Nova demokratija hoće u koaliciju sa Sirizom

Nova demokratija je spremna da uđe u koalicinu vladu sa Sirizom donedavnog premijera Grčke Aleksisa Ciprasa, izjavio je lider ove glavne opozicione stranke Evangelos Meimarakis.

Svijet 07.09.2015 | 20:44
Nova demokratija hoće u koaliciju sa Sirizom

"Verujem u konsenzus i saradnju. Tokom svih ovih godina dokazali smo da smo, spremni da sarađujemo - u interesu Grčke, njene bezbednosti i očuvanja evrozone", rekao je Meimarakis za televiziju Blumberg.

On je takođe upozorio da opasnost od izlaska Grčke iz evrozone nije te da bi ona postala još veća u slučaju formiranja buduće nestabilne vlade.

Meimarakis je ponovio svoj stav da Cipras nije trebao da raspisuje prevremene izbore istakavši da je "katastrofalno održavati izbore svakih šest meseci".

Bivši premijer Grčke Aleksis Cipras ponovio je danas da će pokušati da osvoji apsolutnu većinu za svoju stranku Siriza na predstojećim izborima, ali je nagovestio da će, ako nijedna partija ne dobije dovoljno glasova da vlada sama, koaliciona vlada biti brzo formirana.

On je na konferenciji za novinare rekao i da je na grčkom narodu da odluči koju stranku želi u vladi i naglasio da će dileme biti između Sirize i Nove demokratije, opterećene "gresima iz prošlosti".

Cipras je podneo ostavku krajem avgusta, samo sedam meseci od početka svog četvorogodišnjeg mandata, u pokušaju da uguši pobunu krajnje levičarskih poslanika iz redova svoje stranke i učvrsti svoju moć.

Prevremeni izbori u Grčkoj biće održani 20. septembra, podseća AP.

Komentari / 0

Ostavite komentar