Поповић о уговору Андрије Живковића и још којечему...

Председник Партизана Зоран Поповић о уговору Андрије Живковића, прелазном року, финансијама... "Прилив у касу Партизана за ових осам месеци је 7,7 милиона евра и то без новца од УЕФА и трансфера Митровића у Њукасл".

Фудбал 07.09.2015 | 17:00
Поповић о уговору Андрије Живковића и још којечему...

Да ли ће Партизан успети да задржи једног од кључних играча, Андрију Живковића, и после јануара?

Жеља нове управе, која је на власти већ осам месеци, јесте да задржи Живковића на још две сезоне, али председник Партизана Зоран Поповић упозорава да клубу предстоји велика правна борба (са неизвесним исходом) са Фондом Пинија Захавија око права на овог играча.

Претходна управа, предвођена Драганом Ђурићем, продала је том Фонду права на Абндрију Живковића у висини од 75 одсто за 1.250.000 евра и тај новац је одмах добила. Али, постоје одредбе у уговору које би могле да Партизану донесу велики новчани терет на врат.

У емисији "Дођите на стадион" новинара Жељка Пантића, председник Партизана Зоран Поповић открио је све детаље тог уговора:

"Ситуација у вези са статусом Андрије Живковића није баш сјајна. Прошле године у ово време Партизан је имао 75 одсто економских права на Андрију. Онда је - да ли је то морала да учини или је била пословна политика,. не бих да улазим у то - одлучила да прода 50 одсто тих права, за 1.250.000 евра који су одмах уплаћени. Али, морам да истакнем да уговор несретно и траљаво урађен. Проблем код уговора је да је Партизан принуђен да осталих 25 одсто економских права мора да прода по цени од 600.000 евра и да убедимо играча да оде у клуб који жели, односно Фонд Пинија Захавија и његов клуб Аполон. Најспорније у том уговору је то што није играч потписник! По мени је тотално нелогично да терате некога да иде негде где неће. А ако не успемо да убедимо играча да оде тамо где власник Фонда жели да оде, у Аполон, Партизан мора да плати пенале од 1.250.000 евра и да врати оних 1.250.000 које је већ добио. Дакле, укупно 2,5 милиона евра!", објаснио је Поповић.

Први човек црно-белих каже да су Партизанови правници добро простудирали уговор и да ће се клуб свим правним средствима борити да се одбрани, да га "обори" и да ће се вероватно ићи на међународну арбитражу.

Поповић је истакао да је Партизан овог лета имао две понуде за Живковића - осам милиона евра од Сент Етјена и пет милиона евра од Бенфике.

"Ми нисмо ни разматрали да он буде продат, нити смо расправљали о тим понудама. Андрија нам је био потребан и желели смо да га задржимо, јер нам је важан играч. Имамо жељу да у јануару седнемо и пробамо да направимо уговор на две године. Разговарали смо са његовим оцем, постоји жеља и са друге стране. Видећемо...", рекао је Поповић.

- БУЏЕТ КЛУБА -

Сумирајући утиске о претходних осам месеци колико је ова управа у Партизану, Поповић је употребио две речи: "тешко и успешно".

Када је дошла нова гарнитура у клуб, затекла је дуг од око 12 милиона евра. Поповић је сликовито описао како је изгледао први дан нове управе:

"Затекли смо јако тешко финансијско стање, ушли смо у просторије које су биле хладне, била је искључена струја, вода, рачун нам је био блокиран, имали смо огромна дуговања према држави за порезе... Држава је препознала да ће ова управа радити поштено и коректно и помогла нам да је да репрограмирамо дуг за порез. Ми смо платили милион евра, а осталих четири милиона евра нам је репрогамирала. Добили смо и кредит од државне банке за милион евра, продали смо Шкулетића и почели да функционишемо. Потом смо освојили титулу, нисмо успели да освојимо 'дуплу круну', али и титула је одлична за почетак".

