Mostar: Suđenje za ubistvo srpskog civila

Pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Marinku Petroviću, koji je optužen da je 1992. godine, zajedno sa još jednim vojnikom, uhapsio srpskog civila Nikolu Magazina, kojeg su ubili.

Bosna i Hercegovina 07.09.2015 | 19:20
Mostar: Suđenje za ubistvo srpskog civila

Petrovića optužnica tereti da je krajem maja ili početkom juna 1992. zajedno sa još jednim vojnikom uhapsio srpskog civila Nikolu Magazina, kojeg su premlaćivali, na silu odveli do Sudareve pećine i tu ga ubili.

Svjedok Ibro Masleša ispričao je da je poslije rata, o ubistvu Magazina u firmi čuo razgovor između jednog momka i zaštićenog svjedoka.

"Svjedok A je tom momku rekao da je prisustvovao ubistvu Nikole i da su mu ta dvojica, koja su ga ubila, rekla da ga isto sljeduje ako bilo šta kaže. Čini mi se da je svjedok A rekao da je to bio neki Petrović", naveo je Masleša.

Masleša je naglasio da je veoma dobro poznavao Magazina jer su bili komšije, prenosi Birn.

Svjedok Vejsil Nikšić naveo je da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane krajem juna 1992. učestvovao u pretresu da bi navodno "našli četnike".

"Kretali smo se nekih 1.000 metara od Vukovog polja. Čulo se povremeno puškaranje, a vidio sam dim u tom mjestu gdje se vršio pretres. Vidio sam i da leže ovce, znao sam da su Magazinove, pošto se znamo, sedam godina smo radili zajedno. Vidio sam njegovu žutu jaknu i torbu. Počeo sam ga dozivati, ali nije odgovarao", ispričao je Nikšić.

Svjedok Dragan Petrović je potvrdio da je učestvovao u pretresu i vidio ovce, ali da nije znao čije su.

Prema njegovom iskazu, niko mu nije pričao da je u pretresu neko ubijen. Nakon 15 do 20 dana čuo je da je neko ubio Srbina, ali mu nije znao ime i prezime.

On je naveo da su za vrijeme pretresa sa njim u jedinici bili komandant Zdravko Petrović, Mladenko Petrović, Marinko, Srećko i Ivica Petrović, kao i Dragan Tomić.

Na suđenju je pročitan i iskaz Rade Magazina, koji je u međuvremenu preminuo.

On je naveo da je, dok je tragao za ocem Nikolom, dobio informaciju da su ga odveli Marinko i Mladen Petrović. Te informacije, navodi se u iskazu, dobio je od Zvonka i Janje Tipurić.

U iskazu je Rade naveo da mu je jedan školski drug ispričao, čije ime nije htio otkriti, da su njih dvojica odveli oca u pećinu i ubili ga. Potom je Marinko skinuo sat sa ruke Nikoli.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

gost

07.09.2015 17:22

Ne trebate ni njega osudjivati, ali jedan mora biti prvi.

ODGOVORITE
Name

kok

07.09.2015 17:58

Petrovići,Tomići u HVO a Magazin Srbin...

ODGOVORITE
Name

Srbin iz Mostara

08.09.2015 05:28

Danasnji stanovnici grada sa Neretve treba da znaju dok god cute o zlocinima 90 u Mostaru nema spokoja i buducnosti. To je mjesto u BiH sa najvecim prikrivenim zlodjelima nad civilima. Hipoteka tog vremena proganjace Mostar zauvjek i tu nikada nece biti suzivota.

ODGOVORITE