Kako je ''novi krov'' na US openu uticao na igrače?

Krov na „Artur Eš” stadionu u Njujorku će tek 2016. biti završen, ali i sada obavlja svoju primarnu funkciju - sprečava vetar da smeta teniserima.

Tenis 07.09.2015 | 10:20
Kako je ''novi krov'' na US openu uticao na igrače?

„Najveća razlika u poređenju sa prošlim godinama je da sada nema kovitlanja vetra, koje je smetalo svima. Bilo je dana kada je bilo zaista teško igrati. Posebno se sećam polufinala i finala 2012. godine, to su bili zaista teški uslovi. Vetar je sve vreme menjao pravac loptice i niste mogli nikako da predviditi kako će vaš protivnik odigrati. U suštini je dobro što smo sada pošteđeni toga, a svakako da će i gledaoci više uživati“, rekao je Novak Đoković.

Petostruki osvajač US Opena Rodžer Federer smatra da krov može da podigne nivo igre i da podstakne igrače da napadaju sa više samopouzdanja.

„Mislim da će krov pomoći vrhunskim igračima da igraju svoju igru. Sada je poznato šta možemo da očekujemo, a ne moramo ni da se borimo sa vetrom više. A kada se ne borite s vetrom, možete igrati tako što ćete tražiti linije, a samim tim će igra biti atraktivnija“, kazao je Federer.

Za izgradnju pokretnog krova bilo je potrebno šest tona čelika, a drže ga 24 stuba. Kao deo projekta, četiri velika video bima će biti instalirana.

Iz daljine, stadion sada liči na džinovsku pečurku, a imate utisak i da je prostor intimniji. To isto misli i Serena Vilijams.

„Doživljaj je intimniji, što je čudno, ali tako je. Imate utisak kao da ste u katedrali. Mislim da je to najbolji način da se opiše“, rekla je američka teniserka.

Imajući u vidu koliko igrača je odustalo u prvoj nedelji turnira zbog vrućine, krov bi možda bio rešenje da se u budućnosti takve stvari ne događaju. Ako bi se trend postavljanja krovova nastavio, onda bi to značilo da bismo vremenom dobili tenis samo u dvoranskim uslovima. Igračima bi svakako više odgovaralo da ne igraju fizički prezahtevne mečeve, ali bi isto tako krovovi označili kraj jedne ere.

Komentari / 0

Ostavite komentar