Мектић: Санкционисати позиве на тероризам

Министар безбједности БиХ Драган Мектић сматра да треба кривично гонити и санкционисати у складу са законом случајеве као што су позиви главног имама џамије краља Фахда у Сарајеву Незима Халиловића Мудериса да "терористи у име Алаха нападну Републику Српску".

Босна и Херцеговина 07.09.2015 | 17:24
Мектић: Санкционисати позиве на тероризам

"Ако неко на такав начин јавно позива, подстрекава, наговара и финансира рушење уставно утврђеног поретка, онда то представља кривично дјело из групе кривичних дјела заштите интегритета или можда из групе кривичних дјела тероризма", рекао је Мектић Срни.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић рекао је Срни да ће се БиХ, без систематски добро организованих структура, тешко обрачунати са тероризмом.

Он је нагласио да такве врсте порука узнемиравају јавност, подсјетивши да није ријеч о усамљеном примјеру, јер се у БиХ, нажалост, већ десило неколико терористичких напада.

"То је за сваку врсту осуде, потребно је оспособити квалитетно структуре које се баве прикљупљањем и обрадом података, као и дјеловањем јер је тероризам као појава присутан на простору БиХ осам, девет година, те је новина на овим просторима и због тога је начин дјеловања државних структура специфичан", оцијенио је Бојић.

Бојић је подсјетио да је у рату овдје дјеловала јединица "Ел муџахид" из које је регрутовано "веома много оних који шаљу такву врсту порука".

Имам џамије краља Фахда у Сарајеву Незим Халиловић Мудерис је у неколико наврата у вјерским предавањима - хутбама позвао да терористи у име Алаха нападну Републику Српску.

Он је у хутбама позвао Алаха да сруши Српску, односно како је рекао "ентитет саздан на злочину и геноциду".

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Младен

07.09.2015 16:26

Па шта си ти господине Мектицу ? Министар безбједност говори а не ради.Ко ће санкционисати ако не ти.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

07.09.2015 18:47

...Политицари износе теме вруце и проблеме горуце...

Name

ре младен

07.09.2015 18:49

Министар је политичка фигура која нема оперативне надлежности. Његове изјаве о неким спектакуларним хапшењима, борби против криминала и корупције су само политички памфлети.Оперативна надлежност је у рукама полицијских агенција и тужилаштава на нивоу БиХ и ентитета.

Name

Младенце

07.09.2015 21:03

Лупас глупости мало се информиси па онда лупетај...