Ученица генерације оцијењена нулом

Мариам Малак протеклих година имала је у школи готово савршене оцене, резултате због којих је била на гласу као једна од најбољих ученица. Када су објављени резултати завршног испита, нестрпљиво је читала попис с најбољим ученицима, ипак њено име није било на листи.

Свијет 07.09.2015 | 20:18
 Ученица генерације оцијењена нулом

Упркос томе, мислила је да је довољно добро урадила испит и да се може уписати у медицинску школу - све док није видела резултат и онесвестила се.

- Била сам у потпуном шоку. Могла сам да чујем све око себе, ипак нисам могла да говорим - испричала је ова млада Египћанка за ББЦ.

- Како се то могло догодити? Како сам могла бити оцењена с нулом? - питала се.
Малак је добила нула од 100 бодова, и то не само на једном испиту, већ на свих седам које је полагала.

Резултат је био толико невероватан да су она и њена породица одмах посумњали на 'прљаву игру'.

Прво су сви нагађали да је Малак пала испит јер припада коптској хришћанској мањини. Ипак, та теорија је брзо одбачена и сада њена породица верује да је Мириам жртва корупције.

- Или је школа или је агенција за испите заменила њене папире с другим учеником којем очигледно није ишло - оптужује њен брат Мина.

Приче о миту и корупцији нису стране у египатском систему образовања. Ипак случај Мариам Малак добио је огромну пажњу јавности на интернету.

Хиљаде Египћана стало је уз њу користећи хашхтаг #И белиеве Мариам Малак, а направљена је и Фацебоок страница подршке која је досад прикупила више од 30.000 лајкова.

- Не само да су јој украли оцјене, украли су јој будућност и снове - написала је једна жена на Твитеру.
Да би добио нула бодова, ученик мора више-мање да остави празан папир, и ко год да је потписао Мариам на папиру, само је преписао питања, без да је дао одговоре.

Египатски министар образовања истраживао је случај и затим подвргао Мариам пет писмених тестова, након чега је закључено да празан испит заиста припада њој.

Она је одбила да прихвати такав закључак па је писмени тест поновила на телевизији, што је показало да је њен рукопис значајно другачији од оног на испиту.

Откако је њен случај доспео у јавност, због нула бодова на испиту, јавио се још један ученик.

Малак и њена породица надају се да ће њене оцене бити размотрене. Већ су се нашли с премијером Египта који је обећао да ће погледати њен случај, а неколико угледних Египћана понудили су новац за њену будуће образовање.

- Желимо независан и транспарентан одбор који ће поновно отворити истрагу и поновити тестирање. Наставићемо да се боримо све док правда не буде задовољена - казао је њен брат.

Извор: БЦЦ/ Блиц



Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Игњатије

07.09.2015 18:49

Е не мозес у медицинску за то тата и мама морају бити цланови снс-деа бар је код нас тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмл

07.09.2015 18:52

Ма није ни овде боље !

ОДГОВОРИТЕ