Popović o ugovoru Andrije Živkovića i još koječemu...

Predsednik Partizana Zoran Popović o ugovoru Andrije Živkovića, prelaznom roku, finansijama... "Priliv u kasu Partizana za ovih osam meseci je 7,7 miliona evra i to bez novca od UEFA i transfera Mitrovića u Njukasl".

Fudbal 07.09.2015 | 17:00
Popović o ugovoru Andrije Živkovića i još koječemu...

Da li će Partizan uspeti da zadrži jednog od ključnih igrača, Andriju Živkovića, i posle januara?

Želja nove uprave, koja je na vlasti već osam meseci, jeste da zadrži Živkovića na još dve sezone, ali predsednik Partizana Zoran Popović upozorava da klubu predstoji velika pravna borba (sa neizvesnim ishodom) sa Fondom Pinija Zahavija oko prava na ovog igrača.

Prethodna uprava, predvođena Draganom Đurićem, prodala je tom Fondu prava na Abndriju Živkovića u visini od 75 odsto za 1.250.000 evra i taj novac je odmah dobila. Ali, postoje odredbe u ugovoru koje bi mogle da Partizanu donesu veliki novčani teret na vrat.

U emisiji "Dođite na stadion" novinara Željka Pantića, predsednik Partizana Zoran Popović otkrio je sve detalje tog ugovora:

"Situacija u vezi sa statusom Andrije Živkovića nije baš sjajna. Prošle godine u ovo vreme Partizan je imao 75 odsto ekonomskih prava na Andriju. Onda je - da li je to morala da učini ili je bila poslovna politika,. ne bih da ulazim u to - odlučila da proda 50 odsto tih prava, za 1.250.000 evra koji su odmah uplaćeni. Ali, moram da istaknem da ugovor nesretno i traljavo urađen. Problem kod ugovora je da je Partizan prinuđen da ostalih 25 odsto ekonomskih prava mora da proda po ceni od 600.000 evra i da ubedimo igrača da ode u klub koji želi, odnosno Fond Pinija Zahavija i njegov klub Apolon. Najspornije u tom ugovoru je to što nije igrač potpisnik! Po meni je totalno nelogično da terate nekoga da ide negde gde neće. A ako ne uspemo da ubedimo igrača da ode tamo gde vlasnik Fonda želi da ode, u Apolon, Partizan mora da plati penale od 1.250.000 evra i da vrati onih 1.250.000 koje je već dobio. Dakle, ukupno 2,5 miliona evra!", objasnio je Popović.

Prvi čovek crno-belih kaže da su Partizanovi pravnici dobro prostudirali ugovor i da će se klub svim pravnim sredstvima boriti da se odbrani, da ga "obori" i da će se verovatno ići na međunarodnu arbitražu.

Popović je istakao da je Partizan ovog leta imao dve ponude za Živkovića - osam miliona evra od Sent Etjena i pet miliona evra od Benfike.

"Mi nismo ni razmatrali da on bude prodat, niti smo raspravljali o tim ponudama. Andrija nam je bio potreban i želeli smo da ga zadržimo, jer nam je važan igrač. Imamo želju da u januaru sednemo i probamo da napravimo ugovor na dve godine. Razgovarali smo sa njegovim ocem, postoji želja i sa druge strane. Videćemo...", rekao je Popović.

- BUDŽET KLUBA -

Sumirajući utiske o prethodnih osam meseci koliko je ova uprava u Partizanu, Popović je upotrebio dve reči: "teško i uspešno".

Kada je došla nova garnitura u klub, zatekla je dug od oko 12 miliona evra. Popović je slikovito opisao kako je izgledao prvi dan nove uprave:

"Zatekli smo jako teško finansijsko stanje, ušli smo u prostorije koje su bile hladne, bila je isključena struja, voda, račun nam je bio blokiran, imali smo ogromna dugovanja prema državi za poreze... Država je prepoznala da će ova uprava raditi pošteno i korektno i pomogla nam da je da reprogramiramo dug za porez. Mi smo platili milion evra, a ostalih četiri miliona evra nam je reprogamirala. Dobili smo i kredit od državne banke za milion evra, prodali smo Škuletića i počeli da funkcionišemo. Potom smo osvojili titulu, nismo uspeli da osvojimo 'duplu krunu', ali i titula je odlična za početak".

