Стамбени квадрат код Монака 200.000 евра

У туристичком градићу Сен Жан Кап Фера на Азурној обали, смјештеном између Нице и Монака, квадратни метар некретнине у просјеку стаје више од 200.000 евра.

Свијет 06.09.2015 | 14:46
Стамбени квадрат код Монака 200.000 евра

Халуцинантно високој цијени стамбеног квадрата на полуострву Кап Фера допринијела је чињеница да је ту смјештено више од 50 вила милионера, као и податак да су у том приморском мјесту боравиле многе познате личности, између осталог краља Белгије Леополда ИИ почетком прошлог вијека са своје три младе љубавнице, затим енглеске аристократе, амерички богаташи а од 2.000-тих и руски милијардери, преноси лист Капитал.

Суоснивач Фејсбука, бразилско-сингапурски милијардер Едуардо Саверин изабрао је управо ово мјесташце да у њему крајем јуна прослави вјенчање са преко 350 званица, изнајмивши на четири дана цијели хотел Гранд а добио је и одобрење општине да у то вријеме буду затворене четири оближње улице.

Ово мјесто је на цијени због своје изузетне љепоте, богате вегетације, положаја са ког се пружа јединствен призор мира, јер је удаљено од ноћних клубова и луксузних радњи за разлику од Сен Тропеа, али и због безбједности, пошто су камере на једином главном путу постављене на сваком кораку.

Раст цијена у најбогатијој општини у Француској од 2.000 становника, са годишњим буџетом од 24 милиона евра, смањен је послије избијање кризе у Украјини, али вриједност педесетак од укупно 600 вила на читавом полуоству је готово непроцјењива.Виле се у Кап Фера готово никада и не продају, што им додатно подиже цијену, пише Капитал.

Индијски милијардер Лакшими Митал безуспјешно је покушавао да се домогне једне од вила у овој варошици, понудивши 500 милијарди евра власнику, 90-годишњем Курту Енгелхому, праунуку оснивача њемачке хемијске компаније БАСФ. Сада је спреман да за њу плати 750 милијарди евра, што би значило да њена вриједност по квадратном метру износи 300.000 евра.

Један од срећника који је успио да купи вилу у Кап Фера је Американац Пол Ален, суоснивач Мајкрософта, који посједује грандиозно здање „Мериленд“ од 2.500 квадратних метара. Он једино није задовољан што му локалне власти нису дозволиле да на то имање слијеће с једним од три хеликоптера, смјештених на његовој јахти Октопус од 127 метара.

Власници вила у Сен Жан Кап Феру су чланови породице Фереро, власници бренда „нутела“, француски креатор Ибер де Живанши, као и некадашњи краљ реклама Морис Сачи.Посљедње придошлице на острву су руски и украјински олигарси, међу којима и акционар Лукоила и власник фудбалског клуба Спартак из Москве, Леонид Федун.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар