Од професори четворку, а од Руси медаљу

Млади проналазач из Жабља Никола Цвејин са сваког сајма проналазача доноси признања.

Србија 06.09.2015 | 16:15
Од професори четворку, а од Руси медаљу

Иако је за електрични уређај за дуборез с промјењивим апаратом у школи добио четворку, на сајму у Москви тај патент освојио је златни печат Руске Федерације.

Никола је творац и даљинског контолисаног робота за прскање отровних хемикалија, јединог таквог у свијету, а патентирао је и робота за чишћење улица, преносе београдски медији.

"Тај робот је намењен за коришћење у виноградима, а сад радим на новом пројекту, који ће бити много већи и такође намењен пољопривредницима", објашњава Цвејин и додаје да планира да се бави пољопривредом, гдје би примјењивао своје иновације.

Овај студент четврте година Факултета за менаџемент, чији је стипендиста још од средње школе, годишње обиђе десетак сајмова иновација у земљи и иностранству и са сваког се враћа са златним медаљама, које више и не броји.

Има чак пет заштићених изума, предсједник је Удружења техничке културе из Жабља и организатор Сајма науке и иновације у Жабљу.

"Окупљам младе људе из Жабља, где их учим да правимо роботе или поправљамо компјутере. Бавимо се и аутомехаником и суперкондензаторима за брзо пуњење мобилних телефона", наставља он.

Цвејин је, каже, "хардвераш", од малих ногу само је нешто растављао и састављао, а жеља му је да има "абарта 1000". Засад не размишља да оде из Србије, али додаје да, ако му скочи притисак, можда и дигне руке од свега те срећу потражи у некој уређенијој земљи.

Робот за виноградаре

Николин робот може да се креће по сваком терену, а у равници и до 20 километара на сат.

У резервоар стаје 25 литара течности која се преноси на прскалице, а ратари се не излажу отровним хемикалијама, од којих их заштитне маске чувају тек око једног сата.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

...

06.09.2015 14:20

Ето професори, веца је лола од вас НИКОЛА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

06.09.2015 15:00

Наса посла.Морао је да оде у свет (Москву) да би добио признање.

ОДГОВОРИТЕ