Sada kaže da je Partizan finansijski stabilan. Priliv novca na račun Partizana u prethodnih osam meseci bio je 7,7 miliona evra, kaže Popović i nastavlja:

"Tekuće obaveze redovno izmirujemo, dosta starih obaveza smo izmirili, dugujemo igračima još jdnu, dve plate (kada smo došli bilo je šest). Uspeli smo da napravimo dovoljan priliv novca (7,7 miliona evra) i to ne računajući mnovac koji nam sleduje od UEFA za plasman u Ligu Evrope i bez novca od transfera Aleksandra Mitrovića iz Anderlehta u Njukasl. Sa tim novcem, mi smo zatvorili budžet za godinu i imamo dobru startnu osnovu za narednu sezonu".

- PRELAZNI ROK -

Upitan koliko je novca Partizan potrošio u minulom prelaznom roku, Popović nije direktno odgovorio, ali je istakao da Partizan može da dovodi igrače samo za onoliko novca koliko ima.

U emisiji je podvučena paralela sa januarskim prelaznim rokom (za sezonu 2014/15.) kada su dovođeni igrači sa prilično velikim primanjima, a onda je usledio neuspeh u Evropi i u novembru svlačionice bile hladne, jer nije su se dugovi nagomilavali.

"Postoji nezadovoljstvo kod dela navijača u vezi sa dovođenjem novih igrača. Naša koncepcija je takva da napravimo što bolji tim sa što manje novca, ako je moguće i da dovodimo igrače bez obeštećenja, a da se pritom naslanjamo na našu školu. Ja smatram da Partizan ima dobar tim, bili smo na pragu Lige šampiona, ali direktno smo se plasirali u Ligu Evrope posle pet godina. Nije sve u tome da napravite pet, šest ,10 miliona evra i da ih potrošite na skupa pojačanja i onda izostanu rezultati. Ne, mi smo se opredeili da sa što manje novca dovedemo igrače i to isključivo one koje struka traži", rekao je Popović.

On je navijačima poslao poruku da klub ne može da funkcioniše ako nije finansijski stabilan, ako mu je račun u blokadi i još jednom podvukao da je nova uprava počela da radi sa zatečenim dugom od 12 miliona evra.

"Zato i dovodimo igrače za onoliko novca koliko imamo", podvukao je Popović, iznevši i podatak da je ceo teret održavanja stadiona Partizana isključivo na Fudbalskom klubu, a godišnje se za to izdvaja milion evra (uključujući plate zaposlenih).

Jedna od davnašnjih ideja, pa i obećanja prethodne uprave jeste internat za mlađe fudbalere u okviru Sportskog centra "Teleoptik". Kod prethodne uprave sve je ostalo na ideji, ali nova uprava je završila idejni projekat i "Zemunelo" bi uskoro trebalo da dobije novo ruho.

Zašto internat?

"Pre svega, to je ekonomski isplativo. Mi sada plaćamo više stotina hiljada evra na stanarine i hranu igračima svih kategorija. Procena je da izgradnjom internata i njegovim korišćenjem, možemo prilično da uštedimo i da nam se vrati uloženi novac. Uz to, kada deca dođu iz drugih gradova Srbije, ovde ih čekaju razna iskušenja, a tu su i menadžeri... Ovako ćemo znati gde su nam deca, a i njihovi roditelji. U Internatu će deca moći i da pohađaju časove engleskog jezika, biće tu i biblioteka,a ideja nam je i da otvorimo dva odeljenja u saradnji sa Sportskom gimnazijom", rekao je Popović.

Plan je i da se na mestu hale, koja je sada magacin, a nalazi se na samom ulazu u Sportski centar napravi pokriveni teren, kao i moderan spa centar.

Popović je rekao i da je održao prvo obećanje, koje je dao Omladinskoj školi - teren podno južne tribine stadiona Partizana, znan i kao "Blatuša", na kojem su trenirale mnoge generacije crno-belih, biće uskoro renoviran i doveden u upotrebljivo stanje. Tu će trenirati "petlići" i pioniri Partizana.

O KK Partizan, Nikoli Pekoviću
"Drago mi je što Nikola Peković dolazi u klub i nadam se da će Košarkaški klub Partizan nastavi stazom uspeha. Bilo je potrebno da dođe neko novo rukovodstvo, sa novim idejama, sa finansijskim sredsvima... Fudbalski klub Partizan je ove godine pomogao Košarkaški klub sa 200.000 evra. Morate da znate da smo i mi u velikim problemima, dugovima, ali smo prepiznali tešku situaciju u KK i pomogli smo. Kad se FK sredi, kad se stabilizuje, moći će da pomaže i ostalim sekcijama. A i ako se Košarkaški klub stablizuje, biće to velika stvar za sve nas".

Komentari / 0

Ostavite komentar