Анализа: Овај човјек је постао Рафина ноћна мора!

Порази Рафаела Надала на нису више ни изненађење, али јесте чињеница којем тенисеру је пошло за руком да га победи три пута у року од седам месеци.

Тенис 06.09.2015 | 10:30
Анализа: Овај човјек је постао Рафина ноћна мора!

Италијан Фабио Фоњини до ове године није знао за победу у дуелу са шпанским тенисером, али се све променило у Рио де Жанеиру, и то на шљаци, Надаловој најјачој подлози.

Фоњини је неколико недеља касније Надала победио и у Барселони, пре него што му се Шпанац осветио у Хамбургу.

Све то је претходило ономе што се десило у петак увече, када је Фоњини уписао једну од највећих победа каријере. Надала је већ савладао, па ова победа није ништа ново, али начин на који је то успео јесте – после скоро четири сата борбе, пошто је губио са 2-0 у сетовима у мечу који се завршио у 1.30 после поноћи.

„Победити овако, и то Рафу, пошто сам губио 2:0, то је нешто невероватно. Ово је дефинитивно била психолошка победа“, рекао је Фоњини, „Меч је био сјајан, ’убили’ смо један другога“.

После два сета, сви су видели Надала у четвртом колу последњег Грен слема сезоне, али се ту нешто питао и Фоњини. Није се предавао и пошто је успео да изједначио знао је да нема ништа да изгуби, а тако је и играо. Надал је такође био одличан, али нешто му је фалило. Колико му је тешко пораз пао говори и чињеница да је после меча барем пет минута само седео у својој столици. Тада му је Фоњини постао ноћна мора.

„Није ми стало до тога да ли је он играо добро и лоше. Једна ствар је једино битна, а то је победа. Није лако, победио сам га три пута, али је то статистика. Ова победа је, ипак, другачија и зато је посебна“, нагласио је Фоњини.

Фоњини је протекле ноћи истакао најбољи пример зашто му је мото: „Никада се не предај“. Тако је и дошао до најбољег пласмана каријере на УС Опену, али иако игра озбиљније ове године, што је вероватно и заслуга успеха у дублу, и даље има много успона и падова. Али, можда је баш сада време да посебно слуша свој мото, који је и истетовирао да би се стално подсећао да не вреди одустајати.

Италијан се, иначе, много смирио у последње време, а то је можда и један од утицаја које играње дубла има на њега. Са сународником Симонеом Болелијем је ове године освојио Аустралијан Опен, а њих двојица у овом тренутку важе за један од најбољих парова на свету. Док није играо дубл, сви су га знали као ’оног темпераментног Италијана’, пошто је знао да драми на терену и улази у расправе са судијама, публиком, са свима који су му се нашли на путу.

Колико је био нервозан раније можда најбоље показује чињеница да држи рекорд по броју преступа у мечу на којем је победио. Међутим, то како се понаша ван терена је потпуна супротност, што ће потврдити сви његови ривали, па чак и они који су били на другом крају његових испада. Воли да се нашали са свима, па је тако једне године преварио своје навијаче за 1. април, објавивши да напушта тенис и иде у војску. Сви су му поверовали јер је чак и слику објавио.

Много је сујеверан, па никада на терен не излази без огрлице на којој има посебне привеске који га подсећају на вољене особе. Већ неколико година је у вези са италијанском тенисерком Флавијом Пенетом, на жалост многих његових обожаватељки, које га сматрају неодољивим. То можда има и везе са тим како се понаша на терену, јер делује као љутко, па не чуди што је једна од тетоважа на његовом телу управо патуљак из „Снежане и седам патуљака“ који се тако зове.

Био љутко или не, ако настави да игра као у дуелу са Рафом, његови ривали имају и те како разлога зашто би требало да га се плаше. Први наредни му је Фелисијано Лопес, са којим игра у недељу, а потом би пројектованим жребом могао да се састане са првим тенисером света Новаком Ђоковићем. Новак тренутно води са 7-0 у међусобним дуелима, а ако дође до сусрета, српски тенисер би морао да научи нешто из Надалових грешака...

Коментари / 0

Оставите коментар