Како је ''нови кров'' на УС опену утицао на играче?

Кров на „Артур Еш” стадиону у Њујорку ће тек 2016. бити завршен, али и сада обавља своју примарну функцију - спречава ветар да смета тенисерима.

Тенис 07.09.2015 | 10:20
Како је ''нови кров'' на УС опену утицао на играче?

„Највећа разлика у поређењу са прошлим годинама је да сада нема ковитлања ветра, које је сметало свима. Било је дана када је било заиста тешко играти. Посебно се сећам полуфинала и финала 2012. године, то су били заиста тешки услови. Ветар је све време мењао правац лоптице и нисте могли никако да предвидити како ће ваш противник одиграти. У суштини је добро што смо сада поштеђени тога, а свакако да ће и гледаоци више уживати“, рекао је Новак Ђоковић.

Петоструки освајач УС Опена Роџер Федерер сматра да кров може да подигне ниво игре и да подстакне играче да нападају са више самопоуздања.

„Мислим да ће кров помоћи врхунским играчима да играју своју игру. Сада је познато шта можемо да очекујемо, а не морамо ни да се боримо са ветром више. А када се не борите с ветром, можете играти тако што ћете тражити линије, а самим тим ће игра бити атрактивнија“, казао је Федерер.

За изградњу покретног крова било је потребно шест тона челика, а држе га 24 стуба. Као део пројекта, четири велика видео бима ће бити инсталирана.

Из даљине, стадион сада личи на џиновску печурку, а имате утисак и да је простор интимнији. То исто мисли и Серена Вилијамс.

„Доживљај је интимнији, што је чудно, али тако је. Имате утисак као да сте у катедрали. Мислим да је то најбољи начин да се опише“, рекла је америчка тенисерка.

Имајући у виду колико играча је одустало у првој недељи турнира због врућине, кров би можда био решење да се у будућности такве ствари не догађају. Ако би се тренд постављања кровова наставио, онда би то значило да бисмо временом добили тенис само у дворанским условима. Играчима би свакако више одговарало да не играју физички презахтевне мечеве, али би исто тако кровови означили крај једне ере.

Коментари / 0

Оставите коментар