Učenica generacije ocijenjena nulom

Mariam Malak proteklih godina imala je u školi gotovo savršene ocene, rezultate zbog kojih je bila na glasu kao jedna od najboljih učenica. Kada su objavljeni rezultati završnog ispita, nestrpljivo je čitala popis s najboljim učenicima, ipak njeno ime nije bilo na listi.

Svijet 07.09.2015 | 20:18
 Učenica generacije ocijenjena nulom

Uprkos tome, mislila je da je dovoljno dobro uradila ispit i da se može upisati u medicinsku školu - sve dok nije videla rezultat i onesvestila se.

- Bila sam u potpunom šoku. Mogla sam da čujem sve oko sebe, ipak nisam mogla da govorim - ispričala je ova mlada Egipćanka za BBC.

- Kako se to moglo dogoditi? Kako sam mogla biti ocenjena s nulom? - pitala se.
Malak je dobila nula od 100 bodova, i to ne samo na jednom ispitu, već na svih sedam koje je polagala.

Rezultat je bio toliko neverovatan da su ona i njena porodica odmah posumnjali na 'prljavu igru'.

Prvo su svi nagađali da je Malak pala ispit jer pripada koptskoj hrišćanskoj manjini. Ipak, ta teorija je brzo odbačena i sada njena porodica veruje da je Miriam žrtva korupcije.

- Ili je škola ili je agencija za ispite zamenila njene papire s drugim učenikom kojem očigledno nije išlo - optužuje njen brat Mina.

Priče o mitu i korupciji nisu strane u egipatskom sistemu obrazovanja. Ipak slučaj Mariam Malak dobio je ogromnu pažnju javnosti na internetu.

Hiljade Egipćana stalo je uz nju koristeći hašhtag #I believe Mariam Malak, a napravljena je i Facebook stranica podrške koja je dosad prikupila više od 30.000 lajkova.

- Ne samo da su joj ukrali ocjene, ukrali su joj budućnost i snove - napisala je jedna žena na Tviteru.
Da bi dobio nula bodova, učenik mora više-manje da ostavi prazan papir, i ko god da je potpisao Mariam na papiru, samo je prepisao pitanja, bez da je dao odgovore.

Egipatski ministar obrazovanja istraživao je slučaj i zatim podvrgao Mariam pet pismenih testova, nakon čega je zaključeno da prazan ispit zaista pripada njoj.

Ona je odbila da prihvati takav zaključak pa je pismeni test ponovila na televiziji, što je pokazalo da je njen rukopis značajno drugačiji od onog na ispitu.

Otkako je njen slučaj dospeo u javnost, zbog nula bodova na ispitu, javio se još jedan učenik.

Malak i njena porodica nadaju se da će njene ocene biti razmotrene. Već su se našli s premijerom Egipta koji je obećao da će pogledati njen slučaj, a nekoliko uglednih Egipćana ponudili su novac za njenu buduće obrazovanje.

- Želimo nezavisan i transparentan odbor koji će ponovno otvoriti istragu i ponoviti testiranje. Nastavićemo da se borimo sve dok pravda ne bude zadovoljena - kazao je njen brat.

Izvor: BCC/ Blic



Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ignjatije

07.09.2015 18:49

E ne mozes u medicinsku za to tata i mama moraju biti clanovi sns-dea bar je kod nas tako.

ODGOVORITE
Name

kml

07.09.2015 18:52

Ma nije ni ovde bolje !

ODGOVORITE