Сада каже да је Партизан финансијски стабилан. Прилив новца на рачун Партизана у претходних осам месеци био је 7,7 милиона евра, каже Поповић и наставља:

"Текуће обавезе редовно измирујемо, доста старих обавеза смо измирили, дугујемо играчима још јдну, две плате (када смо дошли било је шест). Успели смо да направимо довољан прилив новца (7,7 милиона евра) и то не рачунајући мновац који нам следује од УЕФА за пласман у Лигу Европе и без новца од трансфера Александра Митровића из Андерлехта у Њукасл. Са тим новцем, ми смо затворили буџет за годину и имамо добру стартну основу за наредну сезону".

- ПРЕЛАЗНИ РОК -

Упитан колико је новца Партизан потрошио у минулом прелазном року, Поповић није директно одговорио, али је истакао да Партизан може да доводи играче само за онолико новца колико има.

У емисији је подвучена паралела са јануарским прелазним роком (за сезону 2014/15.) када су довођени играчи са прилично великим примањима, а онда је уследио неуспех у Европи и у новембру свлачионице биле хладне, јер није су се дугови нагомилавали.

"Постоји незадовољство код дела навијача у вези са довођењем нових играча. Наша концепција је таква да направимо што бољи тим са што мање новца, ако је могуће и да доводимо играче без обештећења, а да се притом наслањамо на нашу школу. Ја сматрам да Партизан има добар тим, били смо на прагу Лиге шампиона, али директно смо се пласирали у Лигу Европе после пет година. Није све у томе да направите пет, шест ,10 милиона евра и да их потрошите на скупа појачања и онда изостану резултати. Не, ми смо се опредеили да са што мање новца доведемо играче и то искључиво оне које струка тражи", рекао је Поповић.

Он је навијачима послао поруку да клуб не може да функционише ако није финансијски стабилан, ако му је рачун у блокади и још једном подвукао да је нова управа почела да ради са затеченим дугом од 12 милиона евра.

"Зато и доводимо играче за онолико новца колико имамо", подвукао је Поповић, изневши и податак да је цео терет одржавања стадиона Партизана искључиво на Фудбалском клубу, а годишње се за то издваја милион евра (укључујући плате запослених).

Једна од давнашњих идеја, па и обећања претходне управе јесте интернат за млађе фудбалере у оквиру Спортског центра "Телеоптик". Код претходне управе све је остало на идеји, али нова управа је завршила идејни пројекат и "Земунело" би ускоро требало да добије ново рухо.

Зашто интернат?

"Пре свега, то је економски исплативо. Ми сада плаћамо више стотина хиљада евра на станарине и храну играчима свих категорија. Процена је да изградњом интерната и његовим коришћењем, можемо прилично да уштедимо и да нам се врати уложени новац. Уз то, када деца дођу из других градова Србије, овде их чекају разна искушења, а ту су и менаџери... Овако ћемо знати где су нам деца, а и њихови родитељи. У Интернату ће деца моћи и да похађају часове енглеског језика, биће ту и библиотека,а идеја нам је и да отворимо два одељења у сарадњи са Спортском гимназијом", рекао је Поповић.

План је и да се на месту хале, која је сада магацин, а налази се на самом улазу у Спортски центар направи покривени терен, као и модеран спа центар.

Поповић је рекао и да је одржао прво обећање, које је дао Омладинској школи - терен подно јужне трибине стадиона Партизана, знан и као "Блатуша", на којем су тренирале многе генерације црно-белих, биће ускоро реновиран и доведен у употребљиво стање. Ту ће тренирати "петлићи" и пионири Партизана.

О КК Партизан, Николи Пековићу
"Драго ми је што Никола Пековић долази у клуб и надам се да ће Кошаркашки клуб Партизан настави стазом успеха. Било је потребно да дође неко ново руководство, са новим идејама, са финансијским средсвима... Фудбалски клуб Партизан је ове године помогао Кошаркашки клуб са 200.000 евра. Морате да знате да смо и ми у великим проблемима, дуговима, али смо препизнали тешку ситуацију у КК и помогли смо. Кад се ФК среди, кад се стабилизује, моћи ће да помаже и осталим секцијама. А и ако се Кошаркашки клуб стаблизује, биће то велика ствар за све нас".

Коментари / 0

Оставите коментар