Мостар: Суђење за убиство српског цивила

Пред Кантоналним судом у Мостару почело је суђење бившем припаднику Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Маринку Петровићу, који је оптужен да је 1992. године, заједно са још једним војником, ухапсио српског цивила Николу Магазина, којег су убили.

Босна и Херцеговина 07.09.2015 | 19:20
Мостар: Суђење за убиство српског цивила

Петровића оптужница терети да је крајем маја или почетком јуна 1992. заједно са још једним војником ухапсио српског цивила Николу Магазина, којег су премлаћивали, на силу одвели до Судареве пећине и ту га убили.

Свједок Ибро Маслеша испричао је да је послије рата, о убиству Магазина у фирми чуо разговор између једног момка и заштићеног свједока.

"Свједок А је том момку рекао да је присуствовао убиству Николе и да су му та двојица, која су га убила, рекла да га исто сљедује ако било шта каже. Чини ми се да је свједок А рекао да је то био неки Петровић", навео је Маслеша.

Маслеша је нагласио да је веома добро познавао Магазина јер су били комшије, преноси Бирн.

Свједок Вејсил Никшић навео је да је као припадник Територијалне одбране крајем јуна 1992. учествовао у претресу да би наводно "нашли четнике".

"Кретали смо се неких 1.000 метара од Вуковог поља. Чуло се повремено пушкарање, а видио сам дим у том мјесту гдје се вршио претрес. Видио сам и да леже овце, знао сам да су Магазинове, пошто се знамо, седам година смо радили заједно. Видио сам његову жуту јакну и торбу. Почео сам га дозивати, али није одговарао", испричао је Никшић.

Свједок Драган Петровић је потврдио да је учествовао у претресу и видио овце, али да није знао чије су.

Према његовом исказу, нико му није причао да је у претресу неко убијен. Након 15 до 20 дана чуо је да је неко убио Србина, али му није знао име и презиме.

Он је навео да су за вријеме претреса са њим у јединици били командант Здравко Петровић, Младенко Петровић, Маринко, Срећко и Ивица Петровић, као и Драган Томић.

На суђењу је прочитан и исказ Раде Магазина, који је у међувремену преминуо.

Он је навео да је, док је трагао за оцем Николом, добио информацију да су га одвели Маринко и Младен Петровић. Те информације, наводи се у исказу, добио је од Звонка и Јање Типурић.

У исказу је Раде навео да му је један школски друг испричао, чије име није хтио открити, да су њих двојица одвели оца у пећину и убили га. Потом је Маринко скинуо сат са руке Николи.

Наставак суђења заказан је за 18. септембар.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

гост

07.09.2015 17:22

Не требате ни њега осудјивати, али један мора бити први.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кок

07.09.2015 17:58

Петровићи,Томићи у ХВО а Магазин Србин...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин из Мостара

08.09.2015 05:28

Данасњи становници града са Неретве треба да знају док год цуте о злоцинима 90 у Мостару нема спокоја и будуцности. То је мјесто у БиХ са највецим прикривеним злодјелима над цивилима. Хипотека тог времена прогањаце Мостар заувјек и ту никада неце бити сузивота.

ОДГОВОРИТЕ