Нова демократија хоће у коалицију са Сиризом

Нова демократија је спремна да уђе у коалицину владу са Сиризом донедавног премијера Грчке Алексиса Ципраса, изјавио је лидер ове главне опозиционе странке Евангелос Меимаракис.

Свијет 07.09.2015 | 20:44
Нова демократија хоће у коалицију са Сиризом

"Верујем у консензус и сарадњу. Током свих ових година доказали смо да смо, спремни да сарађујемо - у интересу Грчке, њене безбедности и очувања еврозоне", рекао је Меимаракис за телевизију Блумберг.

Он је такође упозорио да опасност од изласка Грчке из еврозоне није те да би она постала још већа у случају формирања будуће нестабилне владе.

Меимаракис је поновио свој став да Ципрас није требао да расписује превремене изборе истакавши да је "катастрофално одржавати изборе сваких шест месеци".

Бивши премијер Грчке Алексис Ципрас поновио је данас да ће покушати да освоји апсолутну већину за своју странку Сириза на предстојећим изборима, али је наговестио да ће, ако ниједна партија не добије довољно гласова да влада сама, коалициона влада бити брзо формирана.

Он је на конференцији за новинаре рекао и да је на грчком народу да одлучи коју странку жели у влади и нагласио да ће дилеме бити између Сиризе и Нове демократије, оптерећене "гресима из прошлости".

Ципрас је поднео оставку крајем августа, само седам месеци од почетка свог четворогодишњег мандата, у покушају да угуши побуну крајње левичарских посланика из редова своје странке и учврсти своју моћ.

Превремени избори у Грчкој биће одржани 20. септембра, подсећа АП.

Коментари / 0

Оставите коментар