruskom timu bio je nesuđeni junak Fridzon sa 22 poena (4/7 za tri) i 4 asistencija, a pratili su ga Andrej Voroncevič sa 13 poena, 11 skokova i 5 asistencija, te Andrej Zubkov i Dmitrij Kvostov sa po 11 poena.

Česi su dobro otvorili meč i stekli pet poena viška posle prvog perioda, ali ih je u nastavku stao šut, za razliku od rivala koji je uz dobru odbranu preokrenuo na +12 krajem trećeg dela.

Poenima Tomaša Satoranskog i Jana Veselog Česi uspevaju samo da priđu na 5-6 razlike, ali ne i da preokrenu za treći trijumf.

Letonce je do prve pobede predvodio Janis Blums sa 14 poena i 4 skoka, a sjajno su ga pratili Janis Strelniks sa 11 poena i 7 asistencija, te Kaspars Beržins sa takođe 11 poena i 6 skokova.

Satoranski je bio najbolji u ekipi Češke sa 22 poena, 8 asistencija i 4 skoka, standardno dobro ga je pratio Veseli sa dabl-dablom od 17 poena i 11 skokova, dok je Blejk Šilb dodao 11 poena.

Dve selekcije su sada izjednačene u grupi D sa Belgijom i Litvanijom sa po pet bodova.

Češka u sledećem kolu igra protiv Belgije, a u poslednjem sa Litvanijom, dok su Letonci u mnogo boljoj poziciji jer se sastaju sa autsajderima grupe Ukrajinom i Estonijom.

Komentari / 0

Ostavite komentar