Mektić: Sankcionisati pozive na terorizam

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da treba krivično goniti i sankcionisati u skladu sa zakonom slučajeve kao što su pozivi glavnog imama džamije kralja Fahda u Sarajevu Nezima Halilovića Muderisa da "teroristi u ime Alaha napadnu Republiku Srpsku".

Bosna i Hercegovina 07.09.2015 | 17:24
Mektić: Sankcionisati pozive na terorizam

"Ako neko na takav način javno poziva, podstrekava, nagovara i finansira rušenje ustavno utvrđenog poretka, onda to predstavlja krivično djelo iz grupe krivičnih djela zaštite integriteta ili možda iz grupe krivičnih djela terorizma", rekao je Mektić Srni.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić rekao je Srni da će se BiH, bez sistematski dobro organizovanih struktura, teško obračunati sa terorizmom.

On je naglasio da takve vrste poruka uznemiravaju javnost, podsjetivši da nije riječ o usamljenom primjeru, jer se u BiH, nažalost, već desilo nekoliko terorističkih napada.

"To je za svaku vrstu osude, potrebno je osposobiti kvalitetno strukture koje se bave prikljupljanjem i obradom podataka, kao i djelovanjem jer je terorizam kao pojava prisutan na prostoru BiH osam, devet godina, te je novina na ovim prostorima i zbog toga je način djelovanja državnih struktura specifičan", ocijenio je Bojić.

Bojić je podsjetio da je u ratu ovdje djelovala jedinica "El mudžahid" iz koje je regrutovano "veoma mnogo onih koji šalju takvu vrstu poruka".

Imam džamije kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović Muderis je u nekoliko navrata u vjerskim predavanjima - hutbama pozvao da teroristi u ime Alaha napadnu Republiku Srpsku.

On je u hutbama pozvao Alaha da sruši Srpsku, odnosno kako je rekao "entitet sazdan na zločinu i genocidu".

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mladen

07.09.2015 16:26

Pa šta si ti gospodine Mekticu ? Ministar bezbjednost govori a ne radi.Ko će sankcionisati ako ne ti.?

ODGOVORITE
Name

...

07.09.2015 18:47

...Politicari iznose teme vruce i probleme goruce...

Name

re mladen

07.09.2015 18:49

Ministar je politička figura koja nema operativne nadležnosti. Njegove izjave o nekim spektakularnim hapšenjima, borbi protiv kriminala i korupcije su samo politički pamfleti.Operativna nadležnost je u rukama policijskih agencija i tužilaštava na nivou BiH i entiteta.

Name

Mladence

07.09.2015 21:03

Lupas gluposti malo se informisi pa onda lupetaj...