Od profesori četvorku, a od Rusi medalju

Mladi pronalazač iz Žablja Nikola Cvejin sa svakog sajma pronalazača donosi priznanja.

Srbija 06.09.2015 | 16:15
Od profesori četvorku, a od Rusi medalju

Iako je za električni uređaj za duborez s promjenjivim aparatom u školi dobio četvorku, na sajmu u Moskvi taj patent osvojio je zlatni pečat Ruske Federacije.

Nikola je tvorac i daljinskog kontolisanog robota za prskanje otrovnih hemikalija, jedinog takvog u svijetu, a patentirao je i robota za čišćenje ulica, prenose beogradski mediji.

"Taj robot je namenjen za korišćenje u vinogradima, a sad radim na novom projektu, koji će biti mnogo veći i takođe namenjen poljoprivrednicima", objašnjava Cvejin i dodaje da planira da se bavi poljoprivredom, gdje bi primjenjivao svoje inovacije.

Ovaj student četvrte godina Fakulteta za menadžement, čiji je stipendista još od srednje škole, godišnje obiđe desetak sajmova inovacija u zemlji i inostranstvu i sa svakog se vraća sa zlatnim medaljama, koje više i ne broji.

Ima čak pet zaštićenih izuma, predsjednik je Udruženja tehničke kulture iz Žablja i organizator Sajma nauke i inovacije u Žablju.

"Okupljam mlade ljude iz Žablja, gde ih učim da pravimo robote ili popravljamo kompjutere. Bavimo se i automehanikom i superkondenzatorima za brzo punjenje mobilnih telefona", nastavlja on.

Cvejin je, kaže, "hardveraš", od malih nogu samo je nešto rastavljao i sastavljao, a želja mu je da ima "abarta 1000". Zasad ne razmišlja da ode iz Srbije, ali dodaje da, ako mu skoči pritisak, možda i digne ruke od svega te sreću potraži u nekoj uređenijoj zemlji.

Robot za vinogradare

Nikolin robot može da se kreće po svakom terenu, a u ravnici i do 20 kilometara na sat.

U rezervoar staje 25 litara tečnosti koja se prenosi na prskalice, a ratari se ne izlažu otrovnim hemikalijama, od kojih ih zaštitne maske čuvaju tek oko jednog sata.

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

...

06.09.2015 16:20

Eto profesori, veca je lola od vas NIKOLA...

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

06.09.2015 17:00

Nasa posla.Morao je da ode u svet (Moskvu) da bi dobio priznanje.

ODGOVORITE