Stambeni kvadrat kod Monaka 200.000 evra

U turističkom gradiću Sen Žan Kap Fera na Azurnoj obali, smještenom između Nice i Monaka, kvadratni metar nekretnine u prosjeku staje više od 200.000 evra.

Svijet 06.09.2015 | 14:46
Stambeni kvadrat kod Monaka 200.000 evra

Halucinantno visokoj cijeni stambenog kvadrata na poluostrvu Kap Fera doprinijela je činjenica da je tu smješteno više od 50 vila milionera, kao i podatak da su u tom primorskom mjestu boravile mnoge poznate ličnosti, između ostalog kralja Belgije Leopolda II početkom prošlog vijeka sa svoje tri mlade ljubavnice, zatim engleske aristokrate, američki bogataši a od 2.000-tih i ruski milijarderi, prenosi list Kapital.

Suosnivač Fejsbuka, brazilsko-singapurski milijarder Eduardo Saverin izabrao je upravo ovo mjestašce da u njemu krajem juna proslavi vjenčanje sa preko 350 zvanica, iznajmivši na četiri dana cijeli hotel Grand a dobio je i odobrenje opštine da u to vrijeme budu zatvorene četiri obližnje ulice.

Ovo mjesto je na cijeni zbog svoje izuzetne ljepote, bogate vegetacije, položaja sa kog se pruža jedinstven prizor mira, jer je udaljeno od noćnih klubova i luksuznih radnji za razliku od Sen Tropea, ali i zbog bezbjednosti, pošto su kamere na jedinom glavnom putu postavljene na svakom koraku.

Rast cijena u najbogatijoj opštini u Francuskoj od 2.000 stanovnika, sa godišnjim budžetom od 24 miliona evra, smanjen je poslije izbijanje krize u Ukrajini, ali vrijednost pedesetak od ukupno 600 vila na čitavom poluostvu je gotovo neprocjenjiva.Vile se u Kap Fera gotovo nikada i ne prodaju, što im dodatno podiže cijenu, piše Kapital.

Indijski milijarder Lakšimi Mital bezuspješno je pokušavao da se domogne jedne od vila u ovoj varošici, ponudivši 500 milijardi evra vlasniku, 90-godišnjem Kurtu Engelhomu, praunuku osnivača njemačke hemijske kompanije BASF. Sada je spreman da za nju plati 750 milijardi evra, što bi značilo da njena vrijednost po kvadratnom metru iznosi 300.000 evra.

Jedan od srećnika koji je uspio da kupi vilu u Kap Fera je Amerikanac Pol Alen, suosnivač Majkrosofta, koji posjeduje grandiozno zdanje „Merilend“ od 2.500 kvadratnih metara. On jedino nije zadovoljan što mu lokalne vlasti nisu dozvolile da na to imanje slijeće s jednim od tri helikoptera, smještenih na njegovoj jahti Oktopus od 127 metara.

Vlasnici vila u Sen Žan Kap Feru su članovi porodice Ferero, vlasnici brenda „nutela“, francuski kreator Iber de Živanši, kao i nekadašnji kralj reklama Moris Sači.Posljednje pridošlice na ostrvu su ruski i ukrajinski oligarsi, među kojima i akcionar Lukoila i vlasnik fudbalskog kluba Spartak iz Moskve, Leonid Fedun.